Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen lintuvedet kaipaavat kunnostusta – parimäärät ja lajisto taantuneet

Jaa
Ympäristöministeriön keväällä 2020 käynnistyneen luonnonympäristöjä kunnostavan monivuotisen Helmi -elinympäristöohjelman yhtenä osana toimivat lintuvesien kunnostukset. Tavoitteena tällä hallituskaudella on kunnostaa valtakunnallisesti 80 Natura 2000 -verkostoon kuuluvaa lintuvettä, jotka ovat myös lintudirektiivin mukaisia erityisiä suojelualueita (SPA-alueita). Keski-Suomessa Helmi-lintuvesikohteiksi on valittu hoidon kiireellisyyden ja linnustoarvojen mukaan yhteensä kymmenen kohdetta, joista ELY-keskuksen vastuulla on kahdeksan ja Metsähallituksen vastuulla kaksi.
Lapinjärvi, Laukaa/Toivakka. Kuva: Keski-Suomen ELY-keskus
Lapinjärvi, Laukaa/Toivakka. Kuva: Keski-Suomen ELY-keskus

– Kesällä 2020 on tehty selvityksiä ja maastokäyntejä kunnostussuunnittelun pohjaksi. Näiden selvitysten avulla on saatu selvyys järvien linnuston tilasta ja siitä, mikä hoito tai kunnostustapa millekin saattaisi sopia, lintuvesikoordinaattori Ilona Helle Keski-Suomen ELY-keskuksesta kertoo.       

Keski-Suomen Helmi -lintuvesikohteissa on tarvetta uusille toimenpiteille, sillä linnustoselvitysten mukaan parimäärät ja lajisto ovat kohteissa taantuneet.

– Kaikilla kohteilla selvitettiin linnuston tilaa ja se on heikentynyt verrattuna aikaisempiin tuloksiin. Esimerkiksi Jyväskylän Eerolanlahdella ja Rautpohjanlahdella naurulokkiyhdyskunta on lähes hävinnyt, mikä vaikuttaa myös muihin lintulajeihin, sillä naurulokit antavat suojaa myös niille. Lisäksi parimäärät ovat vähentyneet myös vesilinnuilla monessa kohteessa, Helle selventää.

Konkreettisia kunnostustoimia

Monet Keski-Suomen Helmi -lintuvesikohteista ovat olleet kunnostuksen kohteena viimeksi 2000-luvun alkupuolella. Useissa kohteissa on esimerkiksi nostettu veden pintaa, joka on näkynyt heti runsastuneissa parimäärissä. Nyt kunnostuksista on kulunut kuitenkin aikaa ja toimenpiteitä täytyy siksi miettiä uudelleen.

– Mahdollisia hoitotoimia ovat muun muassa umpeenkasvun estäminen, pensaikoiden raivaus rannoilla ja ranta-alueiden laidunnus. Lisäksi toimenpiteinä voivat olla vesikasvien niitto, hoitokalastus, vieraspienpetojen pyynti, avovesialueiden lisääminen ruoppaamalla tai vedenpinnan nostolla ja pesimäsaarekkeiden teko, Helle avaa.

Neljässä kohteessa on jo nyt suoritettu koekalastukset. Niiden perusteella selvisi, että kolmella kohteella särkikalojen hoitokalastuksella voitaisiin todennäköisesti parantaa linnuston tilaa. Runsas, särkikalavaltainen kalasto kilpailee suoraan ja epäsuorasti ravinnosta lintujen kanssa.

– Hoitokalastuksella voidaan tervehdyttää kalaston rakennetta, jolla on positiivisia vaikutuksia niin järven tilaan, virkistyskäyttöön kuin myös linnustoon. Lisäksi neljälle kohteelle on mietitty tehostettua vieraspetopyyntiä yhteistyössä riistahallinnon kanssa, Helle toteaa.

Linnuston kehitystä tullaan seuraamaan kunnostustoimien jälkeen. Kaikille kohteille on tehty poikuelaskennat, jotta kunnostusten vaikutuksia poikuetuottoon voidaan seurata. Poikuetuotanto on tärkeää vesilintukantojen kehityksen kannalta ja yksi kunnostusten tavoite onkin parantaa kohteiden toimimista hyvinä poikueympäristöinä.

– Nyt talven aikana kohteille laaditaan ensimmäisiä toimenpidesuunnitelmia ja tavoitteena on päästä pian kunnostus- ja hoitotöihin, maa- ja vesialueiden omistajien suostumuksella tietenkin, Helle päättää. 

ELY-keskuksen vastuulla olevat Helmi-kunnostuskohteet Keski-Suomessa: 

  • Lapinjärvi, Laukaa/Toivakka 
  • Heinä-Suvanto - Hetejärvi, Viitasaari/Keitele 
  • Pyhäjärven lintuvesi, Konnevesi/Äänekoski 
  • Eerolanlahti ja Rautpohjanlahti, Jyväskylä 
  • Tervajärvi, Jyväskylä 
  • Suonteen pohjoisosa/Levälahti, Joutsa
  • Pieni-Kaihlanen, Hankasalmi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lintuvesikoordinaattori
Ilona Helle
p. 0295 024 091
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Lapinjärvi, Laukaa/Toivakka. Kuva: Keski-Suomen ELY-keskus
Lapinjärvi, Laukaa/Toivakka. Kuva: Keski-Suomen ELY-keskus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Valtionavustuksia yksityisteiden perusparannuksiin joudutaan priorisoimaan4.12.2023 14:26:14 EET | Tiedote

ELY-keskuksilla on ollut viime vuosina poikkeuksellisen hyvät resurssit myöntää yksityisteiden perusparannuksiin merkittävää taloudellista avustusta. Tiekunnat ovatkin hyödyntäneet mahdollisuutta pienen viiveen jälkeen niin tehokkaasti, että samaan aikaan määrärahojen niukentumisen myötä avustuskohteita joudutaan jo priorisoimaan tarkasti. Tiekuntien on syytä myös varautua kieltävään avustuspäätökseen.

Alueelliset kehitysnäkymät Keski-Suomi: turbulenssit kieputtelevat23.11.2023 08:43:02 EET | Tiedote

Turbulenssi globaali turvallisuustilanne sekä talouden yskähtelyt näkyvät myös Keski-Suomessa. Osin vaikutukset ovat ristikkäisiä. Esimerkiksi puolustustarviketeollisuudessa ja kyberturvallisuusalalla näkymät ovat valoisat, mutta vastaavasti metsä- ja rakennusteollisuus painivat taantuman kanssa. Omat haasteensa Keski-Suomen tilanteeseen tuovat hankala väestörakenne, vaikea kuntatalous ja uuden hyvinvointialueen mittava, noin 96 miljoonan euron alijäämä. Maakunnasta kuuluu myös hyviä investointiuutisia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme