ELY-keskukset

Pitkäjänteinen työ Saaristomeren hyväksi saa uutta pontta

Jaa
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on käynnistänyt hankkeen, jossa selvitetään mahdollisuuksia poistaa Saaristomeren valuma-alueen hajakuormitus Itämeren suojelukomission HELCOMin ns. hot spot-listalta.
Kuva: Kaija Joki-Sipilä
Kuva: Kaija Joki-Sipilä

Hallitus teki torstaina 29.4.2021 päätöksen Saaristomeri-ohjelmasta vuosille 2021–2027 ja ohjelmalle perustettavasta seurantaryhmästä. Saaristomeri on ainutlaatuinen ja sen kuntoon saattaminen on merkittävää paitsi kansallisesti myös koko Itämeren tasolla. Saaristomeri-ohjelman ensimmäinen askel on Varsinais-Suomen ELY-keskuksen koordinoima hot spot –hanke.

Nykytoimien arviointi ja tiekartta esteiden ratkaisemiseksi

Hot spot -hankkeen ensimmäisessä vaiheessa arvioidaan ravinnekuormituksen vähentämiseksi tehtyjä toimenpiteitä Suomen ainoan hot spotin poiston näkökulmasta. Seuraavassa vaiheessa tunnistetaan vesiensuojelutyön pullonkauloja, jotka hankaloittavat ravinnekuormituksen vähentämistä. Kolmannessa vaiheessa luodaan tiekartta pullonkaulojen ratkaisemiseksi ja hajakuormituksen hillitsemiseksi. Tiekarttaa toteutetaan Saaristomeri-ohjelmassa vuoteen 2027 asti. Tunnistetuilla pullonkauloilla sekä tiekartalla pyritään vaikuttamaan kansallisiin vesiensuojelusuunnitelmiin, kuten vesienhoitosuunnitelmaan ja yhteisen maatalouspolitiikan suunnitelmaan.

Yhteistyö on avainasia

”ELY-keskus on pitkään kantanut huolta Saaristomerestä. Alueella on tehty paljon maatalouden vesiensuojelutyötä tilanteen parantamiseksi. Tahtoa vesiensuojeluun on, mutta käytettävissä olleet keinot eivät ole riittäneet. Hallitukselta asialle nyt saatu tuki on ilahduttava ja merkittävä.”, yksikön päällikkö Mirja Koskinen sanoo. Saaristomeren eteen tehtävässä työssä tarvitaan kaikkien panosta. Hot spot -hanke toteutetaan yhteistyössä MTK-Varsinais-Suomen, SLC Åbolandin,Suomen ympäristökeskuksen, Luonnonvarakeskuksen ja Operaatio Ainutlaatuinen Saaristomeren kanssa, Koskinen jatkaa.

Viljelijät ja heidän tekemänsä vesiensuojelutyö on keskeistä. MTK-Varsinais-Suomi toimii hankkeessa yhteistyökumppanina viljelijöiden suuntaan. Lisäksi toivotaan alueen yrittäjien, järjestöjen sekä maatalouden ja vesiensuojelun toimijoiden osallistumista hankkeeseen. Suomen ympäristökeskus tuo hankkeeseen ajankohtaisia arviointeja Saaristomeren tilasta ja siihen kohdistuvasta hajakuormituksesta. Luonnonvarakeskus puolestaan tuottaa tietoa alueen maataloudesta ja tähänastisista maatalouden vesiensuojelutoimista.

Lisätietoja

Projektipäällikkö Elina Laurila 
elina.laurila@ely-keskus.fi 
050 3128 577

Yksikön päällikkö Mirja Koskinen 
mirja.koskinen@ely-keskus.fi 
0295 022 886

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Kaija Joki-Sipilä
Kuva: Kaija Joki-Sipilä
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Jyllinkosken padon purku edistää erittäin uhanalaisen raakun elinympäristöjen laajentumista, Kankaanpää (Varsinais-Suomi, Satakunta)12.7.2024 11:00:42 EEST | Tiedote

Heinäkuun alussa aloitettu Jyllinkosken voimalaitospadon purku Kankaanpäässä on herättänyt paljon huolta paikallisten keskuudessa. Purkutöiden takia Karvianjoen vedenpintaa on laskettu, mikä on paljastanut jokitörmiä ja siellä eläviä simpukoita. Jokihelmisimpukoita eli raakkuja tai muita uhanalaisia simpukkalajeja ei kuitenkaan ole menehtynyt veden laskun myötä.

På Sibborutten en tillfällig trafikant, för den avbrutna trafiken på Borgå rutten sökes nya lösningar10.7.2024 15:37:15 EEST | Tiedote

Borgå och Sibbo förbindelsebåtsruttens trafikavtal har sagts upp på grund av trafikantens svårigheter att sköta uppgifterna. På Sibbo rutten sköts trafiken från och med 11.7 av en tillfällig serviceproducent. För Borgå ruttens del kommer trafiken tills vidare att upphöra. Det utreds möjligheterna att ordna ersättande trafik så snart som möjligt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye