Kaakkois-Suomen ELY-keskusKaakkois-Suomen ELY-keskusKaakkois-Suomen ELY-keskusKaakkois-Suomen ELY-keskus

RiverGo-hanke kohtaa kaikki Imatran 8.-luokkalaiset Kaupunkipurolla

Jaa
Suomalais-venäläinen rajajokihanke ”RiverGo” toteuttaa yhdessä Imatran kaupungin kanssa Mansikkalan, Vuoksenniskan ja Kosken koulukeskuksen 8.-luokan oppilaille ympäristöaiheisen tapahtuman Imatran kaupunkipurolla 22-23.9.2021. Kaksipäiväiseen ulkoilmatapahtumaan osallistuu yhteensä 265 koululaista opettajineen.
Imatran koululaisia ja RiverGo-hankeen tutkijoita kaupunkipurolla vuonna 2020. Kuva: Pekka Vähänäkki.
Imatran koululaisia ja RiverGo-hankeen tutkijoita kaupunkipurolla vuonna 2020. Kuva: Pekka Vähänäkki.

Kaikkiaan 15 asiantuntijaa on rasteilla valmiina ottamaan koululaiset vastaan. Paikalle on lupautunut tutkijoita Luonnonvarakeskuksesta, Suomen ympäristökeskuksesta ja Jyväskylän yliopistosta, sekä kalatalous- ja ympäristöalan virkamiehiä maa- ja metsätalousministeriöstä, Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta ja Imatran kaupungilta.

Vuoksen kalat, ravut ja pohjaeläimet erityisesti esillä

Oppilaat käyvät kaupunkipurolla seitsemällä eri rastilla, joilla asiantuntijat kertovat ajankohtaista tietoa Vuoksen kaloista, ravuista ja pohjaeläimistä. Oppilaat tutustuvat kalantutkimusmenetelmiin, kuten sähkökoekalastukseen ja koeravustukseen. Heille kerrotaan myös lohikalojen lisääntymismahdollisuuksien parantamisesta sekä kalojen vapaan vaelluksen tärkeydestä ja sen järjestämismahdollisuuksista, mm. hallitusohjelmaan kirjatusta maa- ja metsätalousministeriön käynnistämästä NOUSU-ohjelmasta.

Oppilaat saavat päivien aikana tietoa Vuoksen vesivoimatuotantoa varten toteutettujen perkausten, patoamisen ja vuorokausisäännöstelyn haitallisista vaikutuksista lohikaloihin. Oppilaille kerrotaan toimenpiteistä, joilla näitä vaikutuksia voitaisiin Vuoksella ehkäistä. Oppilaiden päivän aikana omaksumia tietoja testataan muutamalla leikkimielisellä kysymyksellä.

Ympäristötietoisuuden edistäminen keskeinen osa RiverGo-hanketta

Kaakkois-Suomi – Venäjä ENI CBC-ohjelmasta rahoituksen saanut RiverGo-hanke on 2,5-vuotisen kestonsa aikana järjestänyt tähän mennessä yli 30 erilaista tilaisuutta Suomessa ja Venäjällä. Jo reilu 700 henkilöä, suurin osa nuoria, on saanut hankkeessa ajankohtaista Vuoksen luontoon liittyvää tietoa. Hanke on myös tuottanut Vuoksen luontoon liittyvää tieto- ja opetusmateriaalia sekä Venäjän puolelle luontoaiheisia informaatiotauluja ja Vuoksen luontonäyttelyn.

RiverGo-hanke on loppusuoralla

RiverGo-hanke päättyy ensi vuoden maaliskuussa. Hanke on toteutunut suurelta osin alkuperäisen suunnitelman mukaan COVID-19 tilanteesta huolimatta. Matkustusrajoitusten takia hankepartnereiden yhteinen tekeminen on jäänyt joiltain osin ymmärrettävästi toteutumatta.

Hankkeen viimeiset toteutuskuukaudet kuluvat lähinnä tulosten kokoamisessa sekä raportoinnissa. Suomen puolella merkittävimmät raportit liittyvät Vuoksen vesivoimantuotannon ja säännöstelyiden haittavaikutuksiin lohikaloilla. Tarkoitus on esittää mm. ehdotukset haittojen kompensaatiotavoista ja laajuudesta voimayhtiöiden kalataloudellisina velvoitteina toteutettuina.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja koululaistapahtumasta
Johtava vesitalousasiantuntija
Pekka Vähänäkki
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
P. 040 518 8984
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Lisätietoja RiverGo-hankkeesta
Johtava tutkimuspäällikkö
Nina Peuhkuri
Luonnonvarakeskus
p. 040 748 3962
etunimi.sukunimi@luke.fi

Kuvat

Imatran koululaisia ja RiverGo-hankeen tutkijoita kaupunkipurolla vuonna 2020. Kuva: Pekka Vähänäkki.
Imatran koululaisia ja RiverGo-hankeen tutkijoita kaupunkipurolla vuonna 2020. Kuva: Pekka Vähänäkki.
Lataa
Imatran koululaistapahtuma kaupunkipurolla vuonna 2020. Kuva: Tomi Menna
Imatran koululaistapahtuma kaupunkipurolla vuonna 2020. Kuva: Tomi Menna
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Työttömiä Kaakkois-Suomessa kaksi prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin22.8.2023 08:10:18 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli heinäkuun 2023 lopussa 14905 työtöntä työnhakijaa. Työttömiä oli kaksi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettujen määrä kasvoi 38 prosentilla. Myös nuorten työttömien ja pitkäaikaistyöttömien määrät kasvoivat. Ulkomaalaisia työttömiä oli vuodentakaiseen verrattuna 14 prosenttia enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli heinäkuun aikana avoinna 1464, mikä on 17 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Vaikka työttömyyden kehitys vuodentakaiseen verrattuna on monilta osin heikompi, ovat kokonaistyöttömyysluvut heinäkuisen mittaushistorian toiseksi matalimmat.

Lappeenrannan Mustajoen kalakuolema ei toistunut tänä kesänä – vedenlaatu edelleen rehevää mutta kalojen kannalta siedettävää14.8.2023 10:12:31 EEST | Tiedote

Mustajoen Pohjakkalassa kesäkuussa 2022 havaittu, yläjuoksun vähähappisuuteen ja korkeaan ammoniumtyppeen liittynyt kalakuolema ei ole toistunut. Joen yläosan kahdella latvahaaralla toteutettiin tehostettua vedenlaadun seurantaa keväällä ja kesällä 2023, ja kenttämittauksissa sekä perusteellisemmissa laboratorioanalyyseissä ei havaittu talouskalojenkaan kannalta kriittisiä pitoisuuksia. Edelleen havaittiin muun muassa koholla olevia kokonaistypen ja raudan pitoisuuksia sekä hieman alentunutta liukoista happea. Viimevuotiseen tapaan Mustajoen vedenlaatu on heikointa aivan yläosilla. Korkein mitattu ammoniumtyppipitoisuus jäi kuluneena kesänä alle puoleen edellisen kesän ennätyslukemasta ja ilmeni täysin samalla havaintopaikalla.

Kesäkuussa Kaakkois-Suomen työttömyysluvut olivat kesäkuisen mittaushistorian matalimmat25.7.2023 09:57:05 EEST | Tiedote

Kaakkois­Suomen työ­ ja elinkeinotoimistossa oli kesäkuun lopussa 14 113 työtöntä työnhakijaa. Työttömien määrä laski Kaakossa 2 prosenttia vuodentakaisesta (-224 hlöä). Työttömistä lomautettuja oli yhteensä 727 henkilöä, mikä on prosentin vähemmän kuin vuosi sitten ja 22 prosenttia vähemmän kuin edelliskuussa. Kymenlaaksossa työttömyys laski 2 prosenttia ja Etelä-Karjalassa prosentin. Seutukunnista työttömyys laski eniten Kouvolan seudulla (-4 %, -149 hlöä). Työttömyyden kehitystä on tilastoitu vuodesta 2006 eteenpäin.

Kasvutavoitteista huolimatta luomun peltoala ja tilalukumäärä laskivat - Kaakkois-Suomessa luomuala pysyi kuitenkin edellisvuoden tasolla13.7.2023 10:03:38 EEST | Tiedote

Luomuviljelty peltoala väheni koko maassa, mutta Kaakkois-Suomessa luomun peltoala pysyi kuitenkin samana ja Kymenlaaksossa luomuala jopa hiukan kasvoi viime vuoteen verrattuna. Ruokaviraston ennakkotietojen mukaan Kaakkois-Suomessa on tällä hetkellä 21 264 hehtaaria luomuviljeltyä peltoa. Luomun osuus koko viljelyalasta Kaakkois-Suomessa on 17,4 %.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme