Pirkanmaan ELY-keskus

Helmi-ohjelmassa kunnostetaan tummaverkkoperhosniittyjä Pirkanmaalla

Jaa
Pirkanmaan ELY-keskus kunnostaa talven aikana tummaverkkoperhosniittyjä. Hoitokohteita on neljä Tampereella, yksi Orivedellä ja yksi Kangasalla. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Helmi-elinympäristöohjelman rahoituksella parannetaan uhanalaisen tummaverkkoperhosen elinympäristöjä Suomessa. Työ liittyy Helmi-ohjelman perinnebiotooppiteemaan.
Uhanalaisen tummaverkkoperhosen elinympäristöjä kunnostetaan Pirkanmaalla Helmi-ympäristöohjelman avulla. Kuva: Susanna Intke
Uhanalaisen tummaverkkoperhosen elinympäristöjä kunnostetaan Pirkanmaalla Helmi-ympäristöohjelman avulla. Kuva: Susanna Intke

Erittäin uhanalaista tummaverkkoperhosta esiintyy Suomessa enää vain Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Laji on harvinaistunut muun muassa niittyjen metsittymisen ja karjan laiduntamisen vähenemisen ja maatalousympäristöjen muutosten vuoksi.

Ensimmäinen kunnostuskohde Oriveden Naappilassa

Pirkanmaan ELY-keskus kunnostaa lähikuukausina tummaverkkoperhosniityn Orivedellä Naappilassa HELMI-elinympäristöohjelmalla.

- Kohde on tyypillistä esiintymisympäristöä tummaverkkoperhoselle sekä sen ainoalle isäntäkasville, lehtovirmajuurelle. Toistaiseksi alue on säilynyt kohtuullisessa kunnossa, ja pienillä toimilla alueella saadaan helposti ylläpidettyä tummaverkkoperhoselle soveltuvaa elinympäristöä, kertoo projektisuunnittelija Matti Puljujärvi Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Hoitotyö toteutetaan Orivedellä Naappilassa yksityisen maanomistajan kohteella syksyn ja tulevan talven aikana. Naappilan kohteen käytännön toteutuksesta vastaa Pohjois-Pirkan metsänhoitoyhdistys.

Oriveden Naappilassa tehdään syksyn aikana raivausta metsurityönä, ja isompaa puustoa poistetaan koneellisesti maan routaannuttua. Hoidettava ala koostuu kahdesta kuviosta, joiden yhteispinta-ala on noin hehtaari. Kohteen maapohja on ravinteikasta ja kosteaa, ja se on vanha metsälaidun. Hoidettavalla alueella virtaa pieni luonnonpuro, jonka reunaa avataan varjostavasta puustosta.

Hoidon tavoitteena on lisätä pohja- ja kenttäkerroksen valoisuutta sekä paahteisuutta. Lisäksi läheinen metsätie luo osaltaan paahteisuutta, toimii perhosen levittäytymisreittinä ja helpottaa hoidon järjestämistä kohteelle.

Lajin elinympäristöt tarvitsevat jatkuvaa hoitoa

Pirkanmaan seudulla tunnetaan runsaasti tummaverkkoperhoselle soveliaita elinympäristöjä. Tummaverkkoperhosten elinympäristön hoidossa Pirkanmaalla on pitkä seuranta- ja hoitohistoria. Mukana on ollut vapaaehtoisia, maanomistajia sekä viranomaisia. Maatalouden ympäristötuki on tärkeä työkalu viljelyssä tuottamattomien, mutta monimuotoisuuden kannalta arvokkaiden kohteiden hoidossa.

- Pirkanmaalla on kyllä sopivia niittyjä, mutta aktiivista hoitoa on jatkettava yksittäisellä kohteella muutaman vuoden välein. Hyväkin kohde voidaan menettää, mikäli umpeenkasvua aiheuttava pajukko tai vieraslajit saavat vallata ja varjostaa kohdetta. Mahdollisuuksien mukaan kohteita hoidetaan raivaus- ja hakkuutyönä säännöllisesti, Puljujärvi sanoo.

Mikä Helmi-ohjelma?

Helmi-ohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen. Helmi-ohjelman vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa muun muassa suojelemalla ja ennallistamalla soita, kunnostamalla ja hoitamalla lintuvesiä, perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä kunnostamalla vesi- ja rantaluontoa. Lisäksi ohjelma edistää ekosysteemipalveluja, vesiensuojelua, hiilensidontaa sekä muuta ilmastonmuutoksen hillintää ja muutokseen sopeutumista.

Lue lisää:

Helmi-ohjelma (ym.fi) 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektisuunnittelija Matti Puljujärvi, p. 0295 036 321 (14.12.2021 asti)


Ylitarkastaja Susanna Intke, p. 0295 036 335 (alkaen 15.12.2021)


Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Uhanalaisen tummaverkkoperhosen elinympäristöjä kunnostetaan Pirkanmaalla Helmi-ympäristöohjelman avulla. Kuva: Susanna Intke
Uhanalaisen tummaverkkoperhosen elinympäristöjä kunnostetaan Pirkanmaalla Helmi-ympäristöohjelman avulla. Kuva: Susanna Intke
Lataa
Tältä näytti hoitamaton tummaverkkoperhosniitty Oriveden Naappilassa viime kesänä. Niitty kunnostetaan talven aikana. Kuva: Matti Puljujärvi
Tältä näytti hoitamaton tummaverkkoperhosniitty Oriveden Naappilassa viime kesänä. Niitty kunnostetaan talven aikana. Kuva: Matti Puljujärvi
Lataa
Helmi-ympäristöohjelman logo
Helmi-ympäristöohjelman logo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Rantatunneliin puolivuotishuolto ja pesu – yösulkuja arkisin kahden viikon ajan5.9.2023 10:45:00 EEST | Tiedote

Tampereen Rantatunnelissa tehdään yötyönä viikoilla 37 ja 38 tunnelin puolivuotishuolto. Työt suoritetaan tunneliputki kerrallaan neljänä perättäisenä yönä maanantai-illoista varhaisiin perjantaiaamuihin. Pirkanmaan ELY-keskus pesee ja puhdistaa silloin tunnelin perusteellisesti. Samanaikaisesti Fintraffic Tie Oy huoltaa ja testaa tunnelin teknisiä järjestelmiä. Töiden ajaksi ajoneuvoliikenne ohjataan varareitille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme