Kokoontumisia ja tilojen käyttöä koskevia rajoituksia kiristetään Uudellamaalla, myös Kanta-Hämeeseen rajoituksia
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt uusia rajoituspäätöksiä Uudellemaalle ja Kanta-Hämeeseen. Alueiden koronatilanne on heikentynyt nopeasti ja terveydenhuollon kantokyky on uhattuna.
Uudellamaalla rajoitetaan kokoontumisia sekä asiakas- ja yleisötilojen käyttöä. Kanta-Hämeessä rajoitetaan yleisötilaisuuksien henkilömäärää. Molemmat päätökset ovat voimassa 4.–31.12.2021.
Uudenmaalla kielletään sisätiloissa yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Yleisötilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin henkilömäärärajaa ei tarvitse noudattaa.
Jos koronapassi otetaan yleisötilaisuudessa käyttöön kokoontumisrajoitusten vaihtoehtona, sitä tulee edellyttää koko tilaisuuden osalta. Koronapassi pitää tarkastaa tilaisuuteen saapumisen yhteydessä yli 16-vuotiailta henkilöiltä. Koronapassia ei tarkasteta esimerkiksi henkilökunnalta tai esiintyjiltä.
Yleisissä kokouksissa järjestäjä ei voi edellyttää koronapassia, vaan niissä tulee noudattaa rajoituksia. Yleinen kokous tarkoittaa mielenosoitusta tai muuta kokoontumisvapauden käyttämiseksi järjestettyä tilaisuutta, johon muutkin kuin nimenomaisesti kutsutut voivat osallistua tai jota he voivat seurata.
Uudellamaalla tiloista vastaavien toimijoiden varmistettava mahdollisuus lähikontaktien aiheuttaman tartuntariskin välttämiseen – vaihtoehtona usein koronapassin edellyttäminen
Tartuntalain pykälään 58 d perustuva päätös tilojen käytöstä koskee laajasti erilaisia asiakas- ja yleisötiloja (esimerkiksi kaupat, urheilutilat, kirjastot, museot ja teatterit) Uudellamaalla. Päätöksen mukaan tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on järjestettävä toiminta siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja/tai tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä.
Päätös koskee asiakasmäärästä riippumatta urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten kuntosaleja, sisäliikuntatiloja ja yleisiä saunoja. Muiden tilojen osalta päätöstä on noudatettava, jos kyseessä on yli 10 henkilön sisätila tai yli 50 henkilön ulkotila.
Määräyksen perusteella tehtävien osallistujamäärärajausten ja osallistujien sijoitteluun liittyvien toimien vaihtoehtona tiloista vastaava toimija voi edellyttää asiakkailta ja toimintaan osallistujilta koronapassia. Toimija voi ottaa koronapassin käyttöön seuraavissa lähtökohtaisesti vapaa-ajalla virkistystarkoituksessa käytettävissä tiloissa:
- yleisötilaisuuksiin käytettävät sisä- ja ulkotilat
- kuntosalit ja muut urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisäliikuntatilat
- yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä tai läheisyydessä olevat pukuhuonetilat
- tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
- huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
- sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
- museot, näyttelytilat ja muut vastaavat kulttuuritilat.
Koronapassia ei voi ottaa käyttöön sellaisissa tiloissa, jotka ovat tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien kannalta olennaisia. Koronapassia ei saa edellyttää esimerkiksi apteekeissa, vähittäiskaupoissa, posteissa, huoltoasemilla tai kirjastoissa.
”Tilojen käyttöä koskevalla määräyksellä halutaan varmistaa osallistujien terveysturvallisuus. Esimerkiksi kuntosalin ylläpitäjä voi ehkäistä lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä rajaamalla tilan osallistujamäärää. Tietyn mittaisia turvavälejä ei kuitenkaan edellytetä”, selventää ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
”Esimerkiksi osallistujamäärän rajaamisen vaihtoehtona kuntosalin ylläpitäjä voi ottaa käyttöön koronapassin. Tällöin koronapassi pitää tarkastaa yli 16-vuotiailta henkilöiltä, kun he saapuvat tilaan.”
Tilojen käyttöä koskeva määräys koskee myös esimerkiksi lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Päätös ei kuitenkaan estä harrastamista, vaan toimintaa voi edelleen jatkaa terveysturvallisuustoimia lisäämällä. Toimijat voivat harkita esimerkiksi vanhempien oleskelun rajoittamista lasten harrastustiloissa.
”Haluamme varmistaa terveysturvallisuuden toteutumisen laajasti kaikissa ikäryhmissä ja samalla mahdollistaa lasten elämän jatkumisen mahdollisimman normaalina, niin että esimerkiksi lähiopetus kouluissa voidaan turvata”, ylitarkastaja Mölsä perustelee päätöstä. ”Jos toimija ottaa käyttöön koronapassin, sitä ei joka tapauksessa tarkasteta alle 16-vuotiailta.”
Toimijan pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, millä toimilla se estää asiakkaiden tai osallistujien välisen lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä. Jos toimija edellyttää asiakkailta ja toimintaan osallistuvilta koronapassia laissa mainittujen rajoitusten vaihtoehtona, myös tieto siitä tulee kirjata suunnitelmaan. Suunnitelma on pidettävä tiloissa asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien nähtävillä.
Päätös ei koske oppilaitosten tai varhaiskasvatuksen toimintaa, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämää. Päätös ei koske myöskään ravintoloita, joita koskevista rajoituksista säädetään eri tartuntalain pykälässä. Ravintoloita koskevista rajoituksista päättää hallitus.
Aluehallintovirasto muistuttaa, että erilaisissa asiakas- ja yleisötiloissa pitää lisäksi noudattaa tartuntatautilain pykälän 58 c yleisiä hygieniavaatimuksia koko Suomessa riippumatta siitä, onko koronapassi käytössä. Lisätietoa aluehallintoviraston verkkosivuilla: Mitkä ovat tartuntatautilaissa säädetyt hygieniavaatimukset?
Kanta-Hämeessä kielletään sisätiloissa yli 50 henkilön yleisötilaisuudet
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää sisätiloissa järjestettävät yli 50 henkilön yleisötilaisuudet. Yleisten kokousten osallistujamäärää ei rajoiteta. Myös Kanta-Hämeessä yleisötilaisuuden järjestäjä voi vapautua rajoituksista ottamalla käyttöön koronapassin.
STM:n uusi ohjauskirje huomioitu päätöksissä
Päätöksiä valmisteltaessa on huomioitu sairaanhoitopiirien asiantuntijalausunnot alueensa epidemiatilanteesta. Lisäksi valmistelussa on huomioitu hallituksen hybridistrategia, sosiaali- ja terveysministeriön ohjaus sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arviot tilaisuuksien riskipotentiaalista. Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti aluehallintovirastoille 1.12.2021 uuden ohjauskirjeen, jossa suositellaan rajoitustoimien käyttöönottoa aiempaa laajemmin myös ns. kohtalaisen riskin tilaisuuksissa niillä alueilla, joilla epidemiatilanne on heikko. Ohjaus on otettu huomioon päätökset annettaessa.
Lisätietoja:
Usein kysyttyä koronasta avi.fi-sivustolla
- Yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset: Mitä yleisötilaisuuksia, kokoontumista ja toimintaa kokoontumisrajoitukset koskevat?
- Tilojen käyttö: Mitä toimijoita päätös tilojen käytöstä koskee?
Aluehallintovirastojen asiakaspalvelu, asiakaspalvelu@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätökset ja yleistiedoksiannot
Ravintolarajoitukset valtioneuvoston sivuilla
Medialle:
ylitarkastaja Oona Mölsä, p. 0295 016 592
ylitarkastaja Meiju Heikkinen, p. 0295 016 382
(lähetä tekstiviesti tai jätä soittopyyntö)
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
etunimi.sukunimi@avi.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Sakkoja yritysjohdolle autonostimien tarkastusten laiminlyönnistä9.10.2024 12:35:20 EEST | Tiedote
Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta yrityksen hallituksen puheenjohtajan sekä toimitusjohtajan/hallituksen varsinaisen jäsenen molemmat 50 päiväsakon sakkorangaistuksiin. Lisäksi yhtiölle määrättiin 8.000 euron suuruinen yhteisösakko. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 17.9.2024.
Ett dagverksamhetscenter är inte avsett som en plats där läropliktiga elever fullgör läroplikten8.10.2024 13:32:00 EEST | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverket i Södra Finland gav yrkesinstitutet Spesia som fungerar som specialyrkesläroanstalt en anmärkning för att ha ordnat TELMA-utbildning i ett dagverksamhetscenter. Regionförvaltningsverket ansåg det vara diskriminering att på grund av orsaker som hade att göra med verksamhetslokalerna placera eleven i dagverksamhetscentret.
Päivätoimintakeskus ei ole tarkoitettu oppivelvollisten opiskelijoiden oppivelvollisuuden suorittamispaikaksi8.10.2024 13:32:00 EEST | Tiedote
Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi erityisammattioppilaitoksena toimivalle ammattiopisto Spesialle huomauksen TELMA-koulutuksen järjestämisestä päivätoimintakeskuksessa. Aluehallintovirasto katsoi, että opiskelijan sijoittaminen päivätoimintakeskukseen toimintaympäristöön liittyvästä syystä oli syrjintää.
Projekt för grön omställning som behandlas hos Regionförvaltningsverket i Södra Finland7.10.2024 16:03:56 EEST | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverket i Södra Finland prioriterar projekt för grön omställning i miljötillståndsbehandlingarna. Till de pågående projekten hör bland andra en fabrik för aktivt katodmaterial i Kotka, en produktionsanläggning för grönt väte och ammoniak i Nådendal och produktion av grönt väte och syntetisk metan i Lahtis.
Etelä-Suomen aluehallintovirastossa vireillä olevat vihreän siirtymän hankkeet7.10.2024 16:03:56 EEST | Tiedote
Etelä-Suomen aluehallintovirasto priorisoi vihreän siirtymän hankkeet ympäristölupakäsittelyissä. Käynnissä oleviin hankkeisiin kuuluu muun muassa katodiaktiivitehdas Kotkassa vihreän vedyn ja ammoniakin tuotantolaitos Naantalissa sekä vihreän vedyn ja synteettisen metaanin valmistus Lahdessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme