Suomen Kennelliitto ry

Vuoden 2021 virkakoirat palkittiin – esittelyssä rajakoira Alma, vankilakoira Vilma, poliisikoira Rami, sotakoira Tonni sekä tullikoira Vimma

Jaa
Tänä vuonna palkinnon vastaanottavat rajakoira Alma, vankilakoira Vilma, poliisikoira Rami, sotakoira Tonni sekä tullikoira Vimma. Palkittavat koirat ovat tahoillaan valinneet Rajavartiolaitos, Rikosseuraamuslaitos, Poliisi, Puolustusvoimat ja Tulli.
Vuoden rajakoira 2021 Alma, kuvaaja: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Vuoden rajakoira 2021 Alma, kuvaaja: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi

Kaikki Vuoden virkakoirat ovat toimineet ansiokkaasti tehtävässään ihmisen apuna.

- Vuoden virkakoirien esittely on aina ollut yksi joulukuussa järjestettävien Koiramessujen kohokohdista. Virkakoirat edustavat parhaimmillaan sitä, mihin kaikkeen koira pystyy. Sekä koiraharrastajat että suuri yleisö arvostavat virkakoiratoimintaa korkealle. Olemme tästä Kennelliitossa erittäin kiitollisia ja haluan onnitella kaikkia Vuoden 2021 virkakoiria, sanoo Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Vuoden 2021 virkakoirat vastaanottavat palkintonsa 18.12.2021 Koiramessuilla Helsingin Messukeskuksessa.

Vuoden rajakoira 2021

Vuoden rajakoira 2021 on belgianpaimenkoira malinois Suhteellisen Vieteri ”Alma”. 5-vuotias Alma työskentelee yhdessä ohjaajansa, vanhemman rajavartijan Paula Vataan kanssa Nuijamaan rajatarkastusasemalla. Alma on koulutettu henkilöiden etsintään, jäljestämiseen, esineiden etsintään ja lisäkoulutuksena Almalla on asiakirjojen etsintä.

Koiran ohjaaja Paula Vataa on yhdessä Alman kanssa pitkäjänteisesti kehittänyt koirien käyttötaktiikkaa rajanylityspaikalla. Lisäksi he ovat aktiivisesti pyrkineet kehittämään asiakirjan tunnistamisen ammattitaitoa. Kaksikko pystyy toimimaan rajanylityspaikan lisäksi luotettavasti myös maastorajalla. Vataan ja Alman ammattitaito on tunnustettu myös rikoksentorjunnan puolelta ja heitä onkin pyydetty mukaan avustamaan kotietsinnöissä.

Vuoden vankilakoira 2021

Vuoden vankilakoira 2021 on labradorinnoutaja Hakukoneen Twitter ”Vilma”. 6-vuotias Vilma työskentelee Jokelan vankilassa yhdessä ohjaajansa, vartija Heidi Ristimäen kanssa. Vilma on koulutettu etsimään huumeita, aseita, esineitä sekä jäljestämään.

Vilma on hyvin varmatoiminen ja tasaisen vahva työmyyrä, joka pystyy erinäisistä loukkaantumisistaan huolimatta työskentelemään monipuolisesti vankilassa luottaen niin itseensä kuin ohjaajaan. Sinnikäs Vilma onkin pystynyt nousemaan takaiskujen jälkeen aina takaisin samalle tai jopa paremmalle tasolle.

Vuoden poliisikoira 2021

Vuoden poliisikoira 2021 on labradorinnoutaja Rami. 4-vuotias Rami työskentelee ohjaajansa. vanhemman rikoskonstaapeli Valtteri Majaniemen kanssa Tampereen pääpoliisiasemalla paljastavassa rikostutkinnassa. Rami on koulutettu käteisen rahan, huumausaineiden ja ampuma-aseiden löytämiseen.

Kuluneen vuoden aikana Rami on kunnostautunut poliisitehtävillä yhdessä ohjaajansa Majaniemen kanssa. Parivaljakko on täydentänyt poliisin huumausainetutkinnan toimintaa ja kenttävalvontaa lukuisilla suurilla ja merkityksellisillä takavarikoilla. Majaniemi ja Rami ovat lisäksi avustaneet rikostutkinnassa monesti muita poliisiyksiköitä kuten myös Tullia ja Rikosseuraamuslaitosta.

Vuoden sotakoira 2021

Vuoden sotakoira 2021 on labradorinnoutaja Varjoahon Nasta Poika ”Tonni”. 9-vuotias Tonni työskentelee Lapin lennostossa yhdessä ohjaajansa, ylivääpeli Miikael Koiviston kanssa. Tonni on koulutettu jäljestämiseen, pienesine-etsintään, huumausaine-etsintään ja henkilöetsintään.

Aina tehtäville ja harjoituksiin valmis Tonni on perusluonteeltaan periksiantamaton. Koivisto kuvaileekin, että koira tekee aina kaikkensa ohjaajansa eteen. Pitkän uran aikana Tonni on ollut myös mukana antamassa virka-apua niin Poliisille, Tullille kuin Rajavartiolaitoksellekin huumeiden ja kadonneiden henkilöiden etsinnöissä.

Vuoden tullikoira 2021

Vuoden tullikoira 2021 on labradorinnoutaja Jokatolan Vimma ”Vimma”. 6-vuotias Vimma työskentelee pääsääntöisesti Vartiuksen raja-asemalla itärajalla yhdessä ohjaajansa, tullitarkastaja Niko Jokelan kanssa, mutta koirakko on tullut myös tutuksi ympäri Suomen raja-asemilla ja ylityspaikoilla. Vimma on koulutettu savukkeiden ja huumausaineiden etsintään.

Uransa aikana Vimma on paljastanut lukuisia savukkeiden salakuljetusyrityksiä, joista suurin oli vuonna 2020 paljastunut 200 000 savukkeen löytö. Takavarikoitujen savukkeiden, kaikkiaan yli 300 000 kappaletta, lisäksi Vimma on ollut mukana useassa huumausaineiden takavarikossa.

Virkakoirien kuvat löytyvät Kennelliiton kuvapankista.

Virkakoirien esittelyvideot voit katsoa täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:


Kennelliiton viestintä
viestinta@kennelliitto.fi


Rajakoira:


Sari Ahvonen
sari.ahvonen@raja.fi
Raja- ja merivartiokoulu


Vankilakoira:


tiedotus.rise@om.fi


Aki Saarinen
aki.saarinen@om.fi
Rikosseuraamuslaitos


Poliisikoira:


viestinta.sisa-suomi@poliisi.fi


Pekka Kokkonen
pekka.kokkonen@poliisi.fi
Poliisikoiralaitos


Sotakoira:


Anne Torvinen
Anne.Torvinen@mil.fi
Lapin lennosto


Tullikoira:


Ari Nieminen
ari.nieminen@tulli.fi
Tullin koirakoulu

Kuvat

Vuoden rajakoira 2021 Alma, kuvaaja: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Vuoden rajakoira 2021 Alma, kuvaaja: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Lataa
Vuoden vankilakoira 2021 Vilma, kuvaaja: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Vuoden vankilakoira 2021 Vilma, kuvaaja: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Lataa
Vuoden poliisikoira 2021 Rami, kuvaaja: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Vuoden poliisikoira 2021 Rami, kuvaaja: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Lataa
Vuoden sotakoira 2021 Tonni, kuvaaja: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Vuoden sotakoira 2021 Tonni, kuvaaja: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Lataa
Vuoden tullikoira 2021 Vimma, kuvaaja: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Vuoden tullikoira 2021 Vimma, kuvaaja: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kennelliitto ry
Suomen Kennelliitto ry
Kamreerintie
02770 Espoo

09 887 300http://www.kennelliitto.fi

Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry on vuonna 1889 perustettu koira-alan asiantuntijajärjestö sekä koirien kasvattajien, omistajien ja harrastajien edunvalvoja. Meillä on lähes 148 000 henkilöjäsentä sekä noin 2000 jäsenyhdistystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kennelliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme