Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Sote-alan palkkaohjelma vaarantaa julkisen talouden kestävyyden

Jaa
Sote-alan ammattijärjestöjen palkkaohjelmassa esitetään yleisen palkkaratkaisun päälle tulevia suuria palkkavaatimuksia. Vaatimukset kasvattaisivat Sote-alan palkkakustannuksia viidessä vuodessa kumulatiivisesti 4,8 miljardia euroa.

– On selvää, että hoitajat ja kunta-alan henkilöstö ovat palkankorotuksensa ansainneet, mutta 3,6 prosentin ylimääräiset korotukset viiden vuoden aikana merkitsisivät julkisen talouden kestävyyden vaarantumista ja veronkorotuksia veronmaksajille, sanoo toimitusjohtaja Markku Jalonen.

Jokaista Suomen palkansaajaa kohti tällainen viiden vuoden palkkaohjelma merkitsisi lisää veroja vuodessa keskimäärin noin 336 euroa.

Muiden kunta-alan palkansaajajärjestöjen vaatiessa vastaavia korotuksia kaikille muille kunta-alan palkansaajille viiden vuoden kumulatiiviset kustannukset olisivat 12,4 miljardia euroa. Palkansaajaa kohden tämä tarkoittaisi keskimäärin 871 euron veronkorotusta vuodessa.

Jalonen muistuttaa lisäksi edessä olevista ja korkeista sote-uudistuksen palkkaharmonisointikustannuksista. KT:n tuoreen arvion mukaan palkkaharmonisoinnin todennäköiset kustannukset ovat ainakin 680 miljoonaa euroa.

–  Palkkaharmonisointi nostaa palkkaohjelman kaltaisesti merkittävällä tavalla sote-henkilöstön yleistä ansiotasoa, korostaa Jalonen.

– Inflaatio on Suomessakin viime aikoina ollut tavallista korkeammalla tasolla. Tämän tasoiset korotukset, mitä nyt vaaditaan – levitessään koko työmarkkinakenttään – käynnistäisivät todennäköisesti palkkainflaatiokierteen ja vaarantaisivat näin käydessä Suomen kilpailukyvyn ja työllisyyskehityksen, muistuttaa tutkimuspäällikkö Mika Juutinen.

Lisätietoja:

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Toimitusjohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710
Tutkimuspäällikkö Mika Juutinen, puh. 050 502 0300

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimitusjohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710
Tutkimuspäällikkö Mika Juutinen, puh. 050 502 0300

Tietoja julkaisijasta

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 771 3000https://www.kt.fi/

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on työnantajajärjestö, joka ajaa kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden etuja työmarkkinoilla, sekä työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kunta- ja hyvinvointialuetyönantajia valtakunnallisissa työmarkkinaneuvotteluissa sekä kolmikantayhteistyössä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme