Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Mentalvårds- och missbrukartjänster för barn och unga inom barnskyddet realiseras inte på det sätt som lagen förutsätter

Jaa
Valvira och regionförvaltningsverken påminner kommunerna och de framtida välfärdsområdena om att mentalvårds- och missbrukartjänster för barn som vårdas utom hemmet inom barnskyddet ska ordnas på behörigt sätt. Enligt tillsynsmyndigheternas observationer har tillgodoseendet av barns och ungas rätt till mentalvårdstjänster både på bas- och specialnivå försämrats ytterligare under hösten 2020 och under 2021. Tillsynsmyndigheterna anser att situationen inte endast beror på coronapandemin utan att problemen redan har varit uppenbara före pandemin. Det finns även avsevärda variationer i fråga om tillgången på mentalvårds- och missbrukartjänster för barn och unga beroende på område. Ordandet av nödvändig vård och rehabilitering, i synnerhet på grund av barns och ungas bruk och beroenden av berusningsmedel, ser ut att vara mycket bristfällig.
Illustration. Rawpixel.
Illustration. Rawpixel.

Placering i enlighet med barnskyddlagen är inte i sig en tillräcklig åtgärd i situationer där placerade barns och ungas hälsotillstånd kräver tillgång till mentalvårds- eller missbrukartjänster. Om barnet eller barnets vårdnadshavare behöver hälso- och sjukvårdstjänster, ska kommunen ordna dem på det sätt som vårdbehovet förutsätter på ett högkvalitativt sätt, i rätt tid och vid behov utan dröjsmål. Placerade barn och unga har samma rätt till mental- och missbrukarvårdstjänster som andra barn och ungdomar.

Ett nära samarbete mellan social- och hälsovården är nödvändigt

Tillsynsmyndigheterna betonar i sin anvisning till kommunerna betydelsen av samarbetet mellan barnskyddet och mentalvårds- och missbrukartjänsterna. Den sektorsövergripande expertisen och det långsiktiga och målmedvetna samarbetet inom social- och hälsovården är nödvändiga för att tillgodose barnens intressen och för att bedöma och trygga en servicehelhet som motsvarar behoven. Genom samarbete mellan social- och hälsovården och tillräckliga tjänster i rätt tid är det sannolikt möjligt att minska risken för att barn och unga placeras utom hemmet och minska behovet av specialiserad sjukvård.  

Enligt undersökningar har barn som placerats utom hemmet i snitt mer psykiska problem och diagnostiseras oftare än den övriga barnpopulationen med psykiska störningar och neuroutvecklingsstörningar.

Ett insatsområde i det riksomfattande tillsynsprogrammet för social- och hälsovården var år 2021, i överensstämmelse med barnskyddlagen, att tillgodose placerade barns och ungas rätt till psykiatrisk vård.  Tillsynen över tillgången till missbrukar- och mentalvårdstjänster för barn och unga fortsätter år 2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Irja Hemmilä, överinspektör, Valvira, 0295 209 531
fornamn.efternamn@valvira.fi


Regionförvaltningsverket i Lappland
Marjut Aikio, överinspektör för socialvården, 0295 017 384
Tapio Kekki, regionförvaltningsöverläkare, 0295 017 358


Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
Tiina Ronkamo, överinspektör för socialvården, 0295 018 130
Ulla Saxén, regionförvaltningsöverläkare, 0295 018 000


Regionförvaltningsverket i Norra Finland
Pasi Hirvikoski, regionförvaltningsöverläkare, 0295 017 598
Saku Vaskivuo, överinspektör för socialvården, 0295 017 587


Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Miia Kartinen, regionförvaltningsöverläkare, 0295 018 091
Annina Sadeoja, överinspektör, 0295 018 074


Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Anne Hiiri, enhetschef, 0295 016 067
Sari Husa, ledande överinspektör för socialvården, 0295 017 361


Regionförvaltningsverket i Östra Finland
Marja Kuronen, regionförvaltningsöverläkare, 0295 016 887


fornamn.efternamn@avi.fi

Kuvat

Illustration. Rawpixel.
Illustration. Rawpixel.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården
PB 43
00521 Helsingfors

https://www.valvira.fi/web/sv

Valvira är ett centralt ämbetsverk som hör till social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde. Valvira övervakar tillbörligheten av verksamheten inom social- och hälsovården, småbarnspedagogiken, alkoholnäringen samt miljö- och hälsoskyddet. Vi beviljar tillstånd inom social- och hälsovårdens förvaltningsområde och handleder regionförvaltningsverken i syfte att skapa enhetlig tillstånds-, styrnings- och tillsynspraxis i hela landet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valvira - Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Möjligt att öka antalet omsorgsassistenter – det viktigaste är dock fortfarande en personalstyrka som motsvarar servicebehovet och en mångsidig personalstruktur31.3.2023 11:05:18 EEST | Tiedote

När minimidimensioneringen av personal enligt äldreomsorgslagen ökar från början av april är det möjligt att öka antalet omsorgsassistenter vid vårdhem. Minimidimensioneringen av personal som deltar i direkt klientarbete är från den 1 april 2023 0,65 anställda per klient, varvid det nya riktgivande antalet omsorgsassistenter enligt tillsynsmyndigheternas åsikt kan vara cirka två anställda per tio klienter. Ett arbetsskift kan omfatta en omsorgsassistent per två yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården.

Antalet privata serviceproducenter och verksamhetsställen inom den privata hälso- och sjukvården ökar år för år23.3.2023 09:42:48 EET | Tiedote

Antalet serviceproducenter och verksamhetsställen inom den privata hälso- och sjukvården ökar för varje år. 2022 beviljade Valvira 196 nya tillstånd för privat hälso- och sjukvård. Detta innebär en ökning på 27 % jämfört med föregående år. Totalt 1014 ändringstillstånd beviljades vilket är en ökning med 78 jämfört med året innan. Ändringstillstånd ska ansökas när det sker väsentliga förändringar i verksamheten eller när ett nytt verksamhetsställe ska läggas till i ett befintligt tillstånd.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme