Ilmarinen

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä nousi lähes kolme prosenttia

Jaa
Työntekijämäärä nousi helmikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä lähes kolme prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Helmikuu oli jo kymmenes kuukausi peräkkäin, jolloin työntekijämäärä jatkoi kasvuaan. Alueellisessa vertailussa kaikki seudut lisäsivät työntekijämääriään Pohjois- ja Etelä-Suomen johtaessa kehitystä.

Ilmarisen suhdanneindeksi antaa ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.

Työntekijämäärä kasvoi helmikuussa 2,9 prosenttia (tammikuu 3,5 %) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan.

– Ilmarisen suhdanneindeksissä seuraamista toimialoista yksikään ei ollut helmikuussa laskussa. Positiivinen kehitys työntekijämäärissä on nyt jatkunut jo kymmenen kuukautta peräkkäin, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

Hyvä kehitys näkyi voimakkaimmin henkilöstövuokrauksessa (+11,5 %), viestinnässä ja tietotekniikassa (+7,4 %) sekä teollisuudessa (+3,2 %).

Suomen taloudessa riittää kuitenkin Jouni Vatasen mukaan tummia pilviä taivaalla, kun pohditaan Ukrainan sodan ja inflaation kiihtymisen vaikutuksia.

– Korona-pandemian nykyinen aalto on hellittänyt otettaan ja voimassa olevat rajoitukset lieventyvät, mikä auttaa palvelusektoria. Samalla kuitenkin sota Ukrainassa vaikuttaa Suomen talouteen, ja inflaation kiihtyminen nostaa tavaroiden sekä palvelujen hintaa. Suomen pankki on arvioinut maamme talouskasvun hidastuvan tänä vuonna, mikä puolestaan voi heijastua negatiivisesti työntekijämäärän kehitykseen eri toimialoilla, Vatanen arvioi.

Alueilla hyvä kehitys

Ilmarisen suhdanneindeksi on kehittynyt myös alueellisesti positiivisesti viimeiset kymmenen kuukautta. Helmikuussa viestintä- ja tietotekniikka, teollisuus ja kaupan alat olivat plussalla kaikilla alueilla. Voimakkainta kasvu oli Pohjois-Suomessa (+4,6 %) ja pienintä Itä-Suomessa (+1,0).

Helmikuun työntekijämäärien kehitys alueittain:

Etelä-Suomi (+4,2 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli henkilöstövuokrauksessa (+10,8 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+7,8 %), kuljetuksessa (+2,9 %), teollisuudessa (+2,3 %), majoitus- ja ravitsemusalalla (+1,6 %) sekä kaupan alalla (+1,1 %). Etelä-Suomessa laskussa oli rakentaminen (-1,1 %).

Länsi-Suomi (+2,4 %): Kasvua oli henkilöstövuokrauksessa (+15,6 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+9,4 %), teollisuudessa (+3,8 %), rakentamisessa (+1,3 %) sekä kaupan alalla (+0,9 %). Laskussa olivat majoitus- ja ravitsemusala (-2,7 %) sekä kuljetus (-1,9 %)

Itä-Suomi (+1,0 %): Erityisen hyvin Itä-Suomessa kasvoivat henkilöstövuokraus (+21,3 % - huom. suuri luku, koska pienehköt työntekijämäärät), teollisuus (+5,5 %), kauppa (+4,6 %) viestintä- ja tietotekniikka (+1,5 %) ja rakentaminen (+0,9 %). Laskussa olivat majoitus- ja ravitsemusala (-6,0 %) ja kuljetus (-2,0 %).

Pohjois-Suomi (+4,6 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli majoitus- ja ravitsemusalalla (+18,6 %), rakentamisessa (+6,3 %), kaupan alalla (+3,6 %), teollisuudessa (+3,4 %), ja viestintä- ja tietotekniikassa (+1,1 %). Laskua Pohjois-Suomessa oli vain henkilöstövuokrauksessa (-6,7 % - huom. toimialan pieni työntekijämäärä alueella vaikuttaa lukuun) ja kuljetuksessa (-0,1 %)

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin

Lisätietoja

Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
Liina Aulin, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, p. 040 7709 400, liina.aulin@ilmarinen.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Ilmarinen
Ilmarinen
Porkkalankatu 1
00018 ILMARINEN (HELSINKI)

010 195 000http://www.ilmarinen.fi

Ilmarisen tehtävänä on varmistaa, että asiakkaamme saavat työstään ansaitsemansa eläkkeen. Edistämme parempaa työelämää ja näin autamme asiakkaitamme menestymään. Kaikkiaan vastaamme noin 1,1 miljoonan ihmisen eläketurvasta. Eläkevastuiden katteena on yli 57 miljardin euron sijoitusvarallisuus.
Lisätietoja: www.ilmarinen.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmarinen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme