Keski-Suomen ELY-keskus

Helmi-ohjelma laajenee Keski-Suomessa: soiden, lintuvesien, perinneympäristöjen ja metsien rinnalle pienvedet

Jaa
Keski-Suomessa Helmi-ohjelmassa aloitetaan tätä vuonna Pienvesi- ja rantaluonto -teeman työt.
Kunnostettua puroa. Kuva Jaakko Mattila
Kunnostettua puroa. Kuva Jaakko Mattila

─ Pienvesien ja rantaluonnon kunnostuksella tuetaan ensisijaisesti pienvesien ja rantaluonnon monimuotoisuutta, joiden tila on heikentynyt esimerkiksi maankäytön muutosten ja vesirakentamisen seurauksena. Tarkoitus on keskittyä etenkin puroihin ja etsiä sopivia kunnostuskohteita ja inventoida valitut kohteet, kertoo luonnonsuojelun asiantuntija Jaakko Mattila Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Pienvesillä tarkoitetaan puroja ja noroja, lampia, lähteikköjä ja lähteitä sekä rantojen osalta esimerkiksi hiekkarantoja. Purojen luonnontilaan on vaikuttanut etenkin uiton ja peruskuivatuksen aikainen perkaus.

─ Yleisimpiä kunnostusmenetelmiä ovat perattujen kivien palauttaminen purouomaan, puumateriaalin lisääminen ja sorastaminen. Kivien palauttaminen lisää suojapaikkoja kaloille ja muille eliöille, puumateriaali kasvualustaa vesihyönteisille sekä sora kutupaikkoja uhanalaiselle taimenelle ja elinympäristöjä pohjaeläimille. Puro voidaan myös palauttaa alkuperäiseen uomaan, jos esimerkiksi uoman mutkia on suoristettu ojittamalla, Mattila toteaa.

Soiden suojelua edistetään

Soiden suojelua edistetään suojelemalla valtakunnallisesti ja maakunnallisesti merkittäviä soita. Näitä ovat etenkin maakuntakaavan luonnonsuojelualueina (SL) osoitetut suot ja soidensuojelun täydennysehdotuksessa olevat suot. Soidensuojelu on maanomistajille vapaaehtoista. Vuoden 2022 tavoite on saada suojeluun 400 ha joko hankkimalla maata kaupoilla suojelualueeksi tai perustamalla yksityisiä suojelualueita korvausta vastaan. Soiden suojelun lisäksi Keski-Suomessa selvitetään uhanalaisimpiin suotyyppeihin kuuluvien runsasravinteisten lettosoiden esiintymistä sekä suojelun ja ennallistamisen tarvetta.

Lintuvesien kunnostustoimet jatkuvat

Lintuvesien osalta jatketaan kunnostustoimia niillä kohteilla, joilla on jo valmis toimenpidesuunnitelma. Hoitotoimenpiteitä voi olla kohteesta riippuen esimerkiksi hoitokalastus ja kunnostusraivaus. Vuonna 2022 tehdään edelleen myös toimenpidesuunnittelua sekä linnusto- ja muita selvityksiä kunnostusten seurannan toteuttamiseksi.

Perinneympäristöjen kunnostaminen

Perinneympäristöjä kartoitettiin Keski-Suomessa laajasti vuosina 2017–21. Tänä vuonna ELY-keskus keskittyy kunnostamaan sellaisia kohteita, joita ei tällä hetkellä hoideta, mutta hoidon aloittaminen sopisi maanomistajan tavoitteisiin. Kunnostustoimia voivat olla esimerkiksi aidan rakentaminen laidunnusta varten tai tiheän puuston avartaminen raivauksilla.

Metsäiset elinympäristöt, painopiste hoitokohteiden suunnittelussa ja toteutuksessa

Metsäisissä elinympäristöissä Helmi-ohjelman töiden painopiste on siirtymässä inventoinneista hoitokohteiden suunnitteluun ja toteutukseen. Luonnonhoitotoimet ovat maanomistajalle ilmaisia ja niihin suostuminen ja osallistuminen on vapaaehtoista. Kohteesta riippuen maanomistaja voi saada luonnonhoidosta esimerkiksi puutuloa tai polttopuuta. Luonnonhoitotoimet voivat olla esimerkiksi jalopuumetsikön alikasvoskuusen raivausta ja ainespuukokoisen kuusen poistoa. Metsäisissä elinympäristöissä hoidetaan myös uhanalaisille lajeille, kuten kätköpäälle, valkoselkätikalle ja kangasvuokolle, sopivia elinympäristöjä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jaakko Mattila, luonnonsuojelun asiantuntija, p. 0295 024 002
Ilona Helle, lintuvesikoordinaattori, p. 0295 024 091

Kuvat

Kunnostettua puroa. Kuva Jaakko Mattila
Kunnostettua puroa. Kuva Jaakko Mattila
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme