Yrittäjät: Koronan rajoitussääntelyä ei tule jatkaa – koronatoimista tehtävä riippumaton selvitys

Väliaikaisten tartuntatautilain koronasäännösten jatkamista esitetään vuoden loppuun. Nykyinen rajoitussääntelyn oli voimassa kesäkuun loppuun saakka. Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt lausuntoja hallituksen esitysluonnokseen tartuntatautilain väliaikaisen sääntelyn jatkamisesta. Lausuntoaika päättyy tänään.
Koronavilkkua ja koronapassia koskevaa sääntelyä ei ehdoteta jatkettavaksi. Esitys mahdollistaisi edelleen asiakastiloihin kohdistuvat rajoitukset, kuten ravintoloiden rajoitukset ja peräti täyssulun tiettyjen tilojen, kuten liikunta- ja harrastetilojen osalta.
- Rajoitussäännösten voimassaolon jatkaminen aiheuttaa epävarmuutta yrityksissä huolimatta siitä, otettaisiinko rajoituksia missään käyttöön, Suomen Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katila sanoo.
- Kaiken lisäksi rajoitusten toimeenpano kesäkuun jälkeen olisi aikaisempaa tuhoisampaa yrityksille. Tämä johtuu siitä, että mahdollisten rajoitusten kompensointi ei olisi nykyisen valtiontukilainsäädännön mukaan enää kesäkuun jälkeen mahdollista, Katila toteaa.
Esitysluonnoksessa esitetään peräti sellaisia lisäsääntelyä asiakastilojen asiakasmäärien rajoittamiseksi, joita yrittäjä ei voisi enää välttää erilaisin tilajärjestelyin.
- Muun Euroopan luopuessa rajoituksistaan ja sitä koskevasta sääntelystään Suomessa sääntelyyn jopa tehtäisiin jopa tiukennuksia. Nykyisessä tilanteessa ole perusteita esittää tiukennuksia sääntelyyn, Katila painottaa.
Väliaikaisen sääntelyn jatkamisen vaihtoehtoina olisivat terveydenhuollon kantokyvyn ja kapasiteetin kasvattaminen sekä tartuntatautilain uudistus. Suomen Yrittäjät katsoo, että nämä toimet ovat tärkeitä myös tulevia kriisejä ajatellen.
Yrittäjät esittää riippumatonta sulkuselvitystä
Suomen Yrittäjät esittää, että koronarajoituksista ja pandemian johtamisesta tehdään riippumaton selvitys, jossa päätökset ja niiden vaikutukset perataan pohjamutia myöten. Valtioneuvoston tulisi tämä tilata.
- Koronakriisin vuoksi Suomessa on rajoitettu ennennäkemättömällä tavalla elinkeinovapautta ja ihmisten mahdollisuuksia osallistua mm. kulttuuri- ja liikuntapalveluihin. Myös liikkumisvapautta rajoitettiin sulkemalla Uudenmaan rajat, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
- Moni yrittäjä joutui sulkemaan toimintansa viranomaisen vaatimuksesta. Tänä päivänä näyttää ilmeiseltä, että moni rajoitustoimi oli ylimitoitettu ja niitä pidettiin yllä kaiken varalta. On myös aiheellista kysyä, että olivatko kaikki toimenpiteet täysin välttämättömiä sekä ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille enemmän haitaksi kuin hyödyksi, Pentikäinen toteaa.
- On varmaa, että joskus tulee uusi pandemia tai kriisi. Siksi koronasta pitää ottaa kaikki oppi, Pentikäinen jatkaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Karoliina Katilaasiantuntija
Puh:050 555 2433karoliina.katila@yrittajat.fiMikael Pentikäinentoimitusjohtaja
Puh:040 504 1944mikael.pentikainen@yrittajat.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta

Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI
09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjät SuomiAreenassa: Arkipyhiä karsittava puolustusmenojen rahoittamiseksi24.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Suomen Yrittäjät esittää arkipyhien karsimista. "Puolustusmenojen lisäys täytyy rahoittaa jotenkin. Joidenkin arkipyhien poistaminen olisi tähän yksi merkittävä väline. Pelkkä talouskasvu tuskin täyttää edes nykyistä kestävyysvajetta ja verot ovat jo tapissa", toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo. Yrittäjät esitti asiaa Porissa SuomiAreenan talouskeskustelussaan.
Yrittäjyys ja talous valokeilassa SuomiAreenan yrittäjälavalla18.6.2025 09:04:00 EEST | Tiedote
Suomen Yrittäjät on vahvasti mukana omalla lavallaan juhannuksen jälkeen Porin SuomiAreenassa. Yrittäjillä on Vaakunan-lava hallussa tiistaina 24.6. kello 10–18. Kaikkia kahdeksaa keskustelua voi seurata paikan päällä ja suorana lähetyksenä MTV:n Katsomossa.
Yrittäjät: Tänään voimaan tuleva suojelutyölaki jäi puolitiehen16.6.2025 06:03:00 EEST | Tiedote
Lainsäädäntömuutokset, jotka turvaavat suojelutyön työtaistelutilanteissa, tulevat voimaan 16.6.2025. Suojelutyö on työtaistelun aikana tehtävää välttämätöntä työtä, joka turvaa ihmisten hengen ja terveyden. Suojelutyöstä ei ole aikaisemmin säädetty laissa. – Suojelutyöstä säätäminen on tärkeää, sillä työtaisteluilla ei saa vaarantaa ihmisten henkeä, terveyttä tai omaisuutta, Suomen Yrittäjien johtava asiantuntija Albert Mäkelä sanoo.
Yrittäjägallup: Yli puolet pk-yrityksistä hakee kasvua14.6.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Yli puolet pk-yrityksistä tavoittelee kasvua. Kasvuhakuisimpia ovat yli kymmenen henkilöä työllistävät yritykset, teollisuusyritykset ja alle 39-vuotiaiden yrittäjien yritykset. Alueellisesti eniten kasvuhakuisuutta on pääkaupunkiseudulla. "On positiivista, että niin moni pk-yritys tavoittelee kasvua. Samalla on tärkeää tunnistaa ja ottaa vakavasti yritysten raportoimat esteet, kuten verotus, rahoitusvaikeudet ja neuvonnan saatavuus”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Yrittäjägallup: Sivukulujen alentaminen olisi tärkein työvoimapulaa helpottava tekijä11.6.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Puolet yrityksistä ei aio palkata työntekijää seuraavan kolmen vuoden sisällä. Eniten heitä on yksinyrittäjissä. Palkan sivukulujen alentaminen ja henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen olisivat palkkausaikeissa olevien mielestä tärkeimmät yrityksen mahdollista työvoimapulaa helpottavat sääntelymuutokset. Yrittäjägallupin mukaan 56 prosenttia yrityksistä, jotka suunnittelevat rekrytointia lähivuosina, pitävät palkan sivukulujen alentamista keskeisimpänä tekijänä. 52 prosenttia painottaa henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme