Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen järjestämässä joukkoliikenteessä panostetaan asiakastiedon parantamiseen

Jaa
Joukkoliikennettä koskevassa palvelutasomäärittelyssä vuosille 2019–2022 on Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tunnistanut tärkeimmäksi laadulliseksi kehityskohteekseen reaaliaikaisen informaation parantamisen. Tavoitteena on parantaa reitti- ja aikataulutiedon sekä hintatietojen saavutettavuutta. Tärkeimpiä asiakastiedon lähteitä ovat sähköiset reittioppaat, joissa matkustaja voi hakutoimintoja hyödyntäen löytää parhaiten omiin tarpeisiinsa vastaavan liikkumisvaihtoehdon. Reitti- ja aikataulutietojen löytymisessä luotettavasti yhdestä reittioppaasta on ollut ongelmia ELY-keskuksen järjestämässä joukkoliikenteessä Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla, mutta tähän on tulossa parannusta lähiaikoina.
Kuva 1. Reittiopas opas.matka.fi. Reittioppaasta voit hakea tarpeisiisi parhaiten vastaavia liikkumisvaihtoehtoja.
Kuva 1. Reittiopas opas.matka.fi. Reittioppaasta voit hakea tarpeisiisi parhaiten vastaavia liikkumisvaihtoehtoja.

Kesä tuo mukanaan uudet tiedot reittioppaaseen ja Seinäjoen matkakeskuksen muutostyöt

ELY-keskus on kilpailuttanut valtaosan järjestämästään joukkoliikenteestä ja liikenteen on tarkoitus aloittaa 6.6.2022 niiden vuorojen osalta, jotka liikennöivät kesällä. Loput liikenteestä aloittaa elokuun alkupuolella riippuen koulujen alkamisajankohdista. Tavoitteena on, että heti kesän alussa uuden liikenteen alkaessa kaikki ELY-keskuksen järjestämän joukkoliikenteen vuorot olisivat luotettavasti saatavilla yhdestä reittioppaasta, joka tässä tapauksessa olisi opas.matka.fi -reittiopas. Kesän aikana haasteita reitti- ja aikataulutietojen oikein näkymiselle Seinäjoen asemanseudun läheisyydessä aiheuttaa kuitenkin Seinäjoen asemanseudun muutostyöt, joiden seurauksena seudullisen liikenteen lähtölaiturit siirtyvät Matkakeskuksen pohjoispuolelle. Muutokset lähtölaiturien sijainnissa aiheuttavat muutoksia myös linja-autojen käyttämille reiteille, minkä seurauksena reittioppaassa voi esiintyä virheellistä tietoa.

Reittisuunnittelupalvelu opas.matka.fi yhdistää eri liikennemuotoja ja matkustusvaihtoehtoja. Palvelu kertoo reitin pisteestä A pisteeseen B valittuna ajankohtana. Reittioppaaseen ja sen taustalla oleviin digitaalisiin järjestelmiin on tehty kehitystyötä Fintraffic Oy:n kanssa, jotta kaikki vuorot löytyisivät luotettavasti reittioppaasta. Myös reittioppaan toiminnallisia elementtejä on kehitetty vastaamaan paremmin erilaisiin tarpeisiin.

Reittioppaassa voi hakea lähtö- ja määränpääpaikkoja käyttämällä paikkakuntien nimiä, asemien ja pysäkkien nimiä tai myös omalla sijainnillaan. Myös esimerkiksi linjatunnuksilla tai laituritiedoilla voi etsiä haluamiaan vuoroja. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on nimennyt järjestämänsä joukkoliikenteen vuorot linjatunnuksin, jotka kertovat myös vuoron lähtölaiturin, jos matka alkaa maakunnan keskuskaupungista. Linjatunnukset ovat muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta kolmenumeroisia, joista keskimmäinen numero kertoo lähtölaiturin.

Matkustajien liikkumistarpeet ovat monessa tapauksessa säännöllisiä ja oman lähipysäkkinsä voikin laittaa suosikiksi reittioppaaseen. Valitsemalla kartalta pysäkin saa käyttöönsä näkymän, josta näkee kaikki lähiaikoina pysäkin kautta kulkevat vuorot. Reittioppaan uutena toimintona voi myös luoda niin sanotun pysäkkinäytön. Valitsemalla pysäkkinäyttöön haluamansa pysäkin saa luotua näkymän, josta selviää kaikki kyseiseltä pysäkiltä pian lähtevät vuorot määränpäineen reaaliaikaisesti. Pysäkkinäytön voi lisätä vaikkapa yrityksen tai koulun infotelevisioon tai verkkosivuille.

Reittihaku voidaan yhdistää muille verkkosivuille upotuselementin avulla

Toinen reittioppaan uusista toiminnoista on reittihakuelementin upotus omille verkkosivuille. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen joukkoliikenteen verkkosivuille (https://www.ely-keskus.fi/joukkoliikenne) on upotettu kyseinen reittihakuelementti ja sen kautta voi hakea reittejä. Reittihakuelementin Hae reitti -painikkeesta siirrytään reittioppaaseen. Reittihakuelementtiä voivat hyödyntää esimerkiksi kunnat, jotka voivat lisätä toiminnon omille verkkosivuilleen. Reittihakuelementti on yksinkertainen tapa tuoda reittiopas osaksi omia verkkosivuja.

ELY-keskuksen sopimusliikenne on tyypillisesti seudullista, kaupunkeja ja kuntakeskuksia yhdistävää, liikennettä. Lisäksi rinnalla toimii markkinaehtoista liikennettä erityisesti suurien kaupunkien välillä. ELY-keskuksen järjestämän joukkoliikenteen tunnistaa jatkossa reittioppaassa käytettävästä kolmenumeroisesta linjatunnuksesta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:
Joukkoliikenteen projektipäällikkö Valtteri Massenko, puh. 0295 027 727


Lisätietoja verkosta:
- Julkinen henkilöliikenne Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella, lisätietoa käyttöönotettavista linjatunnuksista ja reiteistä (ely-keskus.fi): https://www.ely-keskus.fi/joukkoliikenne
- Reittiopas opas.matka.fi: https://opas.matka.fi/

Kuvat

Kuva 1. Reittiopas opas.matka.fi. Reittioppaasta voit hakea tarpeisiisi parhaiten vastaavia liikkumisvaihtoehtoja.
Kuva 1. Reittiopas opas.matka.fi. Reittioppaasta voit hakea tarpeisiisi parhaiten vastaavia liikkumisvaihtoehtoja.
Lataa
Kuva 2. Esimerkkikuva virtuaalisesta pysäkkinäytöstä Kurikan torin linja-autopysäkiltä. Pysäkkinäytön näkymästä selviää linja-autopysäkiltä lähtevien vuorojen aikataulut, määränpäät sekä linjatunnukset.
Kuva 2. Esimerkkikuva virtuaalisesta pysäkkinäytöstä Kurikan torin linja-autopysäkiltä. Pysäkkinäytön näkymästä selviää linja-autopysäkiltä lähtevien vuorojen aikataulut, määränpäät sekä linjatunnukset.
Lataa
Kuva 3. Reittihakuelementin voit upottaa osaksi omia verkkosivujasi opas.matka.fi reittioppaasta löytyvän linkin avulla.
Kuva 3. Reittihakuelementin voit upottaa osaksi omia verkkosivujasi opas.matka.fi reittioppaasta löytyvän linkin avulla.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett MKB-kontaktmyndighetens motiverade slutsats om MKB-beskrivningen för Freyr Battery Finland Oy:s CAM-fabrik i Vasa (Österbotten)25.9.2023 12:00:00 EEST | Tiedote

Freyr Battery Finland Oy planerar att bygga CAM-fabriken på Långskogens industriområde på en tomt som ligger öster om Vasa flygplats, cirka 8 kilometer från centrum av Vasa mot sydost. Litiumjärnfosfat (LFP) som tillverkas vid fabriken är ett katodaktivt material (CAM = cathode active material) som används i battericeller. Målet är att fabriken ska tillverka 20 000–60 000 ton LFP-material per år.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut YVA-yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Freyr Battery Finland Oy:n CAM-tehtaan YVA-selostuksesta (Pohjanmaa)25.9.2023 12:00:00 EEST | Tiedote

Freyr Battery Finland Oy suunnittelee CAM-tehtaan rakentamista Laajametsän teollisuusalueelle Vaasan lentoaseman itäpuolelle, 8 kilometriä Vaasan keskustasta kaakkoon. Laitoksella valmistettava litiumrautafosfaatti (LFP) on katodiaktiivimateriaali (CAM = cathode active material), jota käytetään akkukennoissa. Tehtaan tavoitteena on tuottaa 20 000–60 000 tonnia LFP-materiaalia vuodessa.

Kollektivtrafiken påverkas av den nya viktbegränsningen på stadsbron i Kristinestad21.9.2023 14:43:03 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Södra Österbotten har i samarbete med Trafikledsverket beslutat att införa en lägre viktbegränsning på 8 ton på bron (tidigare viktbegränsning 25 ton). Den nya viktbegränsningen påverkar också kollektivtrafiken i området. De större bussarna kan inte längre köra över bron på grund av viktbegränsningen. Ändringar i bussrutterna träder i kraft 25.9.2023 och gäller tills vidare. Ändringarna i bussrutterna träder i kraft 25.9.2023 och gäller tills vidare.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme