Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Nätverken är eniga: varje kommun bör ges organiseringsansvar

Dela
Kommuntypsnätverken har lämnat sitt utlåtande om utkastet till regeringsproposition som gäller en omorganisering av den offentliga arbetskrafts- och företagsservicen 2024. Kommuntypsnätverken understöder en övergång till en kommunbaserad modell. Den nya modellen bidrar med välkomna verktyg för att utveckla sysselsättningen och livskraften i kommunerna. Viktigt är att kunna utnyttja de fördelar som ett lokalt kommunekosystem för med sig.

Kommuntypsnätverken är eniga om att varje kommun bör ha organiseringsansvar för arbets- och näringstjänsterna. Kravet på ett arbetskraftsunderlag på 20 000 personer är inte motiverat och stöder inte genomförandet av reformmålen. Lagstiftningen måste möjliggöra samarbete som grundar sig på avtal. Kommunerna är vana vid att ordna tjänster i samarbete. På det sättet säkerställs flexibla och kundorienterade tjänster i varje kommun. 

Kommuntypsnätverken är också eniga om att finansieringen bör gå hand i hand med organiseringsansvaret och sporra kommunerna att främja sysselsättningen. 

- Finansieringen och organiseringsansvaret får inte skiljas åt. Ett avtalsbaserat samarbete mellan kommunerna är tillräckligt. Vi behöver heller inte ytterligare en ny förvaltningsnivå i Finland. Kommunerna kan avtala om eventuellt samarbete själva, säger Kommunförbundets verkställande direktör Minna Karhunen

Utlåtandena från kommuntypsnätverken blir tillgängliga i sin helhet på utlåtande.fi under denna vecka.  

Kommuntypsnätverken riktar sig till kommundirektörer och kommunala beslutsfattare och utgår från behov som gäller kollegialt stöd, utveckling och påverkansarbete. Kommuntypsnätverken utgörs av den stadspolitiska arbetsgruppen för stora städer, nätverket för kranskommuner, nätverket för regionstäder, nätverket för små kommuner samt nätverket för svensk- och tvåspråkiga kommuner. 

Närmare upplysningar:  

Minna Karhunen, verkställande direktör, tfn 050 3495 460  

Relationsdirektör José Valanta, tfn 09 771 2008 

Utvecklingschef Erja Lindberg, tfn 09 771 2497 

Läs mer: 

Kommunförbundets utlåtande (på finska) 

Kommuntypsnätverken 

Nyckelord

Kontakter

Om

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Finlands Kommunförbund är en tvåspråkig intresseorganisation för alla kommuner och städer i Finland. Med sin sakkunskap utvecklar förbundet den kommunala servicen. På förbundets webbplats Kommunforbundet.fi finns central information om kommunsektorn och den kommunala servicen.

Kommunerna skapar grunden för ett gott liv för sina invånare.​ Kommunförbundet arbetar för att kommunerna ska lyckas med sitt uppdrag.​

Följ Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kuntaliiton Talousbarometri: Kuntakentällä veroprosentin korotuspaine jo vuodelle 202419.9.2023 11:10:05 EEST | Tiedote

Kuntien talousjohtajat ennakoivat Kuntaliiton Talousbarometrissä talousnäkymiensä jyrkkää heikentymistä. Peräti 80 prosenttia Talousbarometriin vastaajista arvioi kunnan talouden tilan tällä hetkellä keskimääräiseksi tai keskimääräistä selvästi vahvemmaksi. Osuus kuitenkin pienenee reiluun kolmannekseen, kun arvioidaan kunnan talouden tilaa 12 kuukauden kuluttua.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum