Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Sadonkorjuun tuoreet kasvikset ovat nyt parhaimmillaan

Jaa
Avomaan kasvisten viljelijät luonnehtivat kasvisten laatua juuri nyt erinomaiseksi. Edelliskesään verrattuna olosuhteet ovat pysyneet kasvun kannalta suotuisina. Tuholaisvaurioiltakin on säästytty. Kausi alkoi kesäkuussa viikon verran myöhässä, mutta pian juhannuksen jälkeen sato jopa ruuhkautui ja hinnat putosivat. Vähittäiskauppa möi vielä juhannuksen tienoossa kukka- ja parsakaalia tuontituotteina, joten kotimaan kukkakaalisato ruuhkautui ja oli tyydyttävä polkuhintaan, joka ei vastannut tuotantokustannuksia. Jäävuorisalaattia lähti huippusesonkina teollisuuden käyttöön.

Nauti laadukkaista kasviksista

Kasvisten tarjonta ja hinta/laatu-suhde ovat tällä hetkellä tasapainossa. Kotimaisten kasvisten laatu ilahduttaa. Sen on kaunis kesä saanut aikaan. Kotitalouksien kannattaa nyt tasata ruokabudjettia kasviksilla, koska edelleen niiden hintataso on varsin kohtuullinen. Kun perustaa ruokavalionsa esimerkiksi kaaleihin, juureksiin, sipuleihin, kurpitsoihin, perunaan ja muuhun lähellä kasvaneeseen, siitä kiittää niin kukkaro, ihmisen terveys kuin ympäristökin.

Muista monipuoliset kaalit

Varhaiskaalikauden jälkeen keräkaali helposti unohtuu. Raikkaan kesäkaalin aika on nyt ja pian myös syyskaalin. Keräkaali kannattaa suikaloida ja siirtää vaikkapa porkkanaraasteen ja valkosipulin kanssa isoon lasitölkkiin, lisätä päälle rypsiöljyä sekä suolalla ja sokerilla maustettua etikkalientä. Tätä raikasta salaattia voi käyttää vähin erin erilaisten ruokien lisäkkeenä. Elokuun keräkaalista saa myös hyvät lohkot grillattaviksi tai uunissa paahdettaviksi.

Kaaleista Suomessa vähäiselle käytölle on jäänyt suippokaali. Juuri nyt sitä saa hyvin. Suippokaali on maultaan makeampi kuin muut kaalit. Se voi olla väriltään vihreä tai myöhemmin syksyllä purppura. Suippokaali on löyhäkeräisempi kuin keräkaali. Säilyvyyden lisäämiseksi poista mahdollisesti nuhjaantuneet päällimmäiset lehdet. Suippokaali sopii miedon ja hieman makean makunsa vuoksi erinomaisesti erilaisiin salaatteihin ja hapankaaliksi.

Tartu välillä uudempiinkin tulokkaisiin

Tänä vuonna kesäkurpitsasadolle on riittänyt menekkiä. Ilmeisesti sitä on opittu käyttämään monin tavoin. Kesäkurpitsa sopii lähes kaikkeen ja reseptejä on netti pullollaan. Parhaaseen sadonkorjuun aikaan on hyvä tilaisuus tutustua myös vähän uudempiin kotimaassa kasvaneisiin kasviksiin. Kannattaa kokeilla tuoretta valkosipulia, avomaan kurkkuja, kotimaisia latva-artisokkia, fenkolia, kyssäkaalia, maissia ja jo tuttuja parsakaaleja lähellä tuotettuina.

Kokeillut ruokaohjeet:

Sadonkorjuun kaalilaatikko

Rouva Kasvis: Kaalilaatikko Rouva Kasviksen tapaan

Lämmin kukkakaalisalaatti

Rouva Kasvis: Lämmin kukkakaalisalaatti

Kesäkurpitsasta sosekeitto

Rouva Kasvis: Paras kesäkurpitsakeitto

Sadonkorjuuviikkoja vietetään koko maassa viikoilla 33 ja 34 (15.8. - 28.8.2022).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Kansainvälinen YK:n koulumaitopäivä 27.9. - Koulumaito-ohjelmat edistävät lasten terveyttä maailmanlaajuisesti26.9.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

YK:n koulumaitopäivä on omistettu painottamaan koulumaidon tärkeyttä lasten ravitsemuksessa. Koulumaito-ohjelmilla on maailmanlaajuisesti keskeinen rooli lasten terveellisen ravitsemuksen edistämisessä, ja koulumaitopäivä on tilaisuus juhlistaa sitä. Kansainvälistä YK:n koulumaitopäivää koordinoi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO), ja se tuo yhteen ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Budjettiesitys pettymys viljelijöille – valtion pahentama kassakriisi vaatii toimia jo syksyllä20.9.2023 14:41:50 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys vuoden 2024 budjetiksi ei sisällä toimia maatalouden vakavien ongelmien ratkaisuksi. Päinvastoin Orpon hallitus on vetämässä maataloudelta pois 55 miljoonaa euroa, joista Marinin hallitus keväällä päätti helpotukseksi maatilojen kustannuskriisiin. Syksyn tukimaksujen viivästyminen on aiheuttamassa akuutin kassakriisin suurelle joukolle suomalaistiloja. MTK vaatii hallitukselta välittömiä toimia valtion itse aiheuttaman kriisin estämiseksi.

Metsänomistajat toimivat Metsämarssin mukaisesti - Monitavoitteinen ja aktiivinen metsänhoito on arvossaan15.9.2023 14:34:06 EEST | Tiedote

Metsänomistajien tavoitteet metsien hyödyntämisessä ovat yleisesti monipuolistuneet. Metsätutka-kyselyn vastausten mukaan yli puolet metsänomistajista asettaa erityisiä tavoitteita metsänomistukselleen. Näistä metsänomistajista monitavoitteisia piirteitä on valtaosalla ja kolmasosa luokittelee itsensä suoraan joko virkistyskäyttöä tai taloudellista turvaa korostaviksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme