SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

SOSTE: Pienituloisten talousahdinkoa helpotettava täsmäkeinoin budjettiriihessä

Jaa

Energian, ruoan ja liikkumisen kallistuminen vaikuttavat kaikkien elämään. Hintojen nousu osuu erityisesti pienituloisiin ja niihin perheisiin, jotka käyttävät suuren osan tuloistaan välttämättömiin hyödykkeisiin. Asumiseen ja ruokaan menee yli puolet niiden ihmisten menoista, jotka kuuluvat pienituloisimpaan viidennekseen suomalaisista.

Syksyn budjettiriihessä on tehtävä elinkustannusten nousua kompensoivia päätöksiä, jotka kohdennetaan laajan joukon sijaan kaikista pienituloisimmille. SOSTE esittää, että pienituloisimmille, toimeentulotuen varassa eläville ihmisille, hintojen nopean nousun aiheuttamaa tilannetta kompensoidaan määräaikaisella korvauksella.

”Tällaista ylimääräistä tukea maksettiin toimeentulotuen saajille syksyllä 2020 koronaepidemian vuoksi. Nyt vastaavanlaista määräaikaista tukea tulisi maksaa talven yli”, korostaa SOSTEn erityisasiantuntija Anna Järvinen.

Aiemman epidemiakorvauksen kulujen perusteella voi karkeasti arvioida, että kahdeksaksi kuukaudeksi esimerkiksi 25 euron kuukausittainen korotus toimeentulotukeen maksaisi noin 35 miljoonaa.

Myös asumistuessa ja toimeentulotuessa hyväksyttävien asumiskulujen, mukaan lukien taloussähkö- ja lämmityskulut, tasoa on korotettava vastaamaan vallitsevaa tilannetta.

Kohdennetut tuet pienituloisille lapsiperheille

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla on arvioinut, että lapsiperheistä erityisesti suurperheet ja yhden huoltajan perheet ovat vaarassa köyhtyä hintojen noustessa. SOSTE esittää kohdennettuja tukia myös pienituloisille lapsiperheille. Heidän asemaansa on helpotettava määräaikaisilla korotuksilla työttömyysturvan ja eläkkeensaajien lapsikorotuksiin sekä elatustukeen. Lisäksi lapsilisän sisällä korotuksia tulee kohdentaa monilapsisten perheiden lapsilisiin sekä yksinhuoltajakorotukseen.

Täsmätoimena lapsiperheiden toimeentuloa olisi helpotettava myös varhaiskasvatusmaksujen alennuksilla.

Yhteenveto SOSTEn esityksistä syksyn budjettiriiheen

Määräaikaiset 8 kuukauden korotukset tukemaan pienituloisimpia ja erityisesti lapsiperheitä, yhteensä 80 miljoonaa euroa:

  • Perustoimeentulotuen määräaikainen korvaus: 35 miljoonaa euroa
  • Työttömyysturvan ja eläkkeensaajien lapsikorotusten korotus: 20 miljoonaa euroa
  • Elatustuen korotus: 6 miljoonaa euroa
  • Monilapsisten perheiden lapsilisien korottaminen: 4 miljoonaa euroa
  • Lapsilisän yksinhuoltajakorotuksen korottaminen niin, että siitä hyötyvät myös toimeentulotukea saavat perheet: 15 miljoonaa euroa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Yliopistonkatu 5
00100 HELSINKI

http://www.soste.fi

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen 250 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yli 70 muuta toimijaa. SOSTEn tavoitteena on sosiaalisesti eheä, terve ja aidosti osallistuva yhteiskunta, jossa järjestöillä on vahva rooli. Sosiaali- ja terveysjärjestöissä toimii 1,3 miljoonaa jäsentä, 0,5 miljoonaa vapaaehtoista, 260 000 vertaistukijaa ja 50 000 ammattilaista.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

SOSTEn laskelmat: Näin sosiaaliturvan kumuloituvat leikkaukset vaikuttavat käteen jääviin tuloihin – köyhyys lisääntyy18.9.2023 08:18:54 EEST | Tiedote

SOSTEn tuoreet laskelmat osoittavat, että hallituksen suunnittelemat indeksijäädytykset sekä työttömyysturvaan ja asumistukeen kohdistuvat leikkaukset lisäävät köyhyyttä. Pienituloisten määrä tulee kasvamaan vuonna 2024 noin 40 000 henkilöllä. Heistä noin 12 700 on lapsia. Ensisijaisten etuuksien leikkaukset kasvattavat toimeentulotuen saajien määrää noin 47 000 henkilöllä. Toimeentulotuki on kaikkein byrokraattisin etuus ja siihen liittyy suurimmat kannustinloukut.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye