Tilastokeskus

Kivihiilen kulutuksen kasvu jatkui tammi-kesäkuussa

Jaa
Kivihiilen kulutuksen kasvu jatkui kuluvan vuoden ensimmäisellä puolikkaalla. Kivihiiltä käytettiin tammi-kesäkuussa sähkön ja lämmön tuotannon ja teollisuuden polttoaineena yhteensä 1 039 tuhatta tonnia, mikä on 12 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Kulutus kasvoi etenkin vuoden toisella neljänneksellä, jolloin kivihiiltä poltettiin 25 prosenttia edellisvuotista enemmän.

Kivihiilen kulutus oli kasvussa jo viime vuonna: vuonna 2021 kivihiiltä kului 19 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

”Venäjän hyökkäys Ukrainaan on osaltaan vaikuttanut energiamarkkinoihin ja johtanut energian hintojen nousuun. Hintasuhteiden muutokset polttoaine- ja sähkömarkkinoilla sekä päästöoikeuden hinta vaikuttivat myös kivihiilen kysyntään”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Aira Hast sanoo.

Kivihiilivarastot olivat kesäkuun lopussa 49 prosenttia pienemmät kuin vuotta aiemmin. Tammi-maaliskuussa kivihiiltä tuotiin ulkomailta noin kahdeksan prosenttia viimevuotista vähemmän.

Viime aikojen kasvusta huolimatta kivihiilen kulutuksen trendi on ollut jo pitkään laskeva, ja kivihiiltä käyttävien laitosten lukumäärä on jatkuvasti laskenut. Tammi-kesäkuussakin kivihiiltä kului peräti 52 prosenttia vähemmän kuin tällä vuosituhannella keskimäärin.

”Uusiutuva energia on korvannut fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Kivihiilen kulutuksen vähenemiseen vaikuttaa kivihiilen energiakäyttöä koskeva kielto, joka astuu voimaan vuonna 2029”, Hast kertoo.

Kivihiilen tuonti Venäjältä Suomeen ja muihin EU-maihin päättyy tämän vuoden elokuussa. Päätös sisältyy EU:n viidenteen Venäjään kohdistuvaan pakotepakettiin.
Viime vuonna yli puolet Suomen kivihiilen kulutuksesta katettiin Venäjän-tuonnilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aira Hast
Yliaktuaari
Puh: 029 551 3394
aira.hast@tilastokeskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000https://www.tilastokeskus.fi

Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000

https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme