Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL rySähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Tummat pilvet pimensivät horisontin - Talotekniikka-alan suhdannenäkymät heikkenivät kertaheitolla

Jaa
Ukrainan sota heittää sen synkimmän varjon talotekniikka-alan tulevaisuuden odotuksiin. Uudisrakentaminen hiipuu kiihtyvällä tahdilla ja korjausrakentamisen kasvuodotukset on nyt kuopattu. Elämme epävarmaa aikaa, eikä tilanteeseen odoteta pikaista helpotusta.


Uudisrakentamisen lievä hidastuminen vaihtui ripeäksi sukellukseksi kaikilla osa-alueilla. Lähes 70 % vastaajista ennakoi asuntojen uudisrakentamiseen reilua notkahdusta. Noin 60 % vastaajista uskoo toimisto- ja liiketilojen rakentamisen vähenevän. Keski-Pohjanmaalla teollisuusrakentamisen ja julkisen rakentamisen kehitysodotukset ovat positiivisimpia.

- Saldoluvuilla mitattuna ollaan lähes Euroopan velkakriisin tasoisissa tunnelmissa. Sodan vaikutukset vahvistavat tuotannon laskuodotuksia, joita osattiin jo odottaa lupakehityksen perusteella erityisesti asuntotuotannossa. Isoimmat toimijat näkevät tämän kehityksen kaikkein voimakkaimmin, toteaa Talotekniikkaliitto ry:n toimitusjohtaja Kai Puustinen.  

Myös korjausrakentamisen odotetaan vähentyvän kaikilla osa-alueilla. Asuntojen remontointinäkymät ovat hieman muita osa-alueita positiivisempia kaikissa kokoluokissa. Päijät-Hämeen sekä valtakunnalliset toimijat uskovat jopa kasvuun asuntojen korjausrakentamisessa. Korjausrakentamisen osalta suunnittelijoiden näkymät ovat hieman muita valoisampia.

Tilauskanta heikentynyt, laskusuunnan odotetaan jatkuvan

Alan tilauskanta on hieman heikentynyt keväästä, ja seuraavan puolen vuoden aikana laskusuunnan odotetaan jatkuvan. Suurimpien toimijoiden tilauskanta on kehittynyt suotuisasti keväästä, mutta tulevan puolen vuoden aikana tilauskannan odotetaan laskevan selvästi.

Tarjouspyyntöjen määrä heijastaa tilauskantaa: ne ovat vähentyneet kautta linjan. Vastaajista 40 %:lla tarjouspyynnöt ovat vähentyneet, ja kasvua ennustaa vain 15 %. Täystyöllistävä tilauskanta on sähkö- ja LVI-urakoitsijoilla 4 kuukautta ja sähkösuunnittelijoilla 6 kuukautta.

Miten Ukrainan sota seurannaisvaikutuksineen näkyy liikevaihdoissa...

Sodan seurannaisvaikutukset - kuten energian hinta, tarvikkeiden ja laitteiden hinta sekä saatavuus - vaikuttavat 46 %:n liikevaihtoon negatiivisesti. Reilu neljännes arvioi liikevaihtonsa kasvavan nykytilanteesta huolimatta mm. energiatehokkaiden ratkaisujen kysynnän myötä.

- Vaikka sota riehuu ja luo suurta epävarmuutta tulevaisuuteen monin eri tavoin, eniten työmahdollisuuksia nähdään automaatio- ja eristysratkaisuja tarjoavissa yrityksissä. Se osuu yksiin nykyisen maailmantilanteen kanssa: energiatehokkuus on päivän sana ja nimenomaan taloteknisillä ratkaisuilla edesautetaan energiakriisistä selviämistä, toteaa LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n toimitusjohtaja Mika Hokkanen

...ja kannattavuudessa?

Jopa 76 % vastaajista arvioi sodan seurannaisvaikutusten heikentävän yrityksensä kannattavuutta. Vain 16 % odottaa kannattavuutensa kohentuvan. Positiivisimmat odotukset ovat Kanta- ja Päijät-Hämeessä sekä Keski-Pohjanmaalla.

Poimintoja avoimista kommenteista

Materiaalihintojen heilahtelu ja ennustaminen vaikeuttaa tarjousten tekemistä ensi vuoden kohteiden osalta. Työvoiman saatavuus vaihtelee merkittävästi eri puolella Suomea, komennushalukkuusvähentynyt johtuen polttoaineen hinnan noususta.

Hintojen muutos, sekä Covid19 ja Ukrainan sota yhteisvaikutuksellisesti on aiheuttanut liikevaihdon jatkuvaa laskemista, mihin emme yrityksenä ole päässeet vielä vaikuttamaan riittävästi.

Ammattityövoiman saatavuuteen vielä panostettava - koulutusta tuettava lisää - julkisen rakentamisen lisääminen kärkitavoite

Ensi talvi tulee olemaan haastava rakennusalalla, sähkön ja polttoaineiden hinnan noustessa liian korkealle Suomi tulee pysähtymään kirjaimellisesti, toivotaan ettei niin käy!

Liiketoiminnan jatkaminen vaikeutuu jatkuvasti. Maksuajat tilaajilta pitenee. Vakuustarpeet kasvaa. Pankit ja vakuutusyhtiöt ajavat yhtiöitä yhä ahtaammalle.

Korjausrakentamisessa tullut uutena ongelmana, ettei taloyhtiöt saa pankeista lainaa joko ollenkaan tai sitten ei riittävästi remontin kustannuksiin nähden. Näin ollen nyt on peruuntunut monta kohdetta, jotka olisi jäänyt meille.

Rakentaminen kenties vähenee merkittävästi alkavien työmaiden osalta (muutamia on jo peruttu tai lykätty). Asuntakauppa ainakin on saamieni tietojen mukaan hiipunut.

Korkeat polttoainekustannukset, sekä tarvikkeiden epävarma saatavuus hankaloittaa tulevaisuuden näkymiä. Hinnan korotuksille kovia paineita, mutta niitä ei pystytä tekemään ilman tilauksien pienentymistä.

Syksy 2022 ja alkuvuosi 2023 näyttää epävarmalta ja hiljaisemmalta tarjouksien suhteen.

Haasteita on niin paljon, ettei edellistä ehdi saattaa kuntoon, kun on jo 2 uutta ovella odottamassa ja ikkunoista yrittää tulla lisää haasteita. Tarvitaan pienoinen ihme, että tästä kuopasta ylös noustaan.

Autonlatausinfran rakentaminen työllistää kovasti

 

Taustatietoa

Talotekniikkaliitto toteutti talotekniikka-alan suhdannekyselyn LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n, Sähkösuunnittelijat NSS ry:n sekä Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n jäsenistölle 31.8.-12.9.2022. Kyselyyn vastasi 248 yritystä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- Talotekniikkaliitto ry ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
Toimitusjohtaja Kai Puustinen, p. 040 776 7068, kai.puustinen@stul.fi


- LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
Toimitusjohtaja Mika Hokkanen p. 050 448 1411, mika.hokkanen@lvi-tu.fi

- NSS Sähkösuunnittelijat ry
Toimitusjohtaja Markku Säkö p. 045 2232 428, markku.sako@nssoy.fi

Kuvat

Lataa
Uudisrakentaminen
Uudisrakentaminen
Lataa
Uudisrakentamisen saldoluvut
Uudisrakentamisen saldoluvut
Lataa
Korjausrakentaminen
Korjausrakentaminen
Lataa
Ammattitaitoisen työvoiman saatavuus,työntekijät
Ammattitaitoisen työvoiman saatavuus,työntekijät
Lataa
Ammattitaitoisen työvoiman saatavuus, toimihenkilöt
Ammattitaitoisen työvoiman saatavuus, toimihenkilöt
Lataa
Liikevaihdon muutos
Liikevaihdon muutos
Lataa
Kannattavuuden kehitys
Kannattavuuden kehitys
Lataa
Tilauskanta
Tilauskanta
Lataa
Tarjouspyynnöt
Tarjouspyynnöt
Lataa
Ukrainan sodan seurannaisvaikutukset liikevaihtoon
Ukrainan sodan seurannaisvaikutukset liikevaihtoon
Lataa
Ukrainan sodan seurannaisvaikutukset kannattavuuteen
Ukrainan sodan seurannaisvaikutukset kannattavuuteen
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
Harakantie 18 b
02601 Espoo

09 547 610http://www.stul.fi

- Talotekniikkaliitto on LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n yhteisjärjestö, jonka tärkeimpänä tehtävänä on edistää taloteknisten toimijoiden elinkeinopoliittista edunvalvontaa. Lisätietoja talotekniikkaliitto.fi  

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry on sähköisen talotekniikan asiantuntija, elinkeinopoliittinen edunvalvoja ja tiedon tuottaja. Liitolla on kaikkiaan noin 2 800 jäsenyritystä ja 16 alueosastoa. STULin urakoitsijajäsenten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 4,5 miljardia euroa ja ne työllistävät 22 000 asentajaa sekä 5 000 toimihenkilöä.  Lisätietoja stul.fi 


LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry on LVI-asennusalalla toimivien yritysten toimiala- ja työnantajajärjestö. Sen tehtävänä on jäsenyritysten ja toimialan liiketoimintamahdollisuuksien edistäminen. Liiton jäsenyritysten yhteenlaskettu liikevaihto on yli 1,6 miljardi euroa, ja ne työllistävät noin 8 500 henkilöä. Lisätietoja lvi-tu.fi


Sähkösuunnittelijat NSS ry on Suomen sähköalan suunnittelijoiden ja suunnittelutoimistojen yhdistys, jonka toiminta-ajatuksena on kehittää hyvää sähkösuunnittelutapaa ja toimia jäsentensä ammatillisena yhdyssiteenä. Jäsenistö koostuu yli sadasta toimistojäsenestä, noin viidestäsadasta henkilöjäsenestä ja noin sadasta yhteistoimintajäsenestä. NSS:n jäsenet ovat sähkösuunnittelun ammattilaisia. Lisätietoja nssoy.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme