Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Kyselytutkimus: Joka neljännellä suomalaisella ei ole lainkaan taloudellista puskuria 

Jaa
Noin joka neljäs suomalainen ei pystyisi elämään kuukauttakaan pelkillä säästöillä, selviää Danske Bankin tekemästä Lasikatto lompakossa -kyselytutkimuksesta. Pienituloisista 40 prosenttia elää ilman mitään taloudellista puskuria. Moni kotitalous on nyt tiukoilla elinkustannusten noustessa nopeasti.

27 prosenttia suomalaisista elää ilman mitään taloudellista puskuria. He eivät siis voisi elää kuukauttakaan ilman tuloja eli pelkillä säästöillä. 12 prosenttia arvioi voivansa elää säästöillään noin kuukauden. Alle 40000 euroa vuodessa tienaavista 40 prosenttia elää ilman mitään taloudellista puskuria. Tulokset selviävät Danske Bankin teettämästä Lasikatto lompakossa –kyselytutkimuksesta.  

Moni kotitalous on nyt poikkeuksellisessa tilanteessa, kun esimerkiksi sähkölasku ja asuntolainan korot vievät aiempaa isomman siivun käytettävissä olevista kuukausituloista. Monen taloudellinen mielenrauha on koetuksella, jos puskureita ei ole", sanoo Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen.  

Laine-Tolonen kehottaa harkitsemaan asuntolainalle laina-ajan pidennystä, jos tarvitsee helpotusta ja nykyinen laina-aika ei ole jo kovin pitkä. Jos selviää hyvin lainanhoitokuluista, kannattaa pohtia laina-ajan pidennystä, jotta puskureiden säästämiselle jää enemmän tilaa. Hyvä lähtökohta taloudelliselle puskurille on, että omalla tilillä on neljän kuukauden menoja vastaava summa. Kyselytutkimuksen mukaan tällainen puskuri on 11 prosentilla suomalaisista.        

”Asuntolainalle voi myös harkita lyhennysvapaata, kun tarvitsee väliaikaista apua arjen kuluista selviämiseen. Lyhennysvapaan voi hyödyntää myös säästämiseen, joka luo lisäturvaa talouteesi. Taloudellista mielenrauhaa voi parantaa myös ottamalla itselleen lainan takaisinmaksun turvan joko uuteen tai olemassa olevaan lainaan”, Laine-Tolonen sanoo.    

Korkosuojaus kiinnostaa asiakkaita 

Vaikka lyhennysvapaiden kysyntä ei vielä ole Laine-Tolosen mukaan kasvanut, korkosuojan ottaminen on kiinnostanut asiakkaita. Suojausta kannattaa edelleen miettiä, jos laina on jäänyt suojaamatta koron nousulta.  

”Jos korkojen nousu huolettaa, voi lainaan hakea esimerkiksi kiinteää korkoa, joka ei muutu sovitun ajanjakson aikana. Näin pystyy suunnittelemaan talouttaan paremmin, kun ei tarvitse huolehtia muuttuvista korkokuluista ja tietää, paljon maksat lainastasi seuraavat vuodet.” 

Tietoa tutkimuksesta:

Danske Bankin Lasikatto lompakossa -kyselytutkimuksen päätavoitteena oli selvittää naisten ja miesten taloudellisen tasa-arvon toteutumista. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1518 yli 18 vuotiasta suomalaista ja tiedot kerättiin sähköpostikyselynä 13.4.-18.4.2022 välisenä aikana.

 

Yhteyshenkilöt

Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen
riikka.laine-tolonen@danskebank.fi
puh. 050 343 0585

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme