Kansalaiset ilmoittivat aktiivisesti ennallistamista kaipaavia puroja

Ilmoituksia ja ehdotuksia kunnostettaviksi puroiksi tuli yli sata. Alkukarsinnat maastokauden inventointiin tehtiin karttatarkastelun perusteella, jossa katsottiin muun muassa puron maankäytön nykytilaa ja historiaa sekä puron kunnostukseen vaikuttavia seikkoja.
40 purokilometriä mukaan inventointiin
Maastokauden aikana puroja inventoitiin ympäri maakuntaa yhteensä 28 kappaletta, hieman alle 40 purokilometriä. Pieni osa kansalaisten ilmoittamista puroista oli inventoitu jo 2000-luvun vaihteessa, jolloin ilmoituksen ja aiemman inventoinnin tietojen perusteella löydettiin myös mahdollisia Purohelmi-kohteita. Valtaosaa puroista ei ollut aiemmin inventoitu. Vaikka inventoitu puro ei päätyisikään kunnostukseen saakka, maakuntamme pienvesistöistä saatiin arvokasta lisätietoa.
Ensi vuodelle luvassa kunnostuksia ja lisää purokilometrejä
”Kaikkia kiinnostavia purokohteita emme ehtineet tänä ensimmäisenä maastokautena vielä inventoimaan”, kertoo Purohelmeä koordinoiva luonnonhoidon asiantuntija Marita Kivioja.
”Purojen inventointikausi ulottuu suunnilleen kesäkuun alusta syyskuun loppuun, jolloin uoman rakenne ja puronvarren kasvillisuus ovat yhtä aikaa nähtävissä. Ensi kautta on jo valmiiksi odottamassa 20 inventoitavaa purokohdetta. Ensimmäiset ennallistamistyöt pyritään aloittamaan vielä tämän vuoden aikana ja ensi vuonna on tavoitteena ennallistaa viisi puroa.”
Talven aikana katsotaan maastokauden inventointeja tarkemmin, etsitään niistä potentiaaliset kunnostuskohteet, ja kontaktoidaan maanomistajia, joita asia koskee. Kunnostustyöt vaativat maanomistajien suostumukset, jota ilman kunnostusta ei voida toteuttaa. Uusia ehdotuksia kunnostettavista puroista otetaan Pohjois-Savon ELY-keskuksessa mielellään vastaan.
Kunnostus parantaa monimuotoisuutta
”Puroja on valtavasti, ja lähes kaikki purot ja muutkin pienvedet tarvitsevat jonkin tyyppisiä kunnostustoimia. Osalla puroista pienilläkin ennallistamistoimilla voidaan puron luonnontilaa selvästi kohentaa, esimerkiksi pelkästään aikoinaan purosta perattujen kivien palautus uomaan palauttaa puroon virtausvaihtelua ja monipuolistaa puron pohjan rakennetta.”
”Sama koskee puun lisäämistä, jolla on tutkimusten mukaan kauaskantoiset ja edulliset vaikutukset lajien monimuotoisuuteen. Tähän toimeen ei kuitenkaan pidä ryhtyä omin päin, sillä väärin tehtynä toimilla voi olla täysin päinvastaiset vaikutukset”, Kivioja neuvoo.
Purojen ennallistaminen on osa Helmi-ohjelmaa, jonka päätavoite on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa heikentyneiden elinympäristöjen tilaa. Puroja ja muita pienvesiä kunnostamalla palautetaan vesistö ja sen ympäristö mahdollisimman hyvin ihmistoiminnan aiheuttamaa häiriötä edeltäneeseen tilaan. Tavoitteena on turvata pienvesien ja rantaluonnon uhanalaista lajistoa ja luontotyyppejä. Kunnostusten vaikutusten turvaamiseksi on huomioitava valuma-alueiden vaikutus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marita Kivioja
luonnonhoidon asiantuntija
marita.kivioja@ely-keskus.fi
0295 026 127
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio
0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savossa elokuussa 10 576 työtöntä työnhakijaa26.9.2023 08:12:13 EEST | Tiedote
Työttömien työnhakijoiden määrä ilman lomautettuja oli elokuun lopussa 9830, eli 238 työtöntä työnhakijaa enemmän kuin vuosi sitten.
Sonkajärven Honkamäki-Viidankankaan tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma nähtävillä6.9.2023 10:25:00 EEST | Tiedote
Honkamäki–Viidankangas tuulivoimahankealue sijaitsee Sonkajärven kunnan keskiosassa ja sen pinta-ala on noin 5 571 hehtaaria. Tuulivoima-alueelle suunnitellaan rakennettavaksi enintään 32 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho olisi enimmillään 14 MW ja kokonaiskorkeus enimmillään 330 metriä maan pinnasta. Lausunnot ja mielipiteet arviointiohjelmasta tulee toimittaa kirjallisena viimeistään 10.10.2023 Pohjois-Savon ELY-keskukselle osoitteella. Hanketta, YVA-menettelyä ja sen kanssa samanaikaisesti alkavaa tuulivoima-alueen kaavoitusta koskeva esittely- ja yleisötilaisuus järjestetään Sukevan kylätalolla 11.9.2023 klo 17–19.
Pohjois-Savon ELY-keskuksen elinkeinokatsaus - Yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen ja työpaikkojen täyttymiseen 35 miljoonaa euroa5.9.2023 12:12:37 EEST | Tiedote
Tänä vuonna elokuun puoliväliin mennessä Pohjois-Savon elinkeinojen kehittämistä on rahoitettu yhteensä yli 35 miljoonalla eurolla. Tiedot ilmenevät Pohjois-Savon ELY-keskuksen tammi-elokuun elinkeinokatsauksesta. ELY-keskuksen yritys- ja kehittämisrahoituksen elinvoimakatsauksessa tarkastellaan ELY-keskuksen myöntämiä kansallisia ja EU-rahoituksia maakunnan elinkeinojen kehittämiseen.
Sinilevähavainnot lisääntyivät elokuun loppua kohden Pohjois-Savossa31.8.2023 15:52:14 EEST | Tiedote
Viime viikolla sinilevää havaittiin vuodenaikaan nähden paljon, mutta tällä viikolla hiukan keskimääräistä vähemmän.
Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 29.8.202329.8.2023 14:28:02 EEST | Tiedote
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,24. Nyt taso on 26 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedenpinta on samalla korkeudella kuin elokuun alussa, vaikka Konnuksen tulvakanava on ollut auki 2.8. alkaen. Vedenpinta kävi 15 cm korkeammalla lisäjuoksutuksesta huolimatta. Järvien pinnat säilyvät loppukesän ajan virkistyskäytön kannalta hyvällä tasolla. Usein alkusyksyllä ilmenevää alhaisen vedenkorkeuden kautta ei päässe syntymään tänä vuonna. Iisalmen reitillä Kiuruvesi, Porovesi ja Onkivesi säilyivät juoksutuksia lisäämällä kesäkauden luparajoissa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnat ovat 5-10 cm ajankohdan keskimääräistä ylempänä. Myös Juojärvi on 5 cm keskimääräisen yläpuolella. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 22 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,50. Saimaallakin on aloitettu lisäjuoksutus. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä kaikki järvet ovat
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme