Pohjois-Savon ELY-keskus

Patalahden lintuvesikunnostus käynnissä

Jaa
Maaningan Patalahden luonnonsuojelualueella on aloitettu kunnostustyöt ympäristöministeriön HELMI-elinympäristöohjelman rahoituksella. Kunnostuksen tavoitteena on parantaa lintukosteikon suojelullista arvoa ja luoda paremmat edellytykset taantuneiden vesilintujen poikastuotannolle.
Ensimmäiset saarekkeet kaivettiin vanhan lintutornin edustalle. (Kuva: Jussi Härkönen, 18.11.2022)
Ensimmäiset saarekkeet kaivettiin vanhan lintutornin edustalle. (Kuva: Jussi Härkönen, 18.11.2022)

Patalahdella ruopataan telaponttoonikaivinkoneella kelluvaa kasvillisuutta. Ruoppausmassaa ei kuljeteta pois, vaan siitä muotoillaan uusia kiinteitä pohjastaan kiinni pysyviä pesimäsaarekkeita. Lisäksi luhta-alueille ruopataan matalan veden allikoita, joissa vesisyvyys on noin 50 cm. Matalan veden alueita tehdään myös upottamalla kelluvaa kasvustoa puulavan päälle kasatulla louheella ja soralla.

Kunnostuksella parannetaan linnuston elinoloja

Työn yhtenä tavoitteena on estää kelluvien kasvillisuuslauttojen ajelehtiminen Patalahdella, ja näin mahdollistaa vesikasvillisuuden muodostuminen. Ruopatuista massoista   muotoillaan   etenkin   lokeille   ja   vesilinnuille sopivia pesimäsaarekkeita. Ruoppauksessa tehdään myös uusia avovesiuomia, joilla pyritään katkaisemaan maayhteys kosteikolle ja näin vaikeuttaa pienpetojen kuten minkin ja supikoiran pääsyä saarekkeisiin.

Vedenlaatua ja vesistön samentumista seurataan aktiivisesti

Ruoppauksesta aiheutuu työnaikaista samentumista Patalahdelle ja alapuoliseen vesistöön. Vedenlaatua ja samentumista seurataan kuvauskopterilla tehtävillä ilmakuvauksilla sekä ennen työtä ja työn jälkeen otettavilla vesinäytteillä.

Kunnostushankkeesta vastaa Pohjois-Savon ELY-keskus, joka on suunnitellut kunnostuksen, hakenut työlle vesilain mukaisen luvan sekä tehnyt sopimukset vesialueen yksityisten omistajien kanssa. Aluehallintovirasto myönsi hankkeelle vesitalousluvan elokuussa 2022. Työt päästiin aloittamaan 14. marraskuuta 2022.

Työn kustannusarvio on noin 100 000 euroa ja sen on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Työtä valvoo Pohjois-Savon ELY-keskus ja urakoitsijana toimii Koneurakointi Aimo Tikkanen Oy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus,

Luonnonhoidon asiantuntija Ismo Laakso p. 0295 026 774, ismo.laakso@ely-keskus.fi
Vesitalousasiantuntija Jussi Härkönen p. 0295 026 202 , jussi.harkonen@ely-keskus.fi

Kuvat

Ensimmäiset saarekkeet kaivettiin vanhan lintutornin edustalle. (Kuva: Jussi Härkönen, 18.11.2022)
Ensimmäiset saarekkeet kaivettiin vanhan lintutornin edustalle. (Kuva: Jussi Härkönen, 18.11.2022)
Lataa
Patalahden kunnostustyö aloitettiin itälaidan luhta-alueen matalan veden allikoiden kaivuulla. (Kuva: Rasmus Rudnäs, 18.11.2022)
Patalahden kunnostustyö aloitettiin itälaidan luhta-alueen matalan veden allikoiden kaivuulla. (Kuva: Rasmus Rudnäs, 18.11.2022)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Sonkajärven Honkamäki-Viidankankaan tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma nähtävillä6.9.2023 10:25:00 EEST | Tiedote

Honkamäki–Viidankangas tuulivoimahankealue sijaitsee Sonkajärven kunnan keskiosassa ja sen pinta-ala on noin 5 571 hehtaaria. Tuulivoima-alueelle suunnitellaan rakennettavaksi enintään 32 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho olisi enimmillään 14 MW ja kokonaiskorkeus enimmillään 330 metriä maan pinnasta. Lausunnot ja mielipiteet arviointiohjelmasta tulee toimittaa kirjallisena viimeistään 10.10.2023 Pohjois-Savon ELY-keskukselle osoitteella. Hanketta, YVA-menettelyä ja sen kanssa samanaikaisesti alkavaa tuulivoima-alueen kaavoitusta koskeva esittely- ja yleisötilaisuus järjestetään Sukevan kylätalolla 11.9.2023 klo 17–19.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen elinkeinokatsaus - Yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen ja työpaikkojen täyttymiseen 35 miljoonaa euroa5.9.2023 12:12:37 EEST | Tiedote

Tänä vuonna elokuun puoliväliin mennessä Pohjois-Savon elinkeinojen kehittämistä on rahoitettu yhteensä yli 35 miljoonalla eurolla. Tiedot ilmenevät Pohjois-Savon ELY-keskuksen tammi-elokuun elinkeinokatsauksesta. ELY-keskuksen yritys- ja kehittämisrahoituksen elinvoimakatsauksessa tarkastellaan ELY-keskuksen myöntämiä kansallisia ja EU-rahoituksia maakunnan elinkeinojen kehittämiseen.

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 29.8.202329.8.2023 14:28:02 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,24. Nyt taso on 26 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedenpinta on samalla korkeudella kuin elokuun alussa, vaikka Konnuksen tulvakanava on ollut auki 2.8. alkaen. Vedenpinta kävi 15 cm korkeammalla lisäjuoksutuksesta huolimatta. Järvien pinnat säilyvät loppukesän ajan virkistyskäytön kannalta hyvällä tasolla. Usein alkusyksyllä ilmenevää alhaisen vedenkorkeuden kautta ei päässe syntymään tänä vuonna. Iisalmen reitillä Kiuruvesi, Porovesi ja Onkivesi säilyivät juoksutuksia lisäämällä kesäkauden luparajoissa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnat ovat 5-10 cm ajankohdan keskimääräistä ylempänä. Myös Juojärvi on 5 cm keskimääräisen yläpuolella. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 22 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,50. Saimaallakin on aloitettu lisäjuoksutus. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä kaikki järvet ovat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme