Keski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskus

Multian Valkeisenjärvellä alkaa lintuvesikunnostus

Jaa
Multialla Kukontien varrella sijaitseva Valkeisenjärven lintuvesi on hyvin pitkälti soistunut matala järvi, jota on kunnostettu jo kertaalleen vuosituhannen alkuvuosina.
Valkeisenjärvi
Valkeisenjärvi

Tuolloin vedenpintaa nostettiin rakentamalla pohjapato laskupuron yläpäähän. Toimenpide elvytti linnustoa hieman, mutta vesilintujen kannalta vesipintaa ja varsinaista avovesialaa on edelleen liian vähän. Keski-Suomen ELY-keskus on suunnitellut osana valtakunnallista Hydrologia LIFE -hanketta järvelle täydennyskunnostuksia, joiden toteuttaminen alkaa marraskuun viimeisellä viikolla.

Aiemmin rakennettua pohjapatoa korotetaan siten, että alivesikorkeus nousee vanhaan vesilupaan nähden vielä 30 cm. Massiivisempi operaatio suoritetaan itse järvellä, jossa poistetaan pintakasvillisuutta ja sen alapuolista ohutta turvekerrosta kelluvalla kaivinkoneella. Tavoitteena on käsitellä hieman yli hehtaarin ala siten, että osa poistettavista massoista kasataan lukuisiksi pesimäsaarekkeiksi. Valtaosa materiaalista on kuitenkin tarkoitus kuljettaa alueelta pois myöhemmin talviolosuhteissa. Kaikkiaan massoja kertyy noin 7500 kuutiota.

Osa käsittelemättömistä rantasoista muuttuu kaivinkonetöiden kattaman alueen ohella vesipintaisiksi ja soveltuu siten paremmin vesilintujen ruokailualueiksi. Kyseessä on ennallistamishanke, sillä soistuminen on edennyt lammen historiallisen pinnanlaskun seurauksena.

─ Hankkeen toivotaan osaltaan auttavan voimakkaasti taantuneen vesilinnuston elinoloja ja poikastuottoa, toteaa suunnittelusta pääosin vastannut biologi Tomi Hakkari Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) on myöntänyt hankkeelle vesiluvan kesäkuussa 2022. Vehkoon kalastuskunta omistaa vesialueen, mutta luvan hakijana ja myös rakennuttajana on Keski-Suomen ELY-keskus, joka vastaa jatkossa myös padon kunnossapidosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot


Keski-Suomen ELY-keskus:


Biologi Tomi Hakkari, puh. 0295 024 731, tomi.hakkari(at)ely-keskus.fi


Vesitalousasiantuntija Lauri Kaisto, puh. 0295 024 752, lauri.kaisto(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Valkeisenjärvi
Valkeisenjärvi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme