Hirvensalmen Pääskynsaareen on perustettu merkittävän luonnonsuojelualue

Luonnonsuojeluasiantuntija Markku Heikkinen Etelä-Savon ELY-keskuksesta pitää kohdetta merkittävänä sekä ison pinta-alan että luontoarvojen perusteella.
“Alueen metsät ovat olleet pitkään metsätaloustoimien ulkopuolella. Puusto on pääosin vanhaa metsätaloudellisen uudistusiän ylittänyttä havupuuvaltaista sekametsää. Alue on monipuolinen ja edustava suojelukohde”, toteaa Heikkinen.
Runsaslahopuustoisten kangasmetsien lisäksi alueella esiintyy korpea, rämettä, puustoista perinneympäristöä ja lehtoa. Alue on suurelta osin luokiteltu HCV-alueeksi, korkean suojeluarvon kohteeksi.
Monipuolinen ja edustava suojelukohde
LähiTapiola Yhteismetsä päätyi suojelemaan Vuurtin metsätilansa ELY-keskuksen kanssa käytyjen neuvottelujen myötä. Luonnonsuojelun kannalta paras ratkaisu on yhtenäinen ehyt alue. Tällöin luonnonsuojelualueen häiriötön kehitys on parhaiten turvattu. Erityisesti eteläisemmän Suomen metsissä laajat suojelukokonaisuudet ovat melko harvinaisia.
”Suojelualueen merkitys on meille tärkeä, sillä se edustaa tällä hetkellä yli kolmea prosenttia koko yhteismetsän pinta-alasta. Kyse on yhteismetsän alueelle perustetusta ensimmäisestä METSO-kohteesta – olemme todella iloisia tämän hankkeen toteutumisesta ja yhteistyöstä ELY-keskuksen kanssa”, sanoo metsätalouden johtava asiantuntija Marika Makkonen LähiTapiolasta.
Makkosen mukaan on tärkeää, että metsätaloudessa otetaan huomioon luonnon monet arvot.
”Siksi keskitymme monimuotoisuuden edistämisessä erityisesti suurempien kokonaisuuksien suojeluun jatkossakin. Sen lisäksi tietenkin huomioimme kaikilla omistamillamme metsätiloilla tilojen erityispiirteet ja hoidamme jokaista tilaa yksilöllisesti, yhdessä kumppanimme AARI Metsä Oy:n kanssa.”
Yhteismetsän metsien hoidosta vastaa AARI Metsä Oy, jonka aloitteesta lähdettiin kartoittamaan suojelumahdollisuutta myös Hirvensalmen tilalle.
”Kestävän kehityksen ytimessä on tasapaino. Tavoittelemme metsän vakaata arvokasvua, hiilensidonnan, monimuotoisuuden ja virkistysmahdollisuuksien lisääntymistä. Oikeilla toimenpiteillä ja tasapainotettuna nämä tavoitteet eivät ole toisiaan poissulkevia”, toteaa AARI Metsän toimitusjohtaja Mikael Beck.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Luonnonsuojeluasiantuntija Markku Heikkinen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 175, markku.heikkinen(at)ely-keskus.fi
Johtava metsäasiantuntija Marika Makkonen, LähiTapiola, p. 041 469 5998, marika.makkonen(at)lahitapiola.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Kevättulvat jäämässä pieniksi Etelä-Savossa16.4.2025 13:30:35 EEST | Tiedote
Lumet ovat miltei kokonaan sulaneet Etelä-Savossa, ja jäiden lähtö vesistöistä on alkamassa. Tulvat ovat jäämässä koko maakunnassa selvästi tavanomaista alemmaksi ja järvien tulvahuiput koetaan normaalia aiemmin. Talven mittaan lämpötilanvaihtelut sulattivat välillä lumia ja sateita saatiin vetenäkin, joten lumen vesiarvot ovat olleet keväällä tavanomaista alempia. Vähäsateinen kevät on myös osaltaan hillinnyt vedenpintojen nousua.
Ethän rakenna vahingossa saimaannorpan pesäpaikalle tai sen läheisyyteen!15.4.2025 09:30:11 EEST | Tiedote
Vuoden 2025 alusta voimaan tullut rakentamislaki vapautti osan alle 30 neliömetrin kokoisista rakennuksista luvanvaraisuudesta. Vapaus rakentaa ei kuitenkaan muuttanut muiden lakien, kuten luonnonsuojelulain ja vesilain, vaatimuksia rakentajille. Rakentamislaki edellyttää rakentajalta entistä suurempaa vastuuta ja asioiden selvittämistä ennen rakentamiseen ryhtymistä.
Kangasniemen Leppäselkä – Pätkönlammen Natura 2000 -alueen hoitosuunnittelu alkaa9.4.2025 15:05:10 EEST | Tiedote
Etelä-Savon ELY-Keskus aloittaa Kangasniemellä sijaitsevan Leppäselkä-Pätkönlammen Natura-alueen hoitosuunnitelman laatimisen keväällä 2025 ja suunnitelman on tarkoitus valmistua syksyllä 2025. Leppäselkä – Pätkönlampi kuuluu valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan ja Natura 2000 -verkostoon. Monien linnustollisesti arvokkaiden kosteikkojen tapaan Leppäselän ja Pätkönlammen tila on heikentynyt rehevöitymisen ja umpeenkasvun myötä.
Understöd kan sökas för hantering av skadliga ämnen i stadsvatten26.3.2025 09:00:00 EET | Pressmeddelande
Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM-centralen) i Södra Savolax öppnar ansökan för projekt för hantering och minskning av skadliga ämnen i stadsvatten. Sammanlagt cirka 1,5 miljoner euro i understöd kan sökas nationellt. Ansökningstiden är 1.4.–19.6.2025 och understöd kan sökas av kommuner, samkommuner och bolag som ägs av dem, andra kommunägda aktörer, föreningar, företag och andra sammanslutningar. Understöd kan inte beviljas privatpersoner eller statliga ämbetsverk eller inrättningar.
Avustusta haettavana kaupunkivesien haitta-aineiden hallintaan26.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) avaa haun kaupunkivesien haitta-aineiden hallinnan ja vähentämisen hankkeille. Avustusta on haettavissa yhteensä noin 1,5 miljoonaa euroa valtakunnallisesti. Hakuaika on 1.4.–19.6.2025, ja avustusta voivat hakea kunnat, kuntayhtymät ja niiden omistamat yhtiöt, muut kuntaomisteiset toimijat, yhdistykset, yritykset sekä muut yhteisöt. Avustusta ei voida myöntää yksityishenkilöille eikä valtion virastoille tai laitoksille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme