Väestöliitto, Monimuotoiset perheet -verkosto ja Simpukka ry: Syntyvyyden kasvu vaatii yhteiskunnan tukea

Väestöliitto, Monimuotoiset perheet -verkosto ja tahattoman lapsettomuuden asiantuntijaorganisaatio Lapsettomien yhdistys Simpukka ry vaativat yhteiskunnalta voimakasta satsaamista lapsiperheellistymisen mahdollisuuksien yhdenvertaistamiseen.
Syntyvyyskeskustelun rinnalle tulee nostaa ymmärrys tahattoman lapsettomuuden yleisyydestä sekä laaja-alaisista lapsiperheellistymisen esteistä.
Suomessa joka viides hedelmällisessä iässä oleva kohtaa tahattoman lapsettomuuden. Lukuina määrä on 300 000.
– Tahaton lapsettomuus on yhä tabu ja kipeä aihe, josta usein vaietaan. Kyseessä on yksi aikuisiän suurimmista kriiseistä, joka vaikuttaa lapsettomuuden kohtaavan kehoon, mieleen, ihmissuhteisiin, talouteen ja tulevaisuudensuunnitteluun. Yhteiskunta ei riittävästi tunnista ja ymmärrä tahattoman lapsettomuuden tuomia yksilöllisiä ja yhteiskunnallisia vaikutuksia, sanoo Simpukka ry:n toiminnanjohtaja Piia Savio.
Järjestöjen mukaan yhteiskunnassa käytävä syntyvyyskeskustelu syyllistää hedelmällisessä iässä olevia. Keskustelussa ei oteta huomioon lapsiperheellistymisen mahdollisuuksien eriarvoisuutta.
Simpukka tuottaa tietoa tahattoman lapsettomuuden vaikutuksista yksilön ja yhteiskunnan tasolla työnantajille, virkahenkilöille ja poliittisille päättäjille.
– On tärkeää ymmärtää, että lapsitoiveen toteutuminen ei ole kaikille mahdollista. Yksilöllä voi olla taustalla esimerkiksi taloudellisia tai terveydellisiä haasteita, joita yhteiskunta ei tunnista. Esimerkiksi ilman kohtua syntyneiden, kohdun menettäneiden, itsellisten miesten ja miesparien lapsitoivetta ei tueta lainkaan, muistuttaa Savio.
Tahaton lapsettomuus on kansanterveydellinen ongelma
Väestöliitto määrittelee tahattoman lapsettomuuden kansanterveydelliseksi ongelmaksi.
Järjestöjen mukaan syntyvyyden kasvu tarvitsee erityisesti lapsiperheellistymisen mahdollisuuksien vahvistamista ja esteiden poistamista. Tarvittavia toimenpiteitä ovat muun muassa ei-kaupallisen sijaissynnytyksen salliminen, julkisen terveydenhuollon tarjoamien hedelmöityshoitojen resurssien lisääminen ja lapsettomuuden hoitopolkuun kiinteästi kuuluva psykososiaalinen tuki.
Verkosto korostaa hedelmöityshoitojen saatavuutta perhemuodosta riippumatta.
– Resurssien puute johtaa eri alueilla esimerkiksi siihen, että hoitoihin pääsy evätään jo ennen yläikärajan saavuttamista, koska jonot ovat niin pitkät. Hedelmöityshoitojen on oltava kaikkien niitä tarvitsevien saatavilla perhemuodosta tai lapsettomuuden syystä riippumatta, sanoo Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija Anna Moring.
Terveystiedon opetukseen tarvitaan hedelmällisyysneuvontaa
Väestöliitto esittää nuorten terveystiedon opetukseen lisättäväksi lisääntymisterveyden ja hedelmällisyysneuvonnan sisältöjä sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin mahdollisuuden saada tukea ja neuvoja lastensaannin ja perheellistymisen suunnitteluun.
Väestöliitto esittää myös asiantuntijaryhmän perustamista koordinoimaan ja kehittämään lastensaannin tukemista ja hedelmällisyystietoisuuden edistämistä.
– Suomesta puuttuvat seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut, jotka tähtäävät toivotun lastensaannin tukemiseen. Nykyinen perhesuunnittelu keskittyy lähes yksinomaan ehkäisyyn. Nuoret tarvitsevat luotettavaa tietoa myös lisääntymisterveydestä sekä sensitiivistä tukea perhesuunnitteluun, jotta he voivat tehdä päätöksiä tulevaisuutensa ja mahdollisen lastensaannin suhteen, sanoo Väestöliiton toiminnanjohtaja Eija Koivuranta.
Sijaissynnytykset tulee sallia Suomessa
Väestöliitto, Simpukka, Monimuotoiset perheet -verkosto ja Sateenkaariperheet kannattavat muutamien muiden järjestöjen kanssa sijaissynnytysten mahdollistamista Suomessa.
Järjestöjen mukaan ei-kaupallisten sijaissynnytysten lähtökohdaksi tulee asettaa selkeä toimintamalli, joka varmistaa lapsen oikeudet, turvaa sijaissynnyttäjän aseman ja itsemääräämisoikeuden sekä selkeyttää aiottujen vanhempien roolin ja vastuun. Lähtökohtana on myös, että sijaissynnytystä koskeva sääntely toteutuu sukupuolten tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden periaatteita noudattaen.
Järjestöjen mukaan on ensisijaisen tärkeää, että sijaissynnytyksestä säädetään selkeästi ja yhdenvertaisesti. Sijaissynnytyksestä on tekeillä selvitys Oikeusministeriössä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Piia SavioToiminnanjohtajaLapsettomien yhdistys Simpukka ry
Puh:+358 40 4808 676piia.savio@simpukka.infoKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kalevantie 7 C
33100 TAMPERE
+358 400 844 823http://www.simpukka.info/
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry on Suomen ainoa tahattoman lapsettomuuden asiantuntijaorganisaatio. Vuonna 1988 perustettu Simpukka edistää lapsettomien asemaa tiedon, tuen ja vaikuttamisen keinoin.
Suomessa joka viides hedelmällisessä iässä oleva kohtaa tahattoman lapsettomuuden. Sen taustalla voi olla terveyteen tai elämäntilanteeseen liittyviä asioita. Tahaton lapsettomuus on usein yksi aikuisiän suurimmista kriiseistä. Kokemus on kaikille sama riippumatta sen taustalla olevista syistä ja tilanteista.
Vuosi 2023 on Simpukan 35-vuotisjuhlavuosi. Simpukka kerää juhlavuoden aikana tahattomasti lapsettomien tarinoita lapsettomuudesta. Lue lisää tarinoiden keräämisestä Simpukan verkkosivuilta: Tarinoita lapsettomuudesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
Suomeen on saatava sijaissynnytyslainsäädäntö - Georgia kieltää sijaissynnytysjärjestelyt ulkomaalaisilta25.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Suomesta on hakeuduttu sijaissynnytysprosessiin erityisesti Ukrainaan, Venäjälle ja Georgiaan. Näiden maiden käyttö ei ole enää mahdollista. Ei-kaupallisten sijaissynnytysten salliminen Suomessa mahdollistaisi lapsitoiveen muun muassa toistuvia keskenmenoja kokeneille, kohduttomille, itsellisille miehille ja miespareille, muistuttaa Lapsettomien yhdistys Simpukka ry.
Bonusvanhemman lapsettomuussurua vähätellään: “Onhan teillä jo lapsia”4.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Tahatonta lapsettomuutta kokevan bonusvanhemman lapsitoivetta vähätellään usein. Tyhjän sylin kokemus voi olla kipeä vaikka sylissä olisikin puolison lapsia. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry ja Suomen Uusperheiden Liitto ry pyytävät huomioimaan, että perhe-elämänkin keskellä voi kokea suurta surua lapsettomuudesta.
Sairausajan palkka lapsettomuushoitojen ajalta: työnantaja viestii TESsissä arvopohjaansa9.8.2023 15:10:19 EEST | Tiedote
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry pitää lapsettomuushoitojen nostamista Solita Oy:n työehtosopimukseen ilahduttavana ja tärkeänä asiana. Kyseessä on lyhyellä aikavälillä kolmas Simpukan tietoon tullut lapsettomuushoitojen huomioiminen TESissä.
Luovutetuilla sukusoluilla tehtyjen hedelmöityshoitojen määrä kasvanut - hoidot eivät silti ole yhdenvertaisesti saavutettavia kaikille7.6.2023 15:48:27 EEST | Tiedote
THL:n tuoreen raportin mukaan luovutetuilla sukusoluilla tehdyistä hedelmöityshoidoista yhä suurempi osa tehdään julkisella sektorilla. Helminauha-hanke iloitsee lahjasoluhoitojen määrän kasvusta sekä muistuttaa, että hedelmöityshoitojen resursseja tulee kasvattaa entisestään, jotta hoidot olisivat aidosti yhdenvertaisia valtakunnallisesti.
Simpukka ja Sateenkaariperheet: Sijaissynnytys parantaisi lapsiperheellistymisen mahdollisuuksia2.6.2023 13:28:36 EEST | Tiedote
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n ja Sateenkaariperheet r:n mukaan Suomessa tulee olla yhdenvertaiset lapsiperheellistymisen mahdollisuudet kaikille lasta toivoville. Sijaisynnytysjärjestelyjen sääntely tukisi yhdenvertaisia lapsiperheellistymisen mahdollisuuksia Suomessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme