Kainuun ELY-keskus

Maatilojen neuvontajärjestelmä Neuvo auttaa maatilayrittäjiä edullisesti

Jaa
Maatilojen neuvontajärjestelmä Neuvo auttaa ja tarjoaa maatiloille edullisia asiantuntijapalveluita.
Tukiehtoihin ja luomuun liittyville neuvoille on ollut eniten tarvetta Kainuussa. Kuva: Maaseutuarkiston kuvapankki.
Tukiehtoihin ja luomuun liittyville neuvoille on ollut eniten tarvetta Kainuussa. Kuva: Maaseutuarkiston kuvapankki.

Maatilojen neuvontapalvelut on tarkoitettu kaikille viljelijöille tilan koosta tai tuotantosuunnasta riippumatta. Jokaisella maataloutta harjoittavalla viljelijällä on käytössä 10 000 euron kiintiö käytettäväksi asiantuntijapalveluihin. Viljelijän maksettavaksi jää vain arvonlisäveron osuus.

Maatalouteen kohdistuu nyt monenlaisia haasteita. Viimeaikainen kustannusten nousu on yksi esimerkki. Asiantuntijapalveluiden käytössä ei kannata aikailla.

"Kaikkea ei tarvitse selvittää itse ja jäädä yksin murehtimaan asioiden kanssa. Säästää aikaa ja voimia, kun kysyy asiantuntijalta", rohkaisee maaseutupalvelujen yritysasiantuntija Eeva Heikkinen Kainuun ELY-keskuksesta.

Osa tiloista käyttää Neuvo –palveluita aktiivisesti. Osa puolestaan vähemmän tai ei ole vielä käyttänyt palveluja ollenkaan. Kainuussa neuvontaa on käyttänyt tällä hetkellä 453 tilaa.

Eniten neuvontaa Kainuun maatiloille on annettu tukiehtoihin ja luomuun. Myös talousneuvonta ja eläinten terveydenhuoltosuunnitelmat ovat olleet suosittuja neuvonnan aiheita.

Neuvontajärjestelmän tarkoitus on tarjota varmuutta ja apua talouden hallintaan, maatalouden tukiehtojen, säädösten ja vaatimusten ymmärtämiseen sekä niiden noudattamiseen käytännössä. Lisäksi Neuvon tarkoitus on antaa apua tilan kehittämistoimenpiteiden ja sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun. Neuvontaa annetaan maatilan tarpeet ja lähtökohdat huomioiden.

Tilojen kannattaa käyttää Neuvo –tukea, jos esimerkiksi:

 • tukiehtojen ymmärtämisessä on haasteita ja valvonta jännittää
 • pitäisi laskea tuotannon kannattavuutta ja suunnitella tulevaa
 • velkaneuvonta tai apu verosuunnitteluun ei olisi pahitteeksi
 • suunnitelmissa on energiatehokkuuden parantaminen ja uudet energiaratkaisut
 • eläinten hyvinvoinnin ja työympäristön parantamiseen pitäisi saada lisää näkemystä
 • suunnitelmissa on tuotantosuunnan muutos, luomu kiinnostaa
 • suunnitelmissa on sukupolvenvaihdos, investointi, yhtiöittäminen ja näihin tarvitsisi tehdä alustavia laskelmia ja on tarve neuvonnalle
 • ilmastonmuutoksen hillintä mietityttää
 • tarvetta maan rakenteen parantamiseen
 • luonnon monimuotoisuus kiinnostaa
 • suunnitelmissa maatilan oheen muuta yritystoimintaa
 • työnantajan velvollisuudet askarruttavat
 • oma jaksaminen ja hyvinvointi huolestuttaa

Neuvontapalveluiden varat tulevat osaksi EU:n maaseuturahastosta CAP 2023-2027 ja käynnistävät ensimmäisenä tukimuotona uuden maaseuturahoituskauden.

Neuvonnan korvattavat kustannukset ovat 75 euroa tunnilta sekä matkakulut maksetaan asiantuntijalle maatilan 10 000 euron kiintiöstä. Neuvoja hakee kustannuksiin tuen suoraan ELY-keskuksesta. Viljelijän maksettavaksi jää arvonlisäveron osuus.

Neuvo -neuvojia on Ruokaviraston neuvojarekisterissä. Neuvontaa antavat muun muassa ProAgriat, yksityiset neuvojat ja terveydenhuoltoa tekevät eläinlääkärit.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
maaseutupalvelut, yritysasiantuntija Eeva Heikkinen
p. 0295 023 539, eeva.heikkinen@ely-keskus.fi

Kuvat

Tukiehtoihin ja luomuun liittyville neuvoille on ollut eniten tarvetta Kainuussa. Kuva: Maaseutuarkiston kuvapankki.
Tukiehtoihin ja luomuun liittyville neuvoille on ollut eniten tarvetta Kainuussa. Kuva: Maaseutuarkiston kuvapankki.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye