Talous & yhteiskunta 1/2023 | Vaikeasti tutkittava koulu
Koulutuksesta on tullut eduskuntavaalien lähestyessä yksi kiihkeimpiä puheenaiheita. Näkökulmia on yleensä yksi: asiat ovat menossa pieleen. Koulutustaso laskee, oppilaat eivät viihdy, opettajat uupuvat. Ja mikä pahinta: Pisa-tulokset laskevat.
Selitykset kehitykselle löydetään yleensä peruskoulusta. Perussuomalaiset ovat syyttäneet ”huonoa maahanmuuttoa”, vasemmistoliitto yhteiskunnallista eriarvoistumista, kokoomus perusopetuksen sirpaleista hankerahoitusta, joka uuvuttaa opettajat. Esiin on nostettu myös digitalisaatio, älypuhelimet, inkluusio, luokkakoot, avoimet oppimisympäristöt, vähentynyt lukeminen, itseohjautuva oppiminen, koronapandemia ja yleisesti koulun ympärillä muuttuva yhteiskunta. Käsillä on vyyhti, josta keskustellessa syyt ja seuraukset menevät usein pahasti sekaisin.
Oikeasti kukaan ei pysty tutkimustietoon nojaten tyhjentävästi selittämään, mistä suomalaisten koululaisten oppimistulosten lasku johtuu – tai mistä aiempi menestys esimerkiksi Pisa-testeissä johtui. Sama pätee moneen pienempään kysymykseen.
Talous & yhteiskunta -lehti selvitti koulutukseen keskittyvässä teemanumerossa, miksi koulusta on niin vaikea saada luotettavaa tietoa, miten Pisa-tulokset vääristävät suomalaista koulutuskeskustelua ja miksi eri alojen koulutustutkijoiden pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä.
https://labore.fi/t&y/vaikeasti-tutkittava-koulu/
Numeron tiedeartikkeleissa käsitellään lisäksi seuraavia teemoja:
1) Tohtorit kulkevat usein samanlaisia koulutuspolkuja: korkeakoulutettujen vanhempien perheistä samojen lukioiden kautta tutkijanuralle. Jouni Helinin ja Kristian Koerselmanin (Jyväskylän yliopisto) uusi tutkimus tarkastelee tohtoreiden valikoitumista heidän sisarustensa kautta.
https://labore.fi/t&y/tohtoreiden-siskot-ja-veljet/
2) Lukuisten tutkimusten mukaan uudet sukupolvet ovat edeltäjiään älykkäämpiä ainakin loogisella päättelykyvyllä mitattuna. Muutosta on tavattu selittää parantuneella ravinnolla ja terveydellä, mutta tässä selityksessä on aukkoja. Ruotsalaista kutsunta-aineistoa hyödyntävä Santiago Hermon (Brownin yliopisto), David Seimin (Tukholman yliopisto), Miika Päällysahon (Tukholman yliopisto) ja Jesse Shapiron (Harvardin yliopisto) tutkimus viittaa siihen, että muutokset taloudellisissa kannustimissa voivat selittää ainakin osan älykkyyden kasvusta.
https://labore.fi/t&y/voivatko-taloudelliset-kannustimet-vaikuttaa-alykkyyteen/
3) Pääomasijoittajien valikoimista yrityksistä enemmistö osoittautuu hudeiksi. Tuotoista valtaosan tuovat muutamat todella onnistuneet sijoitukset. Ohjattujen koneoppimismenetelmien avulla ennustetuista kasvuyrityksistä lähes puolet osoittautuu kasvavan nopeasti vielä kolmen vuoden kuluttuakin, kirjoittavat Ari Hyytinen (Hanken), Mika Pajarinen (Etla), Petri Rouvinen (Etla, VTT) ja Joosua Virtanen (Hanken).
https://labore.fi/t&y/osaako-algoritmi-ennakoida-yrityksen-nopean-kasvun/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mika Malirantajohtaja, päätoimittajaLabore
Puh:050 369 8054mika.maliranta@labore.fiTuomo TamminentuottajaTalous & yhteiskunta -lehti
Puh:040 3511 196tuomo.tamminen@labore.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE
Talousennuste vuosille 2024–2026: Kasvu viivästyy, muttei peruunnu19.9.2024 00:01:00 EEST | Tiedote
Tutkimuslaitos Laboren syksyn 2024 suhdanne-ennusteen mukaan Suomen talous supistuu 0,2 prosenttia vuonna 2024. Talouden matalasuhdanne jää ensi vuonna taakse, ja BKT-kasvu on 1,7 ja 1,8 prosenttia vuosina 2025–2026. Kasvua vauhdittavat hidastunut inflaatio ja korkojen lasku, jotka tukevat yksityistä kulutusta ja vientiä. Epävarmuutta suhdannekäänteeseen luo kansainvälinen talous ja etenkin tärkeän vientimarkkinan, Saksan, talouskehitys.
KUTSU | Tuottavuuslautakunnan raportin julkistus 24.9.12.9.2024 10:05:05 EEST | Kutsu
Tuottavuuslautakunnan kuudes raportti pohtii Suomen tuottavuuskasvun tekijöitä sekä vihreän siirtymän ja globaalitalouden haasteiden tuottavuusvaikutuksia.
Ekonomistit bisneksen huipulla6.9.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Taloustieteilijä Miikka Rokkanen on tällä hetkellä varmasti vaikutusvaltaisin suomalainen globaalissa e-bisneksessä. Mitä hänen työnsä Amazonilla sisältää ja mitä hänen akateeminen uransa MIT:ssä kertoo kyseisen korkeakoulun erikoislaatuisuudesta? Lisäksi käsittelyssä huippututkimus, jolla on ikävä aihe eli lähisuhdeväkivallan vaikutus naisten tuloihin.
Portugalin verouudistus houkutteli maahan kolminkertaisen määrän varakkaita eläkeläisiä3.9.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus tarkastelee verotuksen vaikutusta eläkeläisten muuttopäätöksiin. Tulosten mukaan eläkeläisten muuttoliike reagoi voimakkaasti verotukseen: EU-tasolla eläkeläisten määrä Portugalissa kolminkertaistui maan verouudistuksen myötä. Erityisesti hyvätuloiset ja korkeasti koulutetut eläkeläiset reagoivat herkästi veromuutoksiin. Verovapauden poistamisen jälkeen muuttovirrat Suomesta Portugaliin tyrehtyivät, mutta eläkeläisten määrä on säilynyt korkeampana kuin ennen reformia – väliaikaisella verouudistuksella on siis ollut pysyviä vaikutuksia. Tutkimus on julkaistu arvostetun The National Bureau of Economic Research (NBER) -tutkimusorganisaation työpaperina.
Innovaatioista hyvinvointia2.9.2024 11:27:10 EEST | Blogi
Taloustieteessä ollaan pohjimmiltaan kiinnostuneita ihmisten, nykyisien ja tulevien sukupolvien, hyvinvoinnista. Talouskasvu ei siis ole itseisarvo.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme