Helsingin yliopisto

Promootio ja riemun rituaalit - uusi näyttely tarjoaa kokonaiselämyksen tiukoin varjellusta perinteestä

Jaa
Miltä näyttää Elias Lönnrotin tohtorinmiekka? Kuinka Mannerheimin kunniatohtoriasu eroaa entisajan promovendin puvusta? Voiko promovoitava maisteri tai tohtori tulevaisuudessa pukeutua sukupuolettomaan juhlapukuun? Kansalliskirjastossa 21.3. avautuva promootion riemuvuoden näyttely esittelee monipuolisesti promootioperinnettä ja siihen liittyviä erilaisia rituaaleja.
Filosofisen tiedekunnan promootio 1919. Seppeleensitojattaret tulossa Tuomiokirkosta. Kuva: Helsingin yliopistomuseo.
Filosofisen tiedekunnan promootio 1919. Seppeleensitojattaret tulossa Tuomiokirkosta. Kuva: Helsingin yliopistomuseo.

Promootio on suomalaisen yliopistomaailman merkittävin juhla, jossa maisterit ja tohtorit saavat akateemiset arvomerkkinsä tarkoin säädellyin menoin. Tämä perinne on säilynyt Suomessa paremmin kuin missään muualla maailmaa. Tiukoin varjeltu protokolla ja juhlallisuuksien muoto on kestänyt sitkeästi niin vallanvaihdot, sodat kuin erilaiset mielipidesuhdanteetkin ja usko yhteisiin rituaaleihin on säilyttänyt paikkansa.

Akateemista juhlaa tunnettujen ja tuntemattomien suomalaisten jalanjäljillä

Kansalliskirjaston Galleriassa avautuva näyttely on monellakin tapaa historiallinen ja tarjoaa näyttelyvieraille ensimmäistä kertaa sekä valokuvilla ja elävällä kuvalla rikastetun kokonaiselämyksen promootiosta että tutkittua tietoa promootion historiasta. Seremonian osia ja yhteiskunnallisia kysymyksiä valotetaan kuvin, ennennäkemättömin taideteoksin ja arkistolöydöin. Esillä on myös erilaisia promootioperinteeseen liittyviä esineitä aina 1600-luvulta tähän päivään, kuten Elias Lönnrotin tohtorinmiekka ja Mannerheimin kunniatohtoriasu. Vaatesuunnittelija Ella Boucht on myös suunnitellut näyttelyä varten ehdotuksen tulevaisuuden sukupuolineutraaliksi maisterin tai tohtorin juhlapuvuksi. 

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa ja se osa yliopiston promootion riemuvuotta 2023.

Näyttelytyöryhmä

Kuraattori: FT Kristina Ranki, Promootion riemuvuosi, Helsingin yliopisto
Kansalliskirjasto: viestinnän asiantuntija Marko Oja, konservaattori Marleena Vihakara, viestintäpäällikkö Katri Nissilä, kokoelmapäällikkö Jouni Ahmajärvi
Sisältöasiantuntijaryhmä: FT Jukka Relas, FM Juha Hurme, FT h.c. Rainer Knapas
Näyttelyn visuaalinen ilme: Marko Oja, Kansalliskirjasto

Yhteistyössä

Helsingin yliopistomuseo. Suomen Kansallismuseo, Helsingin kaupunginmuseo, Svenska litteratursällskapet, Mannerheim-museo, Kansallisgalleria, Helsingin yliopiston arkisto, KAVI, YLE arkisto, Sibelius-kollegio.

Kansalliskirjaston Galleria, Unioninkatu 36
Näyttely avoinna 21.3.-31.10.2023 Kansalliskirjaston aukioloaikoina.
Vapaa pääsy. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa näyttelystä:


Näyttelyn kuraattori FT Kristina Ranki
kristina.ranki@helsinki.fi
puh. 02941 21699


Näyttelyopastukset: kk-opastukset@helsinki.fi

Kuvat

Filosofisen tiedekunnan promootio 1919. Seppeleensitojattaret tulossa Tuomiokirkosta. Kuva: Helsingin yliopistomuseo.
Filosofisen tiedekunnan promootio 1919. Seppeleensitojattaret tulossa Tuomiokirkosta. Kuva: Helsingin yliopistomuseo.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio, joka palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita.

Turvaamme Suomessa julkaistun tai Suomea koskevan julkaistun kulttuuriperinnön saatavuuden
sekä välitämme ja tuotamme tietosisältöjä tutkimukselle, opiskelulle, kansalaisille ja yhteiskunnalle. Kehitämme palveluja yhteistyössä kirjastojen, arkistojen, museoiden ja muiden toimijoiden kanssa.

Kansalliskirjasto Helsingin yliopiston erillislaitos.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye