Hämeen ELY-keskus

Työttömien määrä laski, mutta työttömyysjaksoja alkoi vuodentakaista enemmän

Jaa
Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli helmikuun lopussa 18 341 työtöntä työnhakijaa, joista 1679 oli kokoaikaisesti lomautettuja. Vuotta aiemmasta työttömien määrä supistui 1286 henkilöllä (-7 %). Lasku johtui sekä lomautettujen (-219) että muiden työttömien (-1067) määrän vähentymisestä. Tammikuuhun verrattuna työttömien määrä kasvoi hieman johtuen lomautettujen määrän kasvusta. Työttömyysjaksoja alkoi vajaat 2200 kasvaen vuodentakaisesta kahdeksan prosenttia. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Työttömien työnhakijoiden määrä väheni helmikuussa edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna Hämeen molemmissa maakunnissa: Kanta-Hämeessä 454:llä (-6 %) ja Päijät-Hämeessä 832:lla (-7 %) maassa keskimäärin työttömyyden vähentyessä kolmella prosentilla. Kanta-Hämeessä oli helmikuun lopussa 7051 ja Päijät-Hämeessä 11 290 työtöntä työnhakijaa. Kunnittain työttömien määrä oli Riihimäkeä, Hartolaa, Sysmää ja Padasjokea lukuun ottamatta vuodentakaista matalammalla supistuen eniten Hattulassa (-13 %), Hausjärvellä (-12 %), Asikkalassa (-12 %) ja Iitissä (-12 %). Tammikuuhun verrattuna työttömien määrä väheni hieman Kanta-Hämeessä, mutta Päijät-Hämeessä nähtiin pientä kasvua.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Hämeessä helmikuun lopussa 10,7 prosenttia ollen 0,8 prosenttiyksikköä vuodentakaista matalampi. Maakunnittain Kanta-Hämeen työttömyysaste oli 9,0 ja Päijät-Hämeen 12,2 prosenttia koko maan työttömyysasteen ollessa 9,7. Alueen kunnista korkeimmat työttömyysasteet olivat Hartolassa (13,9 %), Heinolassa (13,9 %) ja Lahdessa (13,4 %). Pienimmät työttömyysasteet löytyivät Kanta-Hämeestä eli Loppi 5,6 prosenttia ja Hattula 5,9 prosenttia. Alle 25-vuotiaiden nuorten työttömien osuus alle 25-vuotiaasta työvoimasta oli helmikuun lopussa 12,8 prosenttia. Ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden osuus ulkomaalaisesta työvoimasta nousi 28,8 prosenttiin kasvaen vuodentakaisesta 6,4 prosenttiyksikköä.

Lomautusten kasvua mm. rakennus- ja prosessityöntekijöillä

Työttömien määrä laski vuodentakaisesta kaikissa muissa ikäryhmissä paitsi yli 64-vuotiailla; eniten vanhemmissa ikäryhmissä eli 50-64-vuotiailla. Alle 25-vuotiaita oli työttömänä 129 vähemmän (-6 %) kuin vuosi sitten eli 1856. Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 7662, mikä on 922 vähemmän (-11 %) kuin vuosi sitten. 60 vuotta täyttäneitä on lähes 3200 eli 17 prosenttia työttömistä.  

Yhdenjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleiden eli pitkäaikaistyöttömien määrän lasku jatkui. Helmikuun lopussa Hämeen työttömistä työnhakijoista 7130:lla (39 %) työttömyyttä oli kestänyt vähintään vuoden. Se on viidenneksen vähemmän (-1766) kuin vuosi sitten. Samanaikaisesti yhtäjaksoisesti vähintään kolme vuotta työttömänä olleiden määrä kasvoi sekä kuukausi- että vuositasolla edelleen. Helmikuun lopussa heitä oli yli 2700. Tämä on lähes kolmanneksen enemmän kuin vuosi sitten.

Ulkomaalaisten työttömien määrä jatkoi kasvua. Helmikuun lopussa työttömistä työnhakijoista oli ulkomaiden kansalaisia 1772, mikä on runsaat 400 enemmän (30 %) kuin vuosi sitten. Kansalaisuuden mukaan suurin ryhmä olivat ukrainalaiset, joita oli työttömänä työnhakijana 376. Vuodentakaiseen verrattuna määrä on kasvanut 354 henkilöllä. Kunnittain ukrainalaisia on eniten Riihimäellä (150) ja Lahdessa (100). Ukrainalaisten työnhakijoiden kokonaismäärä nousi helmikuun lopussa yli 700:aan. Seuraavaksi eniten kansalaisuuden mukaan työttömänä virolaisia (248) ja venäläisiä (230).

Työttömyys laski vuodentakaiseen verrattuna lähes kaikissa pääammattiryhmissä (pl. ammatteihin luokittelemattomat). Määrällisesti suurin lasku oli palvelu- ja myyntityöntekijöillä (-496). Lomautettujen määrä oli kuitenkin vuodentakaista korkeammalla kolmessa ryhmässä; ammatteihin luokittelemattomat, rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijät ja prosessi- ja kuljetustyöntekijät. Lomautettujen määrässä oli kolmessa ammattiryhmässä kasvua myös tammikuuhun verrattuna (palvelu- ja myyntityöntekijät, prosessi- ja kuljetustyöntekijät ja ammatteihin luokittelemattomat). Helmikuun lopussa lomautettuna oli eniten talonrakentajia (114) ja kirvesmiehiä ja rakennuspuuseppiä (100).

Uusia avoimia työpaikkoja julkisessa työnvälityksessä edelleen runsaasti

Helmikuussa julkiseen työnvälitykseen ilmoitettiin lähes 5300 uutta avointa työpaikkaa. Laskua vuodentakaisesta oli 23 prosenttia. Paikkoja ilmoitettiin eniten lähihoitajille, toimisto- ja laitossiivoojille, puutarhureille, kasvihuoneviljelijöille ja -työntekijöille, avustaville keittiötyöntekijöille, ravintola- ja suurtaloustyöntekijöille ja sairaanhoitajille.

Vaikka uusien avoimien työpaikkojen väheni, oli monissa ammateissa kysyntä edelleen vuodentakaista vilkkaampaa. Kasvua vuodentakaiseen oli esimerkiksi puutarhureiden- ja kasvihuonetyöntekijöiden sekä ravitsemusalan tehtävissä.

Työvoimakoulutettujen määrä kasvoi hoivapalvelun ja terveydenhuollon koulutuksissa

Aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä oli helmikuun lopussa 7541 TE-toimiston ja kuntakokeilujen asiakasta, mikä on lähes saman verran kuin vuosi sitten. Kasvua tapahtui edelleen etenkin työllistettyjen määrässä (+19 %), kun taas omaehtoisessa opiskelussa ja kuntouttavassa työtoiminnassa oli laskua. Kaikkiaan työllistettynä oli runsaat 2500 henkilöä, joista lähes 1900 yksityisellä sektorilla. Myös työvoimakoulutuksessa olevien määrä lisääntyi kasvaen esimerkiksi hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöiden koulutuksissa.

Eri palveluissa aloitti helmikuussa 1100 asiakasta. Aloittaneiden määrä laski vuodentakaisesta (-8 %). Asiakkaita aloitti eniten työ-/koulutuskokeilussa, kuntouttavassa työtoiminnassa, työllistettynä ja työvoimakoulutuksessa.

Työllistäminen käytetyin palvelu sekä TE-toimiston että kuntakokeilujen asiakkailla

Helmikuun lopussa Hämeen TE-toimiston asiakkuudessa palvelua sai 17 960 ja kuntakokeiluissa 15 366 työnhakijaa. TE-toimistossa työnhakijoista oli työttömiä 8655 ja kuntakokeiluissa 9672, joista 6940 Lahden seudun ja 2732 Hämeenlinnan seudun kuntakokeilun asiakkaana.

Työttömien määrä väheni sekä TE-toimistossa että kuntakokeiluissa helmikuusta 2022. TE-toimistossa työttömiä työnhakijoita oli 713 vähemmän (-8 %) kuin vuosi sitten. Lahden seudun kuntakokeiluissa määrä väheni 406:lla (-6 %) ja Hämeenlinnan seudun kuntakokeiluissa 187:lla (-6 %). Työttömyysjaksoja alkoi TE-toimistossa 1300 kasvaen vuodentakaisesta 10 prosenttia. Kuntakokeiluissa alkoi lähes 900 työttömyysjaksoa, missä on kasvua vuodentakaiseen kolme prosenttia.

Aktivointiasteeseen laskettavien palvelujen piirissä oli 3348 TE-toimiston ja 4071 kuntakokeilujen asiakasta. Kuntakokeilujen asiakkaista 2724 on Lahden seudun ja 1347 Hämeenlinnan seudun kuntakokeilussa. Kuntakokeiluissa palveluissa olevien määrä on vuodentakaista korkeammalla (+92). TE-toimistossa palveluissa olevien määrä oli edellisvuotta matalammalla (-69). Sekä TE-toimistossa että kuntakokeilussa käytetyin palvelu (asiakkaita kuukauden lopussa) oli työllistäminen.

Työttömien ja lomautettujen määrä laskenut helmikuun lopusta

Hämeen TE-toimistossa ja alueen kuntakokeiluissa on tällä hetkellä 32 800 työnhakijaa, joista vajaat 16 200 työttömiä ja 1600 lomautettuja. Sekä lomautettujen että muiden työttömien määrä on laskenut helmikuun lopusta. Laskusuunta on jatkunut myös edeltävien viikkojen aikana.

Maaliskuun työllisyyskatsaus julkaistaan 26.4.2023.

Katsauksen laati erikoissuunnittelija Sanna Paakkunainen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 159
Tietopalvelu: tilastot.hame(at)ely-keskus.fi

 

Lisätiedot:

Hämeen TE-toimisto
Johtaja Eija Mannisenmäki, puh. 0295 041 840
Palvelujohtaja Pekka Voutilainen, puh. 0295 041 795

Lahden seudun kuntakokeilu
Työllisyyspalvelujohtaja Taisto Tuominen, puh. 044 482 6976

Hämeenlinnan seudun kuntakokeilu
Kokeilutoimiston johtaja Mira Sillanpää, puh. 050 569 4638

Avainsanat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Viimeinen mahdollisuus yrityksille hakea investointitukia korotetuilla tukitasoilla pohjoisessa Päijät-Hämeessä – Hartola, Heinola, Padasjoki ja Sysmä poistetaan II-tukialueesta kuun lopussa19.9.2024 09:17:25 EEST | Tiedote

Hartola, Heinola, Padasjoki ja Sysmä ovat kuuluneet tukialueeseen, jolla sijaitsevat yritykset ovat voineet saada korotettua tukea investoinneilleen. Alueen yritykset ehtivät hakea korkeampia tukia enää hetken, sillä lokakuun alusta tapahtuvan muutoksen myötä Päijät-Hämeen neljä kuntaa poistetaan korotettujen investointitukien piiristä. Tukea saa EU:n maaseuturahoituksesta jatkossakin, mutta matalammalla prosentilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye