Medialle avoin asiantuntijoiden paneelikeskustelu: Mitä opimme koronaviruspandemiasta?
– Suomessa virustautien tutkimus on erittäin korkealla tasolla, mikä edesauttaa tuleviin epidemioihin ja pandemioihin varautumista. Kuitenkin koronaviruspandemia paljasti myös haasteita, joiden ratkaiseminen on tulevaisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää. On odotettavissa, että pandemioita tulee jatkossakin ja moderni elämäntyyli, ilmaston lämpeneminen ja globalisaatio lisäävät niiden todennäköisyyttä, kertoo virologian professori Heikki Hyöty Tampereen yliopistosta.
Kolmen vuoden pandemiatauon jälkeen Suomen virustautien parhaat asiantuntijat kokoontuvat vuosikokoukseen Tampereelle 30.3.–31.3.2023. Kokouksessa käsitellään monipuolisesti erilaisia viruksia ja virustauteja, ja erityshuomiota saa koronaviruspandemian ja suomalaisten koronavirusrokotteiden kehitys.
Torstaina 30.3. klo 14–15 järjestetään medialle avoin paneelikeskustelu teemalla ”Mitä opimme koronaviruspandemiasta?”. Panelisteina toimivat johtava asiantuntija Mia Kontio (THL), professori Mika Rämet (Tampereen yliopisto), professori Ilkka Julkunen (Turun yliopisto), professori Kalle Saksela (Helsingin yliopisto) ja professori Olli Vapalahti (Helsingin yliopisto). Tilaisuuden moderaattorina toimii professori Heikki Hyöty Tampereen yliopistosta.
Paneelikeskustelussa käsitellään tulevaisuuden pandemioihin varautumista seuraavien teemojen pohjalta:
- Mitä opittiin koronaviruspandemiasta?
- Miten valmiita olemme kohtaamaan seuraavan epidemian tai pandemian?
- Minkälainen seuraava pandemia voisi olla?
- Tukeutuvatko poliittiset päättäjät riittävästi tieteelliseen tietoon?
- Suomalaisen tieteen merkitys viruspandemioihin varautumisessa
- Suomalaisen rokotetuotannon mahdollisuudet
- Väestön rokotesuoja ml. aikuisten rokotukset ja uudet rokotteet
Paneelikeskustelun jälkeen tiedotusvälineillä on mahdollisuus haastatella asiantuntijoita.
Paneeli pidetään torstaina 30.3. klo 14–15 Tampereella Solo Sokos Hotelli Tornin Paja Kongressikeskuksessa (kokoustila Raide 2).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot ja asiantuntijoiden haastattelupyynnöt:
Heikki Hyöty p. 050 516 8480
Maarit Oikarinen, p. 040 708 1441
Mia Kontio: mia.kontio@thl.fi
Mika Rämet: mika.ramet@oulu.fi
Ilkka Julkunen: ilkka.julkunen@utu.fi
Kalle Saksela: kalle.saksela@helsinki.fi
Olli Vapalahti: olli.vapalahti@helsinki.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: 1920- ja 30-luvun kotimaiset nuortenkirjat osallistuivat aikansa yhteiskunnalliseen keskusteluun3.10.2024 09:31:12 EEST | Tiedote
Hellevi Hakalan väitöskirja käsittelee sotien välisen ajan kotimaista nuortenkirjallisuutta, joka on ollut lähes tutkimatonta aluetta. Epäajankohtaiseksi ja viihteelliseksi kirjallisuudeksi tuomittuna se on jäänyt pitkälti kirjallisuuden kaanonin ja tutkimuksen ulkopuolelle. Hakala osoittaa nuortenkirjojen olleen tärkeä osa yhteiskunnallista keskustelua.
Väitös: Organisaatioiden välitilat kätkevät sisälleen kiinnostavia ja merkityksellisiä kohtaamisia2.10.2024 15:33:58 EEST | Tiedote
Jokainen meistä on työelämässään ollut mukana sattumanvaraisessa kohtaamisessa, jossa hyvinkin yllättävä joukko ihmisiä päätyy keskustelemaan vapaasti niin työhön kuin vapaa-aikaankin liittyvistä aiheista. Usein tällaiset kohtaamiset tapahtuvat organisaatioiden lukuisissa välitiloissa, kuten käytävillä, portaikoissa tai hisseissä. Väitöskirjassaan KTM Siiri Piironen tutkii erilaisia välitiloja ja tarkastelee niiden merkitystä jokapäiväisessä työ- ja organisaatioelämässä.
Väitös: Keliakia saattaa olla yhteydessä vaikeahoitoisen epilepsian kehittymiseen2.10.2024 08:40:00 EEST | Tiedote
Lääketieteen lisensiaatti Maria Peltola havaitsi väitöstutkimuksessaan aiemmin tunnistamattoman yhteyden keliakian ja ohimolohkoepilepsiaan liittyvän hippokampuksen vaurion välillä. Löydös saattaa avata uusia mahdollisuuksia epilepsian ruokavaliohoidoissa.
Tampereen yliopisto aloittaa ensimmäisenä Suomessa talotekniikan yliopisto-opetuksen1.10.2024 12:30:00 EEST | Tiedote
Tampereen yliopisto aloittaa vuonna 2025 ensimmäisenä Suomessa talotekniikan diplomi-insinööriopinnot. Talotekniikan koulutuksen tavoitteena on edistää hiilineutraalisuutta, energiatehokkuutta ja parantaa sisäilmaa. Koulutuksen avulla valmistuu innovatiivisia ammattilaisia, joilla on tarvittava osaaminen rakennetun ympäristön vihreään siirtymään.
Tiedon saatavilla olo ei riitä – tarvitaan myös koko kansan tiedonlukutaitoa1.10.2024 09:47:38 EEST | Tiedote
Kansalaisten tiedonlukutaito ei ole ainoastaan yksityiselämän kyvykkyyttä. Se on myös hyvinvoivan yhteiskunnan mahdollistama osallistumisen edellytys, tehokkaan julkisen hallinnon voimavara sekä elinkeinoelämän kilpailutekijä. Tiedonlukutaito tulisi saattaa kansalaistaidon asemaan, todetaan PROSHADE-tutkimuskonsortion tuoreessa politiikkasuosituksessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme