Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasklot är med i arkitekturtävlingen Europan 17

Dela
Tävlingen Europan 17, som riktar sig till unga professionella inom arkitektur, landskapsarkitektur och stadsplanering, inleds i dag 27.3. Från Finland är två maritima tävlingsobjekt med: fem öar i den östra skärgården i Helsingfors och Vasklot som ligger i närheten av centrum i Vasa.
Bild: Sami Peltoniemi
Bild: Sami Peltoniemi

– I Europan -tävlingen, som arrangeras för 17:e gången, fortsätter man på temat från föregående period Living Cities. Tyngdpunkten ligger på att förnya och underhålla bebyggd miljö på ett sätt som är hållbart och klokt med tanke på resurserna. Utöver detta är målet att hitta lösningar för ett balanserat förhållande mellan naturen och den bebyggda miljön, på ett sådant sätt att man kan slå vakt om naturens mångfald, säger Kirsti Rantanen som är generalsekreterare för Europan Suomi Finland.

arkitekturtävlingen Europan, som ordnas vartannat år, deltar tusentals unga planerare, och planeringsobjekten är över 50 på olika håll i Europa. Tävlingsdeltagarna kan lämna in förslag gällande ett eller flera objekt. Deltagarna ska vara under 40 år. I varje land bedömer en nationell jury de förslag som kommit in gällande objekt i landet i fråga. I Finland samordnas tävlingen av Europan Suomi Finland.

Boende på Vasklot i Vasa

I Vasa valdes Vasklot med i tävlingen. Där planeras bostäder för så många som 2200 invånare i framtiden. De första kvarteren i området är belägna på det rivna Fenno-hotellets område, och resten av tävlingsområdet finns på campingområdet som eventuellt blir ledigt senare. För Vasklot söker man lösningar för ett boende som är mångsidigt till sin form och stöder en hållbar livsstil.

– Det är fint att få vara med och se hur tävlingsdeltagarna löser planeringskriterierna i fråga om denna unika plats. Visionen i det vinnande arbetet stakar ut riktningen för den kommande detaljplaneändringen, säger Vasas planläggningsdirektör Päivi Korkealaakso.

Europan är en sammanslutning av nationella europeiska organisationer och den svarar för tävlingsarrangemangen. Med en öppen dialog och i andan av europeiskt samarbete strävar Europan efter att producera fördjupad information och öka diskussionen om arkitektur och stadsplanering mellan de länder som ingår i Europan. Europans mål är att hjälpa unga planerare att visa upp och realisera sina idéer internationellt.  Mer information: www.europan-europe.eu

 

Nyckelord

Kontakter

Kirsti Rantanen, generalsekreterare, Europan Suomi Finland, tfn 040 163 6025, info@europan.fi
Päivi Korkealaakso, planläggningsdirektör, Vasa stad, tfn 040 550 0757


Medierna är välkomna på tävlingens inledningsevenemang tisdag 4.4 kl. 9:00–10:00


Plats: Sonck-salen, Sofiegatan 4, Helsingfors. En lätt frukost serveras från 8:30. Vid evenemanget är representanter för objekten på plats.

Bilder

Bild: Sami Peltoniemi
Bild: Sami Peltoniemi
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig. 

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye