Yrjö Jahnssonin säätiö

Kansainvälinen taloustiedepalkinto Jan De Loeckerille ja Kalina Manovalle

Jaa

Vuoden 2023 Yrjö Jahnsson Award in Economics –palkinto myönnetään kahdelle taloustieteen professorille Jan De Loeckerille (KU Leuven) ja Kalina Manovalle (University Collage London).

Jan De Loecker ja Kalina Manova.
Jan De Loecker ja Kalina Manova.

Palkinto jaetaan Jan De Loeckerin ja Kalina Manovan kesken. Loecker tutkii toimialan taloustiedettä ja Manovan tutkimusteemat keskittyvät kansainvälisen kaupan teemoihin.

”Manovan tutkimusten ansiosta ymmärretään paremmin muun muassa finanssikriisin aikaisen kansainvälisen kaupan romahduksen syistä,” sanoo Yrjö Jahnssonin säätiön tutkimusjohtaja Terhi Maczulskij.

Manova on tutkinut kansainvälistä taloutta ja erityiskysymyksenä sitä, kuinka rahoitusmarkkinat vaikuttavat kansainvälisen kaupan virtoihin. Hänen tutkimuksensa osoittavat, että ulkoisen rahoituksen tarve ja luottomarkkinoille pääsyn esteet heikentävät selvästi kansainvälistä kauppaa harjoittavien yritysten vientiä.

De Loecker on keskittynyt tutkimuksessaan toimialan taloustieteen teemoihin, erityisesti yritysten tuottavuuden ja markkinavoiman tilastolliseen mallintamiseen. Tutkimuksessaan hän on muun muassa hyödyntänyt ensiluokkaisia aineistoja ja mallintanut yritysten voittomarginaaleja.

Valintakomitea perusteli De Loeckerin palkitsemista sillä, että hänen tutkimuksensa ansiosta tiedämme enemmän tuottavuuden syntymekanismeista ja niiden vaikutuksista. Lisäksi hänen tutkimuksensa kontribuutio on merkittävä myös taloustieteen muilla tutkimusaloilla, kuten kansainvälisen kaupan tutkimuksessa.

De Loecker ja Manova ovat molemmat julkaisseet tutkimuksiaan taloustieteen arvostetuimmissa aikakauskirjoissa, joista mainiten mm. Quartely Journal of Economics, Journal of Monetary Economics ja Journal of Political Economy. 

Yrjö Jahnssonin säätiö valitsee palkinnonsaajan yhteistyössä Euroopan taloustieteilijöiden yhdistyksen (European Economic Association, EEA) kanssa. Palkinnon valintakomitean jäseninä vuonna 2023 olivat taloustieteen professorit Manuel Arellano, Zvi Eckstein, Ari Hyytinen, Margaret Meyer ja Gianmarco Ottaviano.

Palkinto myönnetään taloustieteilijälle, jonka panos eurooppalaisessa taloustieteessä on merkittävä. Ensimmäinen palkinto jaettiin vuonna 1993 Jean-Jacques Laffontille ja Jean Tirolelle. Palkinnon suuruus on 20 000 euroa. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi.

Palkinnonsaajat kutsutaan Suomeen luennoimaan ja tapaamaan suomalaisia taloustieteilijöitä.

Yrjö Jahnssonin säätiö on yksi merkittävimmistä taloustieteellisen tutkimuksen yksityisistä rahoittajista Suomessa. (www.yjs.fi)

European Economic Association:n tehtävänä on edistää taloustieteellistä tutkimusta Euroopassa. (www.eeassoc.org)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toiminnanjohtaja Elli Dahl,
p. 050 327 0831
elli.dahl@yjs.fi.

Kuvat

Kalina Manova.
Kalina Manova.
Lataa
Jan De Loecker.
Jan De Loecker.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Yrjö Jahnssonin säätiö on yksityinen apurahoja jakava säätiö. Säätiön tarkoituksena on suomalaisen taloustieteellisen ja lääketieteellisen tutkimuksen edistäminen sekä suomenkielisten oppi- ja tutkimuslaitosten ylläpitäminen ja tukeminen. Lisäksi tuetaan edellä mainittujen tieteenalojen saumakohdassa olevaa suomalaista terveystaloustieteellistä tutkimusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yrjö Jahnssonin säätiö

Jukka Pekkariselle ja Pekka Sutelalle Yrjö Jahnssonin säätiön tiedepalkinto16.12.2016 19:00:00 EET | Tiedote

Yrjö Jahnssonin säätiön kotimainen tiedepalkinto myönnettiin taloustieteilijöille Jukka Pekkariselle ja Pekka Sutelalle (jaettu palkinto, 10 000 euroa kummallekin) säätiön vuosijuhlassa perjantaina. Jukka Pekkarinen ja Pekka Sutela ovat avanneet ikkunan taloustieteen maailmaan monille suomalaisille. He kirjoittivat vuonna 1980 yhdessä oppikirjan ”Kansantaloustiede”, joka toimi taloustieteen suosittuna perusoppikirjana kaksi vuosikymmentä. Molemmat ovat osallistuneet yhteiskunnalliseen keskusteluun ja olleet aktiivisia taloustieteen ja talouspolitiikan popularisoijia. He ovat tehneet merkittävän elämäntyön suomalaisen taloustieteen hyväksi.