Schildts & Söderströms

Tre barn- och ungdomsböcker nominerade till Nordiska rådets litteraturpris

Dela
Bilderboken "Alla mina sista" av Maija Hurme, kapitelboken "Giraffens hjärta är ovanligt stort" av Sofia Chanfreau och Amanda Chanfreau samt ungdomsromanen "Vi ska ju bara cykla förbi" av Ellen Strömberg är nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2023.

Alla mina sista

Alla mina sista är en filosofisk, trösterik och lite melankolisk tankebok som uppmanar till egna reflektioner och samtal. En vacker och känslig samling speciella stunder och ting fångade av Maija Hurmes (text och illustration) skarpa och ömsinta öga.

Åldersrekommendation 3–6 år

Nedan ett utdrag ur juryns motivering (hela motiveringen bifogad):

"Verket växer till en drabbande och roande, sorglig och rolig helhet, där formen är en del av såväl berättandet som berättelsen. Stunderna i barnets liv som fångats i ord och bild påminner om visuella dikter som kan tolkas på många olika sätt. Livet visar sig vara en samling flyktiga, vardagliga situationer och omvälvande ögonblick, vars betydelse man inser först senare. Boken hjälper barnet att förstå och tolka de mångskiftande och ambivalenta känslor som oundvikligen hör uppväxten till, och gör det på ett förbluffande finkänsligt och insiktsfullt sätt, med djup respekt för barnet."

Giraffens hjärta är ovanligt stort 

Giraffens hjärta är ovanligt stort av Sofia Chanfreau (text) och Amanda Chanfreau (illustration) är magisk realism om längtan efter en familj och efter att bli sedd och älskad för den man är. Det är en berättelse för bokslukaråldern som också passar som högläsningsbok för yngre barn. Boken vann Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur 2022. Den var också nominerad till Runeberg Junior-priset.

Åldersrekommendation 9–12 år

Nedan ett utdrag ur juryns motivering (hela motiveringen bifogad):

"Samtidigt som systrarna Chanfreaus bok sprudlar av fantasi känner man igen Åland och staden Mariehamn i både text och bild. Illustrationen med fågelperspektivet över Ålandsöarna där fantasidjuren flyger på albatrosser känns både verklighetstrogen och magisk. De fantastiska elementen i Giraffens hjärta är ovanligt stort gör berättelsen mångbottnad och öppnar för att barn och vuxna kan tolka boken på olika sätt. Boken är nyskapande och helt unik."

Vi ska ju bara cykla förbi

I Vi ska ju bara cykla förbi fångar Ellen Strömberg på pricken tiden då man fortfarande är så ung, men själv tycker att man är väldigt vuxen, när ens familj mest är en plåga och man byter kläd- och musikstil varannan vecka. Karaktärsteckningen är träffsäker, igenkänningen hög. Vi ska ju bara cykla förbi rymmer både allvar och befriande humor. Boken vann Augustpriset för årets bästa barn- och ungdomsbok 2022. Den var också nominerad till Finlandiapriset för bästa barn- och ungdomsbok.

Åldersrekommendation 12–15 år

Nedan ett utdrag ur juryns motivering (hela motiveringen bifogad):

"Strömbergs prosa är gnistrande glasklar. Mandas berättarjag och -röst klockrent återgivna. Med imponerande säkerhet fångar Strömberg känslan av tonårstidens storvulna framtidsdrömmar som står i bjärt kontrast till den prosaiska vardagslunken. Vi ska ju bara cykla förbi är en bok sprängfylld av liv och längtan som visar på att den realistiska ungdomsromanen fortfarande är brännande aktuell."

Vinnaren får statyetten ”Nordlys” och 300 000 danska kronor på prisutdelningen vid Nordiska rådets årliga fest 31.10.2023. 

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Omslag: Sara Edström
Omslag: Sara Edström
Ladda ned bild
Omslag: Maija Hurme
Omslag: Maija Hurme
Ladda ned bild
Omslag: Amanda Chanfreau
Omslag: Amanda Chanfreau
Ladda ned bild

Dokument

Om

Schildts & Söderströms
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors

https://litteratur.sets.fi/

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum