Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Minna Karhunen: Hallitustunnustelijan kysymykset tunnistavat kuntakentän haasteet

Jaa
Kuntakentän ääni on kuulunut, mikä näkyy hallitusneuvotteluja pohjustavissa hallitustunnustelijan, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon puolueille esittämissä kysymyksissä. Ne sisältävät useita kaupunkien ja kuntien tulevaisuuden onnistumisen kannalta tärkeitä teemoja.
Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen.
Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen.

– Hallitustunnustelijan kysymyksissä etsitään yhteisiä keinoja keventää julkisen sektorin normeista ja byrokratiasta aiheutuvia kustannuksia ja hallinnollista taakkaa. Kuntien ja kaupunkien toimintavapauden laajentaminen, normien purku ja erilaisten lakikokeilujen mahdollistaminen ovat Kuntaliiton, kuntien ja kaupunkien tärkeimpiä hallitusohjelmatavoitteita, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen toteaa.

– Kuntakenttä on suurten haasteiden edessä. Suomi tarvitsee seuraavalla hallituskaudella kuntapolitiikkaa, joka perustuu kuntien ja valtion väliseen luottamukseen ja avoimeen vuoropuheluun.

– Kuntien toimintaa ei tule rajoittaa liian yksityiskohtaisten säädösten kautta, vaan valtion tulee keskittyä ennen kaikkea tavoitteilla ohjaamiseen ja toiminnan tulosten arvioimiseen, Karhunen sanoo.

Hänen mukaansa tähän suuntaan tapahtunutta oivallusta kuvaa hyvin esimerkiksi kysymys oppimistulosten parantamisesta varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa.

Minna Karhunen arvioi, että hallitustunnustelijan kysymykset kohdentuvat kuntakentän tulevaisuuden kannalta oleellisiin kokonaisuuksiin. Tuleva hallitus näyttää etsivän keinoja esimerkiksi kaupunkien ja kuntien elinvoiman ja investointikyvyn turvaamiseksi.

Muita kuntakentälle tärkeitä kysymyksiä hallitustunnustelija Orpon paketissa ovat mm. työvoimapulaan vastaaminen ja kansainvälisen rekrytoinnin lisääminen.

 Kunnille on turvattava edellytykset rahoittaa niille säädetyt palvelut ja velvoitteet, kuten hyvinvointi- ja koulutuspalvelut. Valtion osuus kuntien lakisääteisten tehtävien rahoituksesta on pienentynyt 2000-luvulla. Jokaisen kunnan tulee pystyä järjestämään peruspalvelut laadukkaasti kohtuullisella vero- ja maksurasitteella.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Minna Karhunen, p. 050 380 5907

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen.
Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään.

Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme