Mannerheimin LastensuojeluliittoMannerheimin Lastensuojeluliitto

Leikki yhteisenä kielenä – Leikkipäivää vietetään lauantaina 22.4.

Jaa
Valtakunnallista Leikkipäivää vietetään tänä vuonna lauantaina 22. huhtikuuta. Päivän teemana on leikki yhteisenä kielenä, joka muistuttaa siitä, ettei jaettuun iloon tarvita aina sanoja. Yhteisen leikin vietäväksi kutsutaan kaikenikäiset, erikieliset ja erityistarpeiset leikkijät Leikkipäivänä ja sitä edeltävällä leikin teemaviikolla.

Valtakunnallinen Leikkipäivä järjestetään lauantaina 22. huhtikuuta. Koko kuluva viikko (17−22.4.2023) on omistettu leikille. Sen tarkoituksena on tuoda näkyviin leikkiä, sen tuomaa jaettavaa, yhteistä iloa ja hyvää oloa. Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsella on oikeus leikkiin.

−Leikkiin heittäytyminen ja leikkiminen on joskus aikuisista vaikeaa. Leikkiviikolla on hyvä tilaisuus kokeilla erilaisia leikkihetkiä lasten ja aikuisten kesken, sanoo Leikkipäivä-ohjelman koordinaattori Karolina Lamroth Mannerheimin lastensuojeluliitosta.

Tänä vuonna leikkiviikon teemana on leikki yhteisenä kielenä. Vaikka meillä ei ole yhteistä kieltä, voimme löytää toisiimme yhteyden leikin avulla. Leikki yhteisenä kielenä kutsuu leikkihetkiin mukaan erikielisten leikkijöiden lisäksi myös erityislapset. Monella erityislapsella on arjessa apuna kuvatuki. Toiminnalliset leikit, joissa sanat eivät ole pääosassa, toimivat myös heillä.

−Leikin avulla kaikki voivat irrottautua itsestään hetkeksi. Leikissä voi turvallisesti kokeilla jännittäviä asioita, tunteita, opetella yhteyden luomista kaveriin tai vaikka leikkiä läpi uusi, pelottava tilanne, joka ei sitten oikeasti olekaan enää niin pelottava, kertoo toiminnanjohtaja Anna-Mari Laitila Mahdollisuus lapselle ry:stä.

MLL:n koordinoima, yli 50:n eri toimijan muodostama Leikkipäivä-verkosto haluaa muistuttaa leikin tärkeydestä ja hyvän olon tuomisesta meille kaikille, ikään ja kansallisuuteen katsomatta. Siksi tänä vuonna tiedote leikkiviikosta ja Leikkipäivästä jaetaan suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja ukrainaksi. Tiedotteen lisäksi eri kielillä on saatavissa 14 leikkivinkkiä leikkihetkien avuksi.

Leikkipäivä-tapahtumia järjestetään ympäri Suomen. Kuka tahansa voi järjestää leikkitapahtuman, kunhan tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille. Järjestäjätahoja on monenlaisia, esimerkiksi MLL:n paikallisyhdistyksiä, kirjastoja, museoita, ja seurakuntia. Kaikki Leikkipäivä-tapahtumat löydät osoitteesta: https://leikkipaiva.fi/leikkipaiva-2023/leikkipaiva-tapahtumat-2023/

Leikki on lasten oikeus, mutta se tekee hyvää myös aikuisille. Lasten ja aikuisten yhteiset leikkihetket tuovat kiireiseen ja suorituskeskeiseen arkeen kaivattuja suvantopaikkoja. Leikkipäivä-verkosto toivoo, että leikin teemaviikolla eri-ikäiset ihmiset pysähtyvät ja antavat yhteisen leikin viedä mennessään!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Toinen linja 17
00530 Helsinki

075 32451http://www.mll.fi

Leikkipäivä kutsuu aikuisia ja lapsia viettämään kiireetöntä aikaa yhdessä leikkien vuoden jokaisena päivänä. Valtakunnallinen Leikkipäivä järjestetään jälleen 12.5.2018. Leikkipäivä-ohjelma edistää leikkiä monin tavoin jakaen muun muassa monipuolista leikkitietoutta ja -tutkimusta, keräten leikkiperinnettä ja kannustaen ihmisiä heittäytymään leikin vietäväksi. www.leikkipäivä.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto

MLL nostaa kiusaamisen vastaisen työn yhdeksi kärkiteemoistaan22.9.2023 13:46:24 EEST | Tiedote

Tällä hetkellä käydään vilkasta yhteiskunnallista keskustelua lasten ja nuorten välisestä kiusaamisesta ja siihen puuttumisesta. Sama aihe on noussut esille myös vuoden 2023 kouluterveyskyselyn tuloksissa, jossa ilmeni, että vähintään viikoittain tapahtuvaa kiusaamista oli kokenut viime vuosia suurempi osuus kaikilla kouluasteilla. MLL:ssä tehdään laajaa kiusaamista ehkäisevää ja sen vastaista työtä. Nyt toimintaa on päätetty vahvistaa entisestään.

Lasten ja nuorten hätään täytyy vastata välittömästi - Uusi Nuorten tukilinja tarjoaa kriisiapua4.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Omaan mielenterveyteen liittyvät huolet ovat olleet viime vuosien yleisimpiä puheenaiheita MLL:n Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa. Viime vuonna myös väkivallasta puhuttiin palvelun eri kanavissa edellistä vuotta useammin. Vastatakseen lasten ja nuorten hätään, MLL avasi uuden lasten ja nuorten kriisikanavan, Nuorten tukilinjan, joka päivystää joka arki-ilta klo 20-24 Lasten ja nuorten puhelimen numerossa 116 111.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme