Finanssiala ry

Finanssialan Ahosniemi: Tarjoamme kansankapitalismia hallitusneuvotteluihin

Jaa
Finanssiala esittää hallitusneuvotteluihin linjauksia, jotka kannustavat säästämiseen ja sijoittamiseen eli edistävät kansankapitalismia. Säästöt luovat turvaa kansalaisille, parantavat yhteiskunnan kantokykyä ja vauhdittavat talouden pyöriä. Kotimaisten sijoitusrahastojen kansainvälistä kilpailukykyä on parannettava antamalla niille samat toimintamahdollisuudet kuin kilpailijamaissa.

Finanssiala ry (FA) tarjoaa tulevien hallitusneuvottelujen evääksi kansankapitalismia. Säästäminen ja sijoittaminen ei ole vain eliitin hupia: esimerkiksi rahastoihin sijoittaa 1,47 miljoonaa suomalaista ja yli 600 000 suomalaisella on säästö- tai sijoitusvakuutus. Noin 300 000:lla on osakesäästötili.

”Säästöt luovat turvaa kansalaisille ja parantavat yhteiskunnan kantokykyä. Lisäksi ne vauhdittavat talouden pyöriä. Erilaisten sijoitustuotteiden laaja tarjonta ja ennakoitava verotus on sekä säästäjien että koko yhteiskunnan etu”, kiteyttää Finanssiala ry:n (FA) toimitusjohtaja Arno Ahosniemi.

Yhdenmukaistettuun sijoitustuotteiden verotukseen ei ole syytä koskea. Uudet kiristykset tuhoaisivat jo tehtyä työtä kansankapitalismin edistämiseksi. Varsinkin rahastojen kansainvälinen kilpailu on kovaa. Suomalaiset sijoitusrahastot ovat vientituote siinä missä elektroniikkatuotteet tai risteilyaluksetkin. Niiden toimintaedellytyksistä on huolehdittava.

”Ei ole mitenkään yhdentekevää, tarjoaako rahastoa tai muuta sijoituspalvelua suomalainen vai luxemburgilainen yritys. Suomalainen finanssiala työllistää Suomessa ja maksaa veronsa Suomeen”, Ahosniemi muistuttaa.

Kansankapitalismi saa puoluerajat ylittävää kannatusta päättäjiltä. Finanssiala ry:n syksyllä teettämässä kyselyssä yli 70 prosenttia poliittisista päättäjistä piti tärkeänä, ettei suomalaisten halukkuutta säästämiseen ja sijoittamiseen heikennetä sijoittamisen verotusta kiristämällä. Lähes 60 prosenttia myös SDP:n ja vihreiden poliitikoista on samaa mieltä. Duunarikin saa siis vaurastua.

Sijoittaminen edistää myös vihreää siirtymää

Esimerkiksi rahastoon sijoittamalla voi edistää myös kestävää kehitystä ja kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. Järkevä sijoittaja ajattelee pitkäjänteisesti.

”Esimerkiksi saastuttavat kohteet sijoituksina alkavat olla huomattava riski, joten viisas yksityissijoittajakin turvaa sijoituksensa huolehtimalla, että salkussa on kestävyyden huomioon ottavia kohteita”, Ahosniemi sanoo.

Rahastolainsäädäntöön tarvitaan kaksi muutosta, jotta kotimaisten rahastojen kilpailukyky turvataan ja rahastosäästämisestä saadaan entistäkin houkuttelevampaa. Suomessa pitää sallia rahastoille niin sanottu vaihtuvapääomaisen osakeyhtiön malli (SICAV), joka on yleisin Keski-Euroopassa. Osuudenomistajarekisteriä pitäisi voida ylläpitää hajautetusti eikä keskitetysti yhdessä paikassa.

”Paras lopputulos sääntelyä kehitettäessä saataisiin viranomaisten ja toimialan yhteisessä työryhmässä”, Ahosniemi ehdottaa.

Lisäksi osakesäästötilin yläraja on syytä tuplata. Tilille voi tallettaa nykyisin enintään 50 000 euroa, jolla voi ostaa kotimaisten tai kansainvälisten yritysten osakkeita. Osakesäästötili kannustaa pitkäjänteiseen säästämiseen ja sijoittamiseen, sekä estää sijoitusten verottamista moneen kertaan.

Kymmenkärkinen keihäs

Nyt tarvitaan päättäjiltä malttia, ettei pankkien ja vakuutusyhtiöiden kykyä toimia kuluttajien ja yritysten lainottajana ja vakuuttajina vaikeuteta.

Kannustaminen kansankapitalismiin on yksi finanssialan keskeisistä tavoitteista tulevaan hallitusohjelmaan. Finanssiala ry on kiteyttänyt keskeiset tavoitteensa kymmeneen keihäänkärkeen, jotka liittyvät kansankapitalismin ja rahastosääntelyn lisäksi muun muassa EU-sääntelyyn ja ylivelkaantumiseen.

”Tulevan hallituksen on sitouduttava pitämään finanssitoimialan sääntely järkevällä ja maltillisella tasolla. Kansallisella lisäsääntelyllä ei saa luoda alalle uusia rasitteita”, toimitusjohtaja Ahosniemi kiteyttää.

Finanssialan hallitusohjelmatavoitteet

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Korona herätti suomalaiset kohentamaan henkivakuutusturvaansa – ainutlaatuinen tutkimus sai jatkoa19.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Koronapandemia ja sen myötä kohonnut kuolemanriski havahduttivat suomalaiset miettimään oman perheensä taloudellista turvaa. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tuoreesta tutkimuksesta selviää, että ensimmäisen koronavuoden 2020 alkupuolella otettiin 20 prosenttia enemmän henkivakuutuksia kuin aiempina vuosina vastaavaan aikaan. Lisäksi uusien vakuutusten keskimääräiset vakuutussummat kasvoivat 16 prosentilla.

Kalastelut ja muut huijaukset kasvoivat räjähdysmäisesti alkuvuonna – pankit saivat estettyä huijauksia lähes 16 miljoonan euron edestä14.9.2023 07:40:00 EEST | Tiedote

Huijausmäärät nousivat reippaasti vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla. Pankit saivat tammi-kesäkuussa estettyä ja palautettua uhreille 15,9 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin määrä oli 6,7 miljoonaa. Asiakkaat menettivät huijareille 19,8 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin määrä oli 10,8 miljoonaa. Huijauksien kokonaismäärä oli siis 35,7 miljoonaa euroa. Isoimmat menetykset tulivat sijoitushuijauksista, joissa myös tappioiden kasvu oli suurinta.

Pankkibarometri: Yritysten luotonkysyntä mataa, kotitalouksien kysynnässä ensimmäisiä merkkejä paremmasta5.9.2023 06:30:00 EEST | Tiedote

Yritysten luotonkysyntä on selvästi vähäisempää kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, selviää Finanssiala ry:n (FA) tuoreesta Pankkibarometrista. Pankinjohtajien odotukset yritysten lähikuukausien luotonkysynnästä ovat niin ikään heikot. Myös kotitaloudet ovat kysyneet luottoja kesän aikana vähemmän kuin vuosi sitten. Odotukset kotitalouksien lainanottohalukkuudesta syksylle ovat edelleen heikkoja, mutta luotonkysyntä saattaa olla kääntymässä parempaan suuntaan.

FA:n Arno Ahosniemi: Hallituksen sitouduttava rasismin vastaiseen työhön, jotta hallitusohjelmaa päästään toteuttamaan15.8.2023 10:39:14 EEST | Tiedote

Nykyinen hallitusohjelma sisältää hyviä aineksia, joilla toivottavasti saadaan vauhditettua talouskasvua ja työllisyyttä. Kestävä hyvinvointiyhteiskunta rakentuu sekä vastuulliseen taloudenhoitoon että työhön ja yrittäjyyteen kannustamiseen. On kaikella tavalla varmistettava, että Suomi säilyy myös houkuttelevana ja turvallisena investointi- ja sijoituskohteena.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme