Finanssiala ry

Sota muutti toimintaympäristöä – pankkien ja vakuutusyhtiöiden vakavaraisuudet säilyivät hyvällä ja vakaalla tasolla

Jaa
Finanssiala ry on julkaissut katsaukset sekä pankkien että vakuutusyhtiöiden vuoteen 2022. Pankkisektorin vakavaraisuus laski hieman mutta pysyi eurooppalaisen keskitason yläpuolella. Pankkien keskimääräinen ydinvakavaraisuussuhde oli 17,2 prosenttia ja kokonaisvakavaraisuussuhde 20,6 prosenttia. Vakuutusyhtiöiden maksutulo kasvoi 4 prosenttia ja oli 27,2 miljardia euroa. Vakuutusyhtiöiden sijoitukset tuottivat tappiota 6 prosenttia. Suurimmat tappiot tulivat osakesijoituksista.

Vuosi 2022 oli Euroopassa sodan vuosi. Tämä näkyi myös pankki- ja vakuutussektoreilla muun muassa talouden näkymien heikentymisenä, asuntokaupan hiljenemisenä ja sijoitustuottojen hiipumisena.

Venäjän hyökkäyssodan aikana pankit ovat olleet talouden kehityksessä ja vakaudessa keskeisessä asemassa. Vakavaraisuudella mitattuna suomalaiset pankit ovat hoitaneet asiansa hyvin. Suomalaispankkien riskiasemaa ja riskinsietokykyä parantavat kertyneet voittovarat, ylimääräiset pääomapuskurit sekä hyvä likviditeettiasema.

”Kuuluminen euroalueeseen ja osaksi EKP:n pankkivalvontaa lisää toimintaympäristön ennustettavuutta sekä edistää tasapuolisia kilpailuolosuhteita suhteessa eurooppalaisiin kilpakumppaneihin. Tämä mahdollistaa pankeille hyvät edellytykset kasvaa ja kehittää palveluja. Tämä lisää vakautta rahoitusmarkkinoilla”, muistuttaa Pankkivuosi 2022 -raportin laatinut asiantuntija Jussi Kettunen.

Pankkien kyvystä myöntää luottoja sekä joustaa yritysten ja kotitalouksien lainanhoidossa tilapäisten ongelmien ilmetessä on siis syytä pitää huolta jatkossakin. Myös ilmastonmuutoksen ja sen torjunnan vaikutukset pankeille ja muulle finanssialalle ovat alkaneet konkretisoitua. Siirtyminen vähähiilisempään talouteen edellyttää runsaasti investointeja, joiden rahoituksessa pankkien rooli on merkittävä.

”Vakaat pankit ja hyvin toimivat rahoitusmarkkinat, jotka hinnoittelevat riskit oikein, ovat edellytys vihreän siirtymän kustannustehokkaalle toteutukselle”, Kettunen toteaa.

Suomalaisen pankkisektorin vakavaraisuus pysyi vahvana. Vaikka vakavaraisuus laskikin aavistuksen edellisvuodesta, oli se edelleen vuodenvaihteessa eurooppalaisen keskitason yläpuolella. Ydinvakavaraisuussuhde oli 17,2 prosenttia ja kokonaisvakavaraisuussuhde 20,6 prosenttia.

Sota iski vakuutusyhtiöiden sijoituksiin

Vakuutusyhtiöiden vakuutusmaksuista saatu maksutulo kasvoi 4 prosenttia vuonna 2022 ja oli 27,2 miljardia euroa. Työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöiden maksutulo kasvoi, henkiyhtiöiden väheni.

Sijoitusvuosi 2022 oli vakuutusyhtiölle hankala. Koko sijoitusomaisuuden nettotuotto jäi 6 prosenttia miinukselle. Osakesijoituksista yhtiöt kirjasivat lähes 5 prosentin tappion, ja joukkovelkakirjalainojen tappio oli vielä suurempi, yli 7 prosenttia. Vuotta aiemmin sijoitustuotto oli erinomainen, yli 13 prosenttia.

”Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan pudotti noteerattujen osakkeiden kursseja. Sodan kiihdyttämä inflaatio taas sai keskuspankit nostamaan markkinakorkoja, mikä alensi joukkovelkakirjojen tuottoja. Osakkeet ja joukkovelkakirjat ovat vakuutusyhtiöiden suurimmat sijoitusluokat, ja niiden tuottamat tappiot heikensivät yhtiöiden tuloksia”, avaa Vakuutusvuosi-julkaisun laatinut Finanssiala ry:n analyytikko Kimmo Koivisto.

Heikenneistä sijoitustuotoista huolimatta vakuutusyhtiöiden vakavaraisuustasot ovat edelleen hyvällä tasolla. Henki- ja vahinkoyhtiöiden vakavaraisuus nousi vuonna 2022, ja työeläkelaitosten vakavaraisuus on laskusta huolimatta vahva.

Vuoden 2022 lopussa Suomessa toimi 47 kotimaista vakuutusyhtiötä, jotka työllistävät 10 264 työntekijää. Henkilöstömäärä lisääntyi edellisvuodesta 116 ihmisellä.

Luottolaitoksia toimi Suomessa vuoden 2022 lopussa yhteensä 196 kappaletta, kun ryhmärakenteita ei oteta huomioon. Suomalaisissa pankeissa ja ulkomaisten talletuspankkien sivuliikkeissä työskenteli vuoden 2022 lopussa yhteensä 19 922 henkilöä eli 227 enemmän kuin edellisvuonna.

Pankkivuosi 2022 -raportti

Vakuutusvuosi 2022 -raportti

Finanssiala ry:n Pankkivuosi-julkaisussa käydään läpi Suomen pankkimarkkinoiden rakennetta, kehitystä sekä siihen olennaisesti vaikuttaneita toimintaympäristön muutoksia. Vakuutusvuosi-julkaisu on katsaus vakuutusyhtiöiden tulokseen ja tunnuslukuihin. Kumpikin julkaistaan kerran vuodessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Finanssiala pettynyt – heikentynyt talous- ja asuntomarkkinatilanne olisi puoltanut lainakaton nostoa ja lisäpääomavaatimusten myöhentämistä28.9.2023 12:26:33 EEST | Tiedote

Finanssivalvonta (Fiva) on päättänyt säilyttää asuntolainakaton eli enimmäisluototussuhteen aiemmalla tasollaan. Muiden kuin ensiasunnon ostajien osalta se pysyy siis 85 prosentissa eli lakisääteistä perustasoaan kireämpänä. Ensiasunnon ostajille katto on 95 prosenttia. Myös muuttuva lisäpääomavaatimus pysyy ennallaan. Finanssivalvonnan aiemman päätöksen mukaisesti pankeille tulee ensi keväänä uusi lisäpääomavaatimus, ns. järjestelmäriskipuskurivaatimus. Finanssiala ry on pettynyt, että Fiva ei päätynyt nostamaan lainakattoa eikä myöhentämään järjestelmäriskipuskurivaatimuksen voimaantuloa. Tämä olisi ollut perusteltua talous- ja asuntomarkkinatilanteen heikkenemisen takia.

Korona herätti suomalaiset kohentamaan henkivakuutusturvaansa – ainutlaatuinen tutkimus sai jatkoa19.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Koronapandemia ja sen myötä kohonnut kuolemanriski havahduttivat suomalaiset miettimään oman perheensä taloudellista turvaa. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tuoreesta tutkimuksesta selviää, että ensimmäisen koronavuoden 2020 alkupuolella otettiin 20 prosenttia enemmän henkivakuutuksia kuin aiempina vuosina vastaavaan aikaan. Lisäksi uusien vakuutusten keskimääräiset vakuutussummat kasvoivat 16 prosentilla.

Kalastelut ja muut huijaukset kasvoivat räjähdysmäisesti alkuvuonna – pankit saivat estettyä huijauksia lähes 16 miljoonan euron edestä14.9.2023 07:40:00 EEST | Tiedote

Huijausmäärät nousivat reippaasti vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla. Pankit saivat tammi-kesäkuussa estettyä ja palautettua uhreille 15,9 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin määrä oli 6,7 miljoonaa. Asiakkaat menettivät huijareille 19,8 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin määrä oli 10,8 miljoonaa. Huijauksien kokonaismäärä oli siis 35,7 miljoonaa euroa. Isoimmat menetykset tulivat sijoitushuijauksista, joissa myös tappioiden kasvu oli suurinta.

Pankkibarometri: Yritysten luotonkysyntä mataa, kotitalouksien kysynnässä ensimmäisiä merkkejä paremmasta5.9.2023 06:30:00 EEST | Tiedote

Yritysten luotonkysyntä on selvästi vähäisempää kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, selviää Finanssiala ry:n (FA) tuoreesta Pankkibarometrista. Pankinjohtajien odotukset yritysten lähikuukausien luotonkysynnästä ovat niin ikään heikot. Myös kotitaloudet ovat kysyneet luottoja kesän aikana vähemmän kuin vuosi sitten. Odotukset kotitalouksien lainanottohalukkuudesta syksylle ovat edelleen heikkoja, mutta luotonkysyntä saattaa olla kääntymässä parempaan suuntaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme