Helsingin seudun kauppakamari

Kauppakamarin Suhdannepulssi: Yritysten arviot suhdannetilanteesta vahvasti jakautuneet

Jaa
Helsingin seudun yritysten arviot suhdanteiden nykytilasta jakautuvat vahvasti kahtia – 31,2 prosenttia vastaajista katsoo suhdanteiden olevan hyvät tai erittäin hyvät ja samaan aikaan 27,5 prosenttia vastaajista arvio suhdanteita heikoksi tai erittäin heikoksi. Varovaisimpia arvioita suhdannenäkymistä löytyy rakennusalan ja kaupan alan yrityksistä. Yritysten suhdannearvioissa näkyy kannattavuuden heikkenemistä ja työllisyydessä tuntuu hiipumisen merkkejä.
Kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen: "Inflaatio, korot ja kohonneet kustannukset näkyvät kuluttajaliiketoiminnassa kysynnän varovaisuutena."
Kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen: "Inflaatio, korot ja kohonneet kustannukset näkyvät kuluttajaliiketoiminnassa kysynnän varovaisuutena."

Helsingin seudun kauppakamari selvitti uudessa Suhdannepulssissa yritysten arvioita suhdannetilanteesta huhtikuun 2023 lopulla ja näkymiä kolmen kuukauden päähän. Suhdannepulssin yhteydessä työllisyysnäkymiä tarkasteltiin erillisessä työmarkkinakatsauksessa.

”Suhdannepulssi antaa hyvän käsityksen siitä, miten yritykset Helsingin seudulla näkevät lähiajan suhdanteiden, liikevaihdon ja kannattavuuden kehittyvän. Suhdannepulssin tiedot ovat tuoreita. Ajankohtainen, helposti hahmotettava tieto auttaa yrityksiä ja muita elinkeinoelämän kanssa tekemissä olevia sidosryhmiä luomaan kokonaiskuvaa suhdanteiden kehityksestä”, Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen kertoo.

Helsingin seudun yritysten suhdannetilanne tällä hetkellä (3,0), liikevaihdon kehitys (3,0) ja arviot kannattavuudesta (2,9) sekä henkilöstömäärien muutoksista (3,0) ovat neutraalilla tasolla asteikoilla (1 erittäin heikko–5 erittäin hyvä). Suhdannenäkymät kolmen kuukauden päähän ovat vastaajien arvion mukaan hieman heikkenemässä. Toimialoista varovaisimmat näkymät ovat rakennusalalla ja kaupan alalla (2,7), ravitsemis- ja majoitusala (3,3) positiivisin.

”Avoimissa kommenteissa ylitse muiden menevä huomio on yritysten jatkuvassa työvoimapulassa, joka rajoittaa sekä kasvun mahdollisuuksia että olemassa olevan liiketoiminnan pyörittämistä. Yksittäisistä toimialoista rakennusalan epävarmat näkymät nousivat vahvasti esiin. Inflaatio, korot ja kohonneet kustannukset näkyvät kuluttajaliiketoiminnassa kysynnän varovaisuutena”, arvioi Lahtinen.

Osa-aikatyön kasvaminen selittää työllisyyden kasvua

Työmarkkinakatsaus näyttää, että Helsingin työllisyys kasvoi vahvasti keväästä 2021 alkusyksyyn 2022, mutta kasvu on hiipunut viime syksystä alkaen. Helsingin seudulla työllisyysaste nousi viime vuonna noin 76 prosentin tasolle (15–64-vuotiaat). Työllisyyden kasvusta suuri osa perustuu siihen, että osa-aikainen työ on kasvanut kokoaikaista työtä nopeammin viimeisen viiden vuoden aikana. Myös 60–64-vuotiaiden työllisyysaste on noussut yli 12 prosenttiyksikköä. Helsingin seudulla 30–59-vuotiaiden työllisyysasteen keskiarvo on jo 85 prosenttia (v. 2022).

”Helsingin seudun työllisyysaste on jo niin korkealla, että sitä vaikea saada nousuun nykykeinoilla. Hallitusohjelmassa tuleekin ottaa käyttöön uusia, vaikuttavia rakenteellisia keinoja, joilla työvoiman tarjontaa, osaamista ja liikkuvuutta parannetaan merkittävästi,” Lahtinen toteaa.

Keskeisiä keinoja työllisyysasteen kohentamiseen löytyy Lahtisen mukaan kannustinloukkujen purkamisesta, työperäisen maahanmuuton lisäämisestä ja jatkuvan oppimisen hyödyntämisestä.

”Lisäksi korkeakoulujen aloituspaikkoja on suunnattava Helsingin seudulle alueen tarvetta vastaavasti, mutta tarvitaan myös ammatillisen koulutuksen työelämälähtöisyyden parantamista ja nuorten oppisopimuskoulutuksen lisäämistä”, Lahtinen linjaa.

Helsingin seutu on maan suurin ja kansainvälisin yritystoiminnan keskittymä, jossa sijaitsee 32 prosenttia maan työpaikoista ja tuotetaan 37 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Seudun yritystoiminta on erikoistunut informaatioaloihin, tukkukauppaan ja logistiikkaan sekä liike-elämän ja rahoituksen palveluihin. Helsingin seudun kauppakamari vauhdittaa yritysten ja Helsingin seudun menestystä. Kauppakamari on Pohjoismaiden suurin kauppakamari, jolla on yli 7 000 jäsentä.

Suhdannepulssi kuvaa Helsingin seudun yritysten arvioita suhdanteiden nykytilasta ja näkymistä kolmen kuukauden päähän. Suhdannepulssiin vastaajina oli 295 yritysten toimitusjohtajaa ja ylintä johtoa eri toimialoilta ja erikokoisista yrityksistä. Suhdannepulssin tiedot kerättiin Helsingin seudun yrityksistä 17.-21.4.2023. Jatkossa Suhdannepulssi julkaistaan kolme kertaa vuodessa. Suhdannepulssi korvaa aiemman Kauppakamarin Toimialakatsauksen, joka julkaistiin neljä kertaa vuodessa. Suhdannepulssin yhteydessä koottiin työmarkkinakatsaus, joka perustuu Tilastokeskuksen tietoihin. Työmarkkinakatsaus toteutettiin yhteistyössä Kaupunkitutkimus TA:n kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Markku Lahtinen, johtaja,
Helsingin seudun kauppakamari,
p. 050 571 3564, markku.lahtinen@helsinki.chamber.fi

Tiina Tikander, viestintäpäällikkö,
Helsingin seudun kauppakamari,
p. 046 878 7540, tiina.tikander@helsinki.chamber.fi

Kuvat

Kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen: "Inflaatio, korot ja kohonneet kustannukset näkyvät kuluttajaliiketoiminnassa kysynnän varovaisuutena."
Kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen: "Inflaatio, korot ja kohonneet kustannukset näkyvät kuluttajaliiketoiminnassa kysynnän varovaisuutena."
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Etätyö uudistaa yritysten toimintatapoja29.9.2023 09:44:43 EEST | Tiedote

Etätyötyön suurimmat hyödyt yrityksissä syntyvät uudistuneista työ- ja toimintatavoista, näin arvioi peräti 55 prosenttia Helsingin seudun kauppakamarin etätyökyselyn yritysvastaajista. Työpanoksesta keskimäärin 40–60 prosenttia tehdään etänä. Työnantajista puolet sallii etätyöt ulkomailta. Yleisin etätyöpäivien määrä on 3 päivää viikossa, mutta 2 ja 4 päivää on myös laajasti käytössä.

Suhdannepulssi: Kuluttajien kohonneet asuntolainakulut heijastuvat myös yritysten liiketoimintaan30.8.2023 09:59:05 EEST | Tiedote

Helsingin seudun yritysten suhdannenäkymistä ovat heikentyneet viime keväästä: 41 prosenttia vastaajista arvioi suhdanteiden heikkenevän paljon tai jonkin verran, parempia näkymiä odottaa vain 19 prosenttia vastaajista. Kaksi viidesosaa vastaajista ilmoitti kuluttajien kohonneiden asuntolainakustannusten heikentävän oman liiketoimintansa edellytyksiä. Seudun väestönkasvu palautui pandemiaa edeltävälle tasolle vuonna 2022, jolloin asukasmäärä kasvoi 19 000 henkeä. Kuluvan vuoden alkupuolella väestönkasvu kiihtyi edelleen ennätyksellisen vilkkaan maahanmuuton ansiosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme