Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK:n Suhdannebarometri: Yritysten suhdannetilanne on jatkunut heikkona

Jaa
EK:n huhtikuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten suhdannearviot ovat pysyneet alkuvuoden tapaan heikkoina, mutta odotukset ovat jatkaneet hienoista nousuaan. Vaikka inflaatio on jo hidastumaan päin, ei nopeasti nousseiden korkojen vaikutusta talouskehitykseen ole vielä täysimääräisesti nähty. Maailmantalouden kannalta ei ole vieläkään varmuutta, kuinka pehmeä laskeutuminen on edessäpäin.

”Suomessa yritykset arvioivat suhdannetilanteen pysyneen heikkona kevään aikana. Vaikka suhdanneodotukset eivät ole enää yhtä pessimistiset kuin talvella, ei talouskasvu ole vielä kestävällä pohjalla. Kuljemme kohti perinteistä suhdannesykliä, jossa rakentaminen ja teollisuus heikkenevät etunenässä palveluiden pitäessä vielä jotenkin pintansa”, sanoo EK:n johtaja Sami Pakarinen.

Yritysten tuotanto- ja myyntikehitys on heikentynyt ja odotukset tuleville kuukausille ovat pessimistiset. Suurimpia ongelmia päätoimialoista on rakentamisessa, jossa korkojen nousu heijastuu kysynnän selvänä heikkenemisenä. Teollisuudessa tilauskannat ovat jatkaneet supistumistaan, mutta palveluiden kysyntää on sen sijaan pitänyt yllä työllisyyskehitys.

”Suurin kasvun este on yhä riittämätön kysyntä, josta raportoi 41 prosenttia vastaajayrityksistä. Kysynnän puute vaivaa yrityksiä toimialasta riippumatta. Pahin tilanne on rakentamisessa, jossa 63 prosenttia yrityksistä raportoi liian vähäisestä kysynnästä. Viimeksi tätä korkeammalla tasolla on oltu finanssikriisin aikaan vuonna 2009”, sanoo Pakarinen.

Vaikka kysyntä hiipunut, on osaavasta työvoimasta yhä pulaa

Talouden hiipuminen ei ole merkittävästi vaikuttanut yritysten haasteisiin saada ammattitaitoista työvoimaa. Huhtikuun Suhdannebarometrissa yhä 26 prosenttia vastaajista raportoi ongelmia työvoiman saatavuudessa. Etenkin palvelut ovat ylläpitäneet työllisyyttä ja palvelualan yritykset kokevat työvoiman saatavuusongelmia muita päätoimialoja enemmän.

”Henkilöstömäärien ennakoidaan vähentyvän lähikuukausien aikana, mutta samaan aikaan yrityksissä on tarvetta myös osaajille. Yritykset eivät ole jääneet odottelemaan vaan ryhtyneet rekrytoimaan myös entistä ahkerammin työvoimaa ulkomailta. Viime vuoden ennakkotietojen perusteella tulijoiden määrä kasvoi etenkin Aasiasta. Työperäisen maahanmuuton onnistuminen on Suomelle kohtalonkysymys”, Pakarinen toteaa.

Suhdannebarometri, huhtikuu 2023: https://ek.fi/tavoitteemme/talouspoliitiikka/suhdannetiedustelut/suhdannebarometri-huhtikuu-2023
Toimialakatsaukset: https://ek.fi/wp-content/uploads/2023/04/sb-julkaisu-2023-huhtikuuuu_hhldd0_99494dfdf.pdf
Aluekatsaukset: https://ek.fi/wp-content/uploads/2023/04/sb-aluekatsaukset-2023-huhtikuuuu_dfjkfjks99393.pdf 

Lisätietoja: johtaja, Sami Pakarinen, puh. 050 343 4337 ja sami.pakarinen@ek.fi

EK:n Suhdannebarometri
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Suhdannebarometri julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Kyselyä on tehty säännöllisesti vuodesta 1966 lähtien. Se on osa Euroopan komission suhdannetiedustelujärjestelmää, jota EU rahoittaa osittain. Tiedustelu koskee Suomessa tapahtuvaa toimintaa. EK tiedusteli yrityksiltä huhtikuussa 2023 arvioita suhdannekehityksestä vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä. Tiedusteluun vastasi 1 111 yritystä, joilla on Suomessa noin 250 000 työntekijää.


Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Eteläranta 10
00130 Helsinki

09 420 20https://ek.fi/

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

KUTSU MEDIALLE 10.10. - Kymenlaakson yritysten eväät vihreään kasvuun!13.9.2023 10:15:17 EEST | Tiedote

Hyvä Kymenlaakson media! Vihreä siirtymä, digi sekä kestävä vastuullinen bisnes ovat nousseet yritystoiminnan isoimmaksi kasvun avaimeksi. Elinkeinoelämän keskusliitto EK järjestää tähän liittyen yhdessä Cursorin kanssa 10.10. tilaisuuden Kotkassa. Esittelemme keinoja siihen, miten nämä kasvun ajurit saataisiin parhaiten hyödyttämään Kymenlaakson yrityksiä ja pk-sektoria. Olet lämpimästi tervetullut! Asiantuntijamme kuten vihreän siirtymän konkari Ulla Heinonen, yrittäjyystutkija Jari Huovinen tai vastuullisuusasiantuntija Elina Sonninen ovat mielellään käytettävissä myös haastatteluihin samana päivänä Kotkassa. Paikalla on myös kiinnostavia paikallisia kärkiyrityksiä. Pyytäisimme median ilmoittautumiset tiedottaja Satu Toivoselle (puh. 040 8212 097, satu.toivonen@ek.fi). Ystävällisin terveisin Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Cursor Oy ========= KUTSU UUDISTAJAFOORUMIIN: Pk-yritykset kasvuun – kuinka menestyt vihreällä yritystoiminnalla ja vastuullisuudella Aika: ti 10.10. klo 14 -

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme