Väitös: Videopelit ovat tehokas keino iäkkäiden kuntoutuksessa
TtM Maarit Janhunen tutki väitöskirjassaan pelillistetyn harjoittelun eli liiketunnistukseen perustuvien videopelien käytettävyyttä sekä vaikuttavuutta fyysiseen toimintakykyyn ja kivun kokemiseen ikääntyneiden aikuisten kuntoutusprosesseissa.
– Fysioterapeutit ja muut kuntoutuksen ammattilaiset voivat hyödyntää pelillistettyä harjoittelua vaihtoehtona tavanomaiselle harjoittelulle kävelyn ja liikkumiskyvyn parantamisessa erityisesti polven tekonivelleikkauksen jälkeisessä kuntoutuksessa, Janhunen summaa.
Pelaamalla samankaltainen harjoitus kuin tavanomaisella harjoittelulla
Polven tekonivelleikkauksen jälkeiseen kuntoutukseen kehitettyjen videopelien pelaamisen aikana toteutuneita liikeominaisuuksia (liikkeen määrä, laajuus ja intensiteetti) verrattiin tavanomaisten kotiharjoitusliikkeiden aikana toteutuneisiin liikeominaisuuksiin. Tutkimukseen osallistui seitsemän keski-iältään 65-vuotiasta henkilöä, joiden leikkauksesta oli kulunut enintään neljä kuukautta.
– Tutkittavat saavuttivat yksilöllisesti mitatun polven liikelaajuuden videopelien ja tavanomaisten harjoitusten aikana, mutta liikkeiden määrä ja intensiteetti olivat enimmäkseen korkeampia videopelaamisen aikana, Janhunen toteaa. Sekä peli- että tavanomaisen harjoittelun aikana koettu kipu ja rasitus oli vähäistä.
Liikkumiskyky paranee peliharjoittelulla polven tekonivelleikkauksen jälkeen
Väitöstutkimuksessa 52 keski-iältään 66-vuotiasta polven tekonivelleikkaukseen menevää henkilöä satunnaistettiin kahteen tutkimusryhmään. Toinen ryhmä jatkoi sairaalasta kotiutumisen jälkeen tavanomaisia leikkauksen jälkeisiä kotiharjoituksia. Toinen ryhmä aloitti peliharjoittelun videopeleillä, jotka liikeominaisuuksia tutkivassa tutkimuksessa oli todettu soveltuvan tekonivelleikkauksen jälkeiseen kuntoutukseen. Harjoittelu kesti neljä kuukautta kummassakin ryhmässä.
– Peliryhmässä olleet paransivat liikkumiskykyä merkitsevästi enemmän verrattuna tavanomaisen kotiharjoittelun ryhmään. Ero havaittiin sekä harjoittelujakson puolivälissä kahden kuukauden kohdalla että harjoittelujakson päätyttyä neljän kuukauden kohdalla. Muissa polvioireita, kuten kipua, ja fyysistä toimintakykyä, kuten lihasvoimaa, mittaavissa muuttujissa ei ollut ryhmien välillä eroa neljän kuukauden aikana, Janhunen toteaa.
Peliharjoittelulla positiivinen vaikutus kävelyyn
Väitöstutkimuksessa yhdistettiin 58 aiempaa peliharjoittelusta tehtyä satunnaistettua kontrolloitua interventiotutkimusta, joissa peliharjoitteluryhmiä oli verrattu muuta harjoittelua tekevään ryhmään tai ryhmään, joka ei harjoitellut. Peliharjoittelu toteutui tutkimuksissa ohjattuna tai itsenäisesti suoritettuna. Tutkimuksista 13:ssa oli seurantajakso, joka ei sisältänyt harjoittelua. Tutkimuksissa oli lähes 3800 keski-iältään 74-vuotiasta henkilöä, joista pieni enemmistö oli naisia (61 %).
– Ikääntyneillä henkilöillä, joilla ei ollut neurologisia sairauksia, kävely parani merkitsevästi enemmän videopeleillä toteutuneessa harjoittelussa verrattuna muun tyyppiseen harjoitteluun tai siihen, että ei harjoiteltu. Lisäksi videopeliharjoittelun vaikutus kävelyyn säilyi peliharjoittelujakson jälkeen seurantajaksolla, Janhunen kertoo.
Väitöskirjatutkimus on osa Business Ecosystems in Effective Exergaming (BEE) -hanketta, jota rahoitti Business Finland. Väitöstutkimusta ovat rahoittaneet myös Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö sekä Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta.
Maarit Janhusen fysioterapian väitöskirja Exergame-Based Rehabilitation in Older Adults Specifically after Total Knee Replacement tarkastetaan perjantaina 5.5.2023 klo 12 Jyväskylän yliopiston Liikuntarakennuksen salissa L304. Vastaväittäjänä toimii professori Eling D. de Bruin (ETH Zurich, Sveitsi) ja kustoksena emeritus professori Ari Heinonen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.
Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisuna JYU Dissertations 634, Jyväskylä 2023, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-9547-8 ja se on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9547-8.
Maarit Janhunen on valmistunut datanomiksi ATK-instituutista (Helsinki) sekä fysioterapeutiksi Lahden ammattikorkeakoulusta ja terveystieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta. Hänellä on pitkä työkokemus IT- ja kuntoutusalalta. Tällä hetkellä Janhunen työskentelee lehtorina Turun ammattikorkeakoulussa.
Lisätietoja
Maarit Janhunen
TtM
Liikuntatieteellinen tiedekunta
maarit.janhunen@turkuamk.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura-Maija Suur-Askolaviestinnän asiantuntija
Puh:+358505628202laura-maija.m.a.suur-askola@jyu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Tiedeilta: Oppimistulokset laskevat – muuttuuko arviointi?25.9.2023 10:18:56 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston Tiedeillassa keskustellaan siitä, miten suomalaisessa peruskoulussa arvioidaan osaamista. Kohteleeko arviointi eri tavalla tyttöjä ja poikia? Onko koulujen kesken eroja? Mikä on heikentyneiden oppimistulosten ja arvioinnin yhteys?
Tutkijoiden yö tuo tieteen ihmeet kaikkien nähtäville - ohjelmaa kuudella paikkakunnalla25.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Perjantaina 29.9. tapahtuu, kun Suomen suurin tiedetapahtuma Tutkijoiden yö valtaa yliopistojen kampukset. Tutkijoiden yössä tieteentekijät saavat oivan tilaisuuden päästä kertomaan työstään suurelle yleisölle. Yleisö pääsee myös itse erilaisissa työpajoissa kokeilemaan, miten tiedettä tehdään.
Jyväskylän yliopiston fysiikan laitos avainroolissa kiihdytinlaitteiden suunnittelussa, rakentamisessa ja toimituksissa uudelle saksalaiselle FAIR-tutkimuskeskukselle25.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella on merkittävä vaikutus Saksan Darmstadtiin rakenteilla olevaan monitieteiseen ja kansainväliseen FAIR-kiihdytinlaboratorioon. Laitoksen tutkijoiden vastuulla on koordinoida Suomessa kiihdytinkomponenttien suunnittelua, rakentamista ja toimitusta FAIRiin.
Uutuuskirja valottaa hyvinvoinnin käsitteen monimerkityksellisyyttä21.9.2023 05:00:00 EEST | Tiedote
Artikkelikokoelma “Hyvinvointi koettuna, kuvattuna ja tulkittuna” tarkastelee hyvinvoinnin käsitettä ja hyvinvoinnin tutkimuksen moniulotteisuutta ihmistieteiden tutkimuksen näkökulmasta. Kirjan lähtökohtana on monitieteisyys sekä eri alojen ja tutkimusperinteiden tavat ymmärtää ja määritellä hyvinvointi erilaisilla tutkimuskentillä.
Väitös 22.9.2023: Kansalaiset liittolaisina luonnon monimuotoisuuden suojelussa – keinoja, opastusta ja osallistumisen mahdollisuuksia tarvitaan (Tupala)20.9.2023 15:23:18 EEST | Tiedote
FM Anna-Kaisa Tupalan väitöskirja käsittelee kansalaisten roolia ekologisessa kompensaatiossa, joka on Suomessa uusi luonnonsuojelun työkalu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme