Hyvinvointiala HALI ry

Kunnat säästävät yksityisellä varhaiskasvatuksella – erityisesti alle 3-vuotiaiden asema huono

Jaa
HALIn tekemän selvityksen mukaan varhaiskasvatus kuntien omissa yksiköissä on paikoitellen lähes puolet kalliimpaa kuin sama palvelu yksityisissä päiväkodeissa. Kunnat määrittelevät varhaiskasvatuksessa käytettävän palvelusetetelin arvon niin alhaiseksi, että yritysten toiminta on vaarantunut. Palvelusetelin liian matala arvo heikentää etenkin alle 3-vuotiaiden oikeutta turvalliseen varhaiskasvatukseen.

Hyvinvointiala HALI ry vertaili yksityisen ja julkisen varhaiskasvatuksen kustannuksia. HALIn tavoitteena on edistää julkisen ja yksityisen varhaiskasvatuksen tasa-arvoista kohtelua ja taata perheille mahdollisuus valita lapsilleen parhaiten sopiva vaihtoehto.

HALI toteutti selvityksensä vuosien 2022 ja 2023 aikana. Selvitys on tehty vuoden 2021 tilinpäätösluvuista. Laskennassa mukana olleet kunnat ovat Riihimäki, Tyrnävä, Kirkkonummi, Oulu, Joensuu, Pori, Kaarina, Hämeenlinna ja Raisio. Laskenta perustuu julkisiin lähteisiin, ja sen otanta kattaa yhdeksän kunnan alueen.

Selvityksestä kävi ilmi, että kunnat määrittävät yksityiselle maksetun palvelusetelin arvon merkittävästi pienemmäksi kuin mitä kunnan omat kustannukset ovat”, sanoo HALIn ekonomisti Tiina Kanerva. “Ongelma korostuu etenkin alle 3-vuotiaiden palvelusetelin kohdalla”, hän jatkaa.

Alle kolmevuotiaiden osalta kuntien ylläpitämissä päiväkodeissa kustannukset olivat keskimäärin yli 37 prosenttia korkeammat kuin yksityisen varhaiskasvatuksen kustannukset kunnalle. Suurin ero oli Hämeenlinnassa, jossa alle 3-vuotiaiden kustannukset olivat yli 48 prosenttia korkeammat.Pienin ero alle 3-vuotiaiden osalta oli Porissa, jossa julkinen tuotanto oli edelleen lähes 28 prosenttia kalliimpaa kunnalle kuin palvelusetelillä tuotettu varhaiskasvatus.

Varhaiskasvatuslain mukaan alle 3-vuotiaille lapsille tulee suunnata enemmän resursseja. Kunnat eivät kuitenkaan ota tätä huomioon määritellessään palvelusetelin arvoa alle 3-vuotiaille lapsille.

Palvelusetelin riittämätön arvo on ongelma myös yli kolmevuotiaiden ikäluokassa. Heidän osaltaan varhaiskasvatuksen kustannukset olivat kuntien ylläpitämissä päiväkodeissa keskimäärin yli 20 prosenttia korkeammat kuin yksityisis päiväkodeissa.

Lähes joka viides varhaiskasvatuksen piirissä oleva lapsi käy yksityisessä päiväkodissa. Tämä tarkoitti vuonna 2021 yli 42 000 lasta. Yritykset tarjoavat monipuolista varhaiskasvatusta ja painotuksia esimerkiksi kieliin tai liikuntaan.

HALI katsoo, että avain monipuolisen varhaiskasvatuksen säilyttämiseen on julkisten kustannusten ja kustannusrakenteen avaaminen valtakunnallisesti yhdenmukaisella mallilla. Tällä hetkellä monet kunnat eivät tunne omia kustannuksiaan, mikä tekee palvelusetelin oikean arvon määrittämisen mahdottomaksi.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1560 jäsentä työllistävät 100 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme