Hyvinvointiala HALI ry

Yksityisen sosiaalipalvelualan ammattijärjestöt antoivat lakkovaroituksen

Jaa
AY-puoli antoi tänään 4.5. alan keskeisiä yrityksiä koskevan lakkovaroituksen. Viisipäiväinen lakko koskisi 26 ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksikköä ja alkaisi 23.5. Lisäksi samana päivänä alkava kaksipäiväinen lakko koskisi 41 varhaiskasvatuksen yksikköä.

Yksityisen sosiaalipalvelualan ammattijärjestöt Sote (Tehy, SuPer, Erto), JHL, Talentia ja Salli (Jyty, PRO) antoivat tänään lakkovaroituksen. Työntekijäjärjestöt keskeyttivät TES-neuvottelut perjantaina 28.4.

”Lakkovaroituksen antaminen on erittäin huolestuttavaa. Lakosta kärsivät eniten asiakkaat, hoivaa tarvitsevat vanhukset sekä yksityisissä päiväkodeissa käyvät lapset”, sanoo HALIn työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri.

Ammattijärjestöt ovat vaatineet toimialalle yli 13 prosentin palkankorotuksia runsaan kahden vuoden ajalle, sekä useita kustannuksia lisääviä tekstimuutoksia. Vaatimus on lähes kaksinkertainen verrattuna TES-kierroksen yleiseen palkankorotuslinjaan, joka on kahdessa vuodessa 7 prosenttia. Työnantaja on tullut AY-puolta vastaan esityksellään, joka olisi kahdessa vuodessa 9,2 prosenttia.

”Olemme tehneet reilun tarjouksen, mutta sekään ei riittänyt”, Mänttäri sanoo. ”AY-puoli haluaa alalle julkista puolta isompia palkankorotuksia, mutta jättää huomioimatta, että alan taloudellinen tilanne on paljon vaikeampi kuin julkisella puolella. Monet alan yritykset ja järjestöt toimivat jo nyt tappiolla, kun niiden saama korvaus palveluista on paljon julkisen puolen omia kustannuksia matalampi. Asiakasturvallisuuden vakava vaarantuminen lakon aikana vanhuspalveluyksiköissä on vaikeassa työvoimatilanteessa aito huoli”, hän jatkaa.

Työehtosopimuksen piirissä on tuhat sosiaalipalveluiden ja varhaiskasvatusalan yritystä ja järjestöä. Niissä työskentelee yli 72 000 työntekijää. Esimerkiksi yli puolet vanhusten hoivasta tuotetaan yrityksissä ja järjestöissä. HALIn jäsenille tärkeintä on työtaistelusta huolimatta pyrkiä varmistamaan riittävä hoiva, tuki ja turva sosiaali- ja varhaiskasvatusalan asiakkaille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1560 jäsentä työllistävät 100 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme