Hyvinvointiala HALI ry

HALI huolissaan lakkojen laajentamista – kohteena jälleen vanhukset

Jaa
Ammattijärjestöt ilmoittivat tänään perjantaina uusista lakoista ympärivuorokautiseen palveluasumiseen. Lakot kestävät 1.6.–3.6. ja ovat jatkoa aiemmin ilmoitettuihin työtaisteluihin.

Hyvinvointiala HALI ry ihmettelee tilanteen kärjistämistä. Kolmen eri lakkoilmoituksen kohteena on hauraita vanhuksia, vammaisia ja lapsia. AY-puolelle on tarjottu avokätistä palkankorotusta, 11,2 prosenttia kahden ja puolen vuoden ajanjaksolla.

”Olen erityisen huolissani siitä, että normaalien työmarkkinakäytäntöjen mukaisesti lakkojen ulkopuolelle ei ole rajattu edes asiakkaan hengen ja terveyden kannalta välttämättömiä töitä”, sanoo HALIn työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri.

Ammattijärjestöt perustelevat paljon yli 13 prosentin palkankorotusvaatimustaan julkisen puolen korkeammilla palkoilla. Julkisella keskiansiot ovat hieman korkeammat, mutta yksityisen ja julkisen puolen palkkaerot eivät ole suoraan verrannollisia, sillä julkisella puolella on iäkkäämpää henkilöstöä isompine palveluslisineen.

Yritysten ja järjestöjen taloudellinen tilanne on riippuvainen julkisesta taloudesta. Hyvinvointialueet maksavat yksityisille palveluntuottajille merkittävästi vähemmän kuin mitä niiden itse tuottama hoiva maksaa - keskimäärin tämä ero on 30 %.  

HALIn tarjous nostaisi vähimmäispalkkoja merkittävästi yli julkisen puolen. Neuvotteluissa on tultu vastaan sen verran, mikä toimialan kannalta on kestettävissä. Yksityistä hoivaa joudutaan jo nykytilanteessa tekemään usein tappiolla.

”Jäsenemme ovat joutuneet koronavuosina toimimaan poikkeusoloissa ja näitä oppeja hyödynnetään nyt lakkoihin varauduttaessa. Tilanne on silti erittäin haastava”, päättää Mänttäri.

Tänään annettu lakkoilmoitus on jatkoa aiemmin ilmoitetuille lakoille. 4.5. ammattijärjestöt ilmoittivat viisipäiväisestä lakosta, joka koskisi 26 ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksikköä ja alkaisi 23.5. Samana päivänä alkava kaksipäiväinen lakko koskisi 41 varhaiskasvatuksen yritystä. 16.5. osa ammattijärjestöistä antoi lakkoilmoituksen, jotka koskivat yksityistä varhaiskasvatusta ja lastensuojelua. Lakko yksityisissä päiväkodeissa alkaisi 31.5. ja päättyisi 2.6. Lakko yksityisissä lastensuojelulaitoksissa alkaisi 31.5. ja päättyisi 3.6.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1560 jäsentä työllistävät 100 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme