Raksystems Insinööritoimisto Oy

Myös uudemmat talot kannattaisi kuntotarkastuttaa kaupan yhteydessä, tässä syyt

Jaa

2000-luvun alun taloissa voi joutua uusimaan lämminvesivaraajan, uudemmissa taloissa voi olla tärkeitä huoltoja tekemättä.

Raksystemsin kuntotarkastaja tutkimassa vesikaton kuntoa Asuntokaupan kuntotarkastuksen yhteydessä.
Raksystemsin kuntotarkastaja tutkimassa vesikaton kuntoa Asuntokaupan kuntotarkastuksen yhteydessä. Raksystems

Vanhojen talojen riskirakenteet ovat jo monelle kodin ostajalle ja myyjälle tuttuja. Tämän ansioista kuntotarkastuksia tehdään Oulunkin seudulla etenkin vanhoihin omakotitaloihin. Myynnissä on paljon myös 2000-luvun alussa ja sen jälkeen valmistuneita kohteita, joita kokeneen kuntotarkastajan mukaan ei kannata jättää tutkimatta ennen asuntokauppaa.

"Moni luottaa siihen, että uudemmissa kaikki on tehty nykysäädösten mukaisesti, mutta myös niissä voi olla virheitä tai puutteita. Kun ne havaitaan ajoissa, vältytään yllätyksiltä myöhemmin", 24 vuotta kuntotarkastuksia tehnyt Markku Röytiö sanoo.

Vaikka varsinaisia rakennusvirheitä ei olisikaan, kannattaa ottaa huomioon, että esimerkiksi 2000-luvun alkupuolella valmistuneessa talossa osa järjestelmistä saattaa jo olla teknisen käyttöikänsä päässä.

"Lämminvesivaraajan elinkaari voi olla 20–25 vuotta, joten sen uusimiseen kannattaa jo varautua. Sama koskee esimerkiksi sähköpattereita", Raksystemsin Oulun aluetoimistolla työskentelevä Röytiö kertoo.

Laitteiden uusimisen lisäksi on hyvä osata varautua isoihin huoltotöihin. Yllätyksenä voi tulla, että puu-ulkoverhouksen huoltomaalausväli on 5–10 vuotta. Näin ollen 2010-luvun puutalossa esillä voi olla jo maalausurakka.

"Etenkin etelään ja länteen avautuvat seinät ja tummat maalipinnat kaipaavat huoltoa tiheämmin", Röytiö sanoo.

Yksi yleinen ongelma 2000-luvun puolitoista- ja kaksikerroksissa taloissa on Röytiön mukaan se, että niissä on harvoin valmiina kulkua yläpohjaan. Tämä voi tulla esiin vasta kuntotarkastuksella, vaikka yläpohjassa olisi hyvä käydä vähintään kerran vuodessa tarkastuskierroksella.

Yläpohjasta kannattaisi tarkastaa vuosittain muun muassa aluskatteen kunto ja varmistaa, että vesikaton läpiviennit ovat tiiviit, jottei tilaan pääse sade- ja sulamisvesiä.

"Jos kotiaan on nyt myymässä, niin luukku yläpohjaan on hyvä asennuttaa ennen kuntotarkastusta, jota saadaan sekin tila tarkastettua. Muuten yläpohja on rajattava pois kuntotarkastusraportista. Se, ettei tilaan pääse, ei rajaa myyjän vastuita yläpohjan osalta", Röytiö muistuttaa.

Hyvää kotia huolletaan säännöllisesti

Salaojien toimivuudesta ei Röytiön mukaan ole välttämättä tietoa uudemmissakaan taloissa tai niitä ei ole tarkastettu koskaan. Salaojien toimintakunto kannattaisi tarkastuttaa 5–10 vuoden välein, sillä tukkiutuneet tai toimimattomat salaojat aiheuttavat turhaa kosteusrasitusta talon perustuksille.

"Kun talo tulee 10 vuoden ikään, myös ilmanvaihtokanavat olisi hyvä nuohottaa ja säätää samalla ilmamäärät."

Moni ajattelee, että uudessa talossa eläminen on huoletonta asumista; huoltovapaata taloa ei kuitenkaan ole olemassa.

"Uusiin autoihin teetetään kyllä kaikki määräaikaishuollot, ja vanhoihinkin autoihin vaihdetaan vähintään öljyt, mutta myös taloa pitäisi huoltaa yhtä lailla. Tarkastajana näkee hyvin, miten jokainen koti on yksilö. Paljon riippuu omistajasta: on niitä, joita on huollettu säännöllisesti ja pidetty tarkasti kirjaa tehdyistä töistä ja sitten on niitä, joissa on vain asuttu", Röytiö sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Oulun toimiston aluepäällikkö, rakennustekninen asiantuntija Ville Vilmi, Raksystems p. 040 669 4630
Pohjois-Pohjanmaan kuntotarkastusten aluevastaava, kuntotarkastaja Markku Röytiö, Raksystems, p. 040 752 5860

Kuvat

Kuntotarkastaja tutkimassa yläpohjatilaa.
Kuntotarkastaja tutkimassa omakotitalon yläpohjatilaa.
Lataa

Raksystems

Raksystemsin Oulun aluetoimistolla on yhteensä yli 50 vuotta kokemusta Asuntokaupan kuntotarkastuksista. Raksystems Group on vuositasolla mukana yli 20 000 kuntotarkastuksessa sekä -tutkimuksessa Pohjoismaissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Raksystems Insinööritoimisto Oy

Nimitys: Katja Tähtinen Raksystems Climate Solutionsin liiketoimintajohtajaksi vahvistamaan hiilineutraalia rakentamista Geolon avulla20.9.2023 07:47:00 EEST | Tiedote

Raksystems Climate Solutions Oy sai vahvistusta Geolo-ratkaisun kehittämiseen, kun tekniikan tohtori Katja Tähtinen aloitti 1.9.2023 yrityksen liiketoimintajohtajana. Geolo on täysin uudenlainen tapa minimoida rakennusaikaisia CO2-päästöjä ja energiankulutusta sekä optimoida rakennusaikaisia tuotanto-olosuhteita. Ratkaisun avulla rakentamisen aikaisen lämmityksen voi toteuttaa hiilineutraalisti, tai jopa täysin päästöttömästi uusiutuvan maalämmön avulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme