Kainuun ELY-keskus

Kainuun työttömyys pieneni huhtikuussa vuoden takaisesta

Jaa
Kainuun työttömien työnhakijoiden määrä laski huhtikuussa 2 % vuoden takaisesta. Työttömyysaste oli 9,5 %. Pitkäaikaistyöttömyys supistuu nopeasti. Työvoiman kysyntä on ollut viime kuukausina vilkasta.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa huhtikuussa 2023.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa huhtikuussa 2023.

Kainuussa oli huhtikuun lopussa 2 915 työtöntä työnhakijaa, mikä on 46 henkeä vähemmän (-2 %) kuin vuotta aiemmin. Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen oli ELY-keskusalueista neljänneksi suurinta, koko maassa työttömyys lisääntyi 3 %.

Kainuun työttömistä työnhakijoista kokoaikaisesti lomautettuja oli 336, mikä on 33 henkeä enemmän (+11 %) kuin vuotta aiemmin. Työttömien (pl. lomautetut) määrä vähentyi vuoden takaisesta 79 hengellä (-3 %) 2 579:ään.

Työttömyysaste oli Kainuussa kuun lopussa 9,5 %. Tämä oli ELY-keskusalueista kahdeksanneksi vähiten ja 0,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten. Koko maassa työttömyysaste oli 9,3 % (+0,2 prosenttiyksikköä).

Pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi pitkän pienentymisen jälkeen merkittävästi koronakriisin ensimmäisen vuoden ajan, mutta on ollut jo viimeisen vuoden koronakriisiä edeltävää tasoa matalammalla. Huhtikuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli 562, mikä on 21 % vähemmän (-152) kuin vuotta aiemmin.

Työpaikkoja paljon tarjolla, tekijöistä pulaa

Työvoiman kysyntä oli Kainuussa vuonna 2021 ennätyksellistä ja jatkui vilkkaana alkuvuonna 2022, mutta tämän jälkeen kysyntä hiipui. Uusien avoimien työpaikkojen määrä on kuitenkin jälleen kasvanut joulukuusta lähtien ja huhtikuussa työpaikkoja ilmoitettiin työ- ja elinkeinotoimistoihin sekä kuntakokeiluihin 1 % enemmän (+10) kuin vuotta aiemmin, yhteensä 1 134.

Tekijöistä on pulaa alalla kuin alalla ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää informaatio- ja tietoliikenneteknologian asiantuntijoita, suojelu- ja vartiointityöntekijöitä sekä terveydenhuollon erityisasiantuntijoita, kuten lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä. Haastavaa oli löytää myös muun muassa terveydenhuollon asiantuntijoita, kuten sairaanhoitajia, hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöitä sekä opettajia ja muita opetusalan erityisasiantuntijoita.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava Työllisyyskatsaus julkaistaan 20. kesäkuuta 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
työvoima-asiantuntija Atte Laitinen, 0295 023 886
Sposti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
www.elykeskus.fi/kainuu


Kainuun TE-toimisto
johtaja Pauli Piilma, 0295 039 106
Sposti: etunimi.sukunimi(at)te-toimisto.fi

Kuvat

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa huhtikuussa 2023.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa huhtikuussa 2023.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Vuosien 2020 ja 2021 Viisikanta-rakennussuojelupalkinnot Kainuun alueella19.9.2023 11:00:00 EEST | Tiedote

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kulttuuriympäristötoimikunnat ovat jo vuosina 2020 ja 2021 valinneet edelliset Viisikanta-palkintojen saajat, mutta koronapandemia on lykännyt palkintojen jakoa Kainuussa aina näihin päiviin saakka. Kainuun alueen palkinnot jaettiin Hyrynsalmen Vanhalla asemalla tiistaina 19.9.2023 kello 10 alkaneessa tilaisuudessa. Palkinnot jakoi museonjohtaja Antti Mäkinen Kainuun Museolta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme