Espoon seurakuntayhtymä

Pandemian loppuminen lisäsi Espoon seurakuntien toimintaa - tilinpäätös silti ylijäämäinen

Jaa

Espoon seurakuntien vuoden 2022 tilinpäätös oli 2,2 miljoonaa ylijäämäinen. Yhteinen kirkkovaltuusto vahvisti tilinpäätöksen kokouksessaan 24. toukokuuta.

Tapiolan kirkon käytävä on jälleen täynnä lastenvaunuja
Tapiolan kirkon käytävä on jälleen täynnä lastenvaunuja, kun remontti on valmistunut ja kokoontumisrajoitukset poistuneet. Miia Raninen

Kirkollisverotuloa kertyi 45,2 miljoonaa euroa eli 3,7 miljoonaa euroa arvioitua enemmän. Kasvua edelliseen vuoteen oli 2,1 miljoonaa euroa. Valtion korvausta Espoon seurakunnat saivat 5,8 miljoonaa euroa. Valtionkorvauksella rahoitetaan seurakuntien lakimääräisiä tehtäviä: hautaustointa, väestökirjanpidon tehtäviä ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ja irtaimiston ylläpitoa.
 
Toimintatuottoja seurakunnat saivat 7,1 miljoonaa euroa eli 0,7 miljoonaa euroa suunniteltua enemmän. Ero johtuu pääasiassa asunto- ja kiinteistöosakkeiden myynnistä saaduista tuotoista. 
 
Käyttötalousmenojen kokonaismäärä oli 44,4 miljoonaa euroa, mikä on yli 2 miljoonaa enemmän kuin edellisvuonna. Pandemian loppuminen mahdollisti seurakuntien toiminnan käynnistymisen keväällä 2022. Rippikoulut pystyttiin toteuttamaan suunnitellusti ja muu laaja toiminta palasi normaalille tasolle. Toiminnan vilkastumisesta huolimatta käyttötalousmenojen määrärahoja jäi käyttämättä noin 1,5 miljoonaa euroa. Espoolaisten arvostamat toimintamuodot eli diakoniatyö ja perheneuvonta täyttivät tasavuosia: suomalaista diakoniatyötä on tehty 150 vuotta ja Espoon seurakunnat ovat tarjonneet parisuhteen ja perheen kysymyksissä ammattimaista tukea jo 50 vuoden ajan. 
 
Henkilöstömenojen osuus on 24,7 miljoonaa euroa eli noin puolet verotuloista. Vuonna 2022 henkilöstön kokonaismäärä oli 512, mikä on viisi prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Vuoden loppupuolella toteutetun henkilöstön työhyvinvointitutkimuksen mukaan tulokset ovat kokonaisuudessaan hyvällä tasolla. Valtuusto merkitsi tiedokseen myös vuoden 2022 henkilöstökertomuksen.
 
Vuoden 2022 rahoitusylijäämä antaa pohjaa kiinteistökannan ylläpidolle pitkällä aikavälillä. Toisaalta jo nyt kiinteistötoimen määrärahat eivät enää riittäneet kattamaan nousseita kustannuksia ja valtuustolta jouduttiin hakemaan lisämäärärahaa. Kustannusten nousun merkittävimpänä syynä olivat kohonneet energiakustannukset.
 
Yhteinen kirkkovaltuusto merkitsi tiedoksi myös vuoden 2023 talousarvion valmisteluohjeen. Käyttötalousmenoihin varattava määrä nousee noin 5 prosentilla yleisen kustannusnousun vuoksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tapiolan kirkon käytävä on jälleen täynnä lastenvaunuja
Tapiolan kirkon käytävä on jälleen täynnä lastenvaunuja, kun remontti on valmistunut ja kokoontumisrajoitukset poistuneet. Kuva Miia Raninen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Espoon seurakunnat - Evankelis-luterilainen kirkko Espoossa

Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Espoonlahden seurakunta, Leppävaaran seurakunta, Olarin seurakunta, Tapiolan seurakunta ja Esbo svenska församling muodostavat yhdessä Espoon seurakuntayhtymän. Seurakunnissa on yhteensä 159 200 jäsentä. Työntekijöitä on noin 500.

Kirkko Espoossa vahvistaa yhteisönä kristillistä uskoa, tulevaisuuden toivoa ja lähimmäisenrakkautta. Olemme läsnä ihmisten arjessa ja juhlassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon seurakuntayhtymä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme