Espoon seurakuntayhtymä

Esbo församlingar hjälper drabbade i orkanen Mocha i Myanmar med humanitärt bistånd

Dela

Esbo församlingar beviljar 15 000 euro till att hjälpa offren i den tropiska orkanen Mocha. Hjälpen kanaliseras via Kyrkans Utlandshjälp, KUH.

Rohingya-kvinna sitter i sitt förstörda hus som ser ut att ha bestått av bambu och vass i flyktinglägret Basara i Sittwe.
En rohingya-kvinna sitter i sitt förstörda hus i flyktinglägret Basara i staden Sittwe. Foto: KUH via AFP/Lehtikuva AFP / Lehtikuva, KUA

Gemensamma kyrkorådet för Esbo församlingar beslöt vid sitt möte 5.6 att bevilja en summa på 15 000 euro till hjälpbehövande i Myanmar. 

Orkanen Mocha drog fram över Myanmar och Bangladesh i mitten av maj. Innan orkanen slog till med full kraft har man beräknat att det enbart i Myanmar finns 17,6 miljoner människor i behov av humanitärt stöd. På grund av naturkatastrofen försämras ytterligare levnadsvillkoren för dem som situationen redan är bräcklig. 

Hundratusentals människor har tvingats lämna sina hem och fly från katastrofområdet. Kyrkans Utlandshjälp har vikt 100 000 euro ur sin katastroffond för att hjälpa de drabbade. Hjälpen från Esbo församlingar distribueras via KUH.

Kyrkans Utlandshjälp har ett eget landskontor som ser till att hjälpen når fram i delstaten Rakhine. Delstaten har lidit av landets inre konflikter sedan 2017.

Henry Braun, chef för KUHs landskontor i Myanmar säger att endast de högsta och stadigast byggda byggnaderna har klarat sig i orkanen och att infrastrukturen i Rakhine har fått betydande skador. Kyrkans Utlandshjälp strävar efter att kunna hjälpa 20 000 människor, så att de själva kan skaffa mat och basvaror. 

Esbo församlingar har i årets budget reserverat 80 000 euro för katastrofhjälp. Tidigare i år har 30 000 euro getts till jordbävningsoffren i Turkiet och Syrien. Efter biståndet till Mocha-offren återstår 35 000 euro för katastrofhjälp i år. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En rohingya-kvinna sitter i sitt förstörda hus i flyktinglägret Basara i staden Sittwe. Foto: KUH via AFP/Lehtikuva
En rohingya-kvinna sitter i sitt förstörda hus i flyktinglägret Basara i staden Sittwe. Foto: KUH via AFP/Lehtikuva
Ladda ned bild
Barn och några vuxna sitter i brädspillrorna av det som en gång varit deras hem och bostäder.
Människor sitter på spillrorna av sina hus i rohingyaflyktinglägret Khaung Dote Khar Foto: KUH via AFP/Lehtikuva
Ladda ned bild

Länkar

Esbo kyrkliga samfällighet
Kyrkogatan 1, PB 200
02771 Esbo

09 80501

https://www.espoonseurakunnat.fi

Esbo svenska församling, Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Espoonlahden seurakunta, Leppävaaran seurakunta, Olarin seurakunta och Tapiolan seurakunta bildar Esbo kyrkliga samfällighet med knappt 160 000 medlemmar och ca 500 anställda.

Följ Espoon seurakuntayhtymä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon seurakuntayhtymä

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum