Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin Oulussa

Jaa

Poliisin ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteishankkeena toteutettavan uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin tänään Oulun Ruskonselän rakennustyömaalla. Kyseessä on Suomessa ainutlaatuinen samalle tontille rakennettava poliisin, vankilan ja istuntosalin yhteishanke. Rakennustyöt etenevät vaiheittain, ja ensimmäisenä valmistuvat pääpoliisiaseman rakennustyöt vuoden 2024 loppuun mennessä. Rakennuttajana toimii valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt ja päätoteuttajana SRV.

Havainnekuva Oulun vankilan pääsisäänkäynnistä.
Havainnekuva UKI Arkkitehdit & Lukkaroinen Arkkitehdit Oy

Uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin tänään perjantaina 26. toukokuuta rakennustyömaalla Ruskonselässä. Muuraustilaisuudessa kuultiin puheenvuorot sisä- ja oikeusministeriöltä, Poliisihallitukselta, Rikosseuraamuslaitokselta, Senaatti-kiinteistöiltä ja päätoteuttajalta SRV:ltä. Peruskiven lieriöön talletettiin tuleville sukupolville muistoksi mm. päivän sanomalehti, käytössä olevat metallirahat sekä rakennuksen peruskirja, jossa kerrataan talon suunnittelun ja rakentamisen tähänastisia vaiheita.

Työmaalla pääpoliisiaseman toimisto- ja istuntosalitilojen elementtiasennukset ovat jo valmistuneet, ja erikoistilojen ja autohallin elementtiasennukset ovat käynnissä. Pisimmällä ovat vapautensa menettäneiden tilat, joiden vesikatto on valmis ja lattioiden valutyöt ovat alkaneet. Vankilan työmaalla tehdään perustustöitä.

Oulun pääpoliisiaseman rakennustyöt käynnistettiin syyskuussa 2022, ja ne valmistuvat vuoden 2024 loppuun mennessä. Vankilan rakentaminen käynnistettiin huhtikuussa 2023 ja rakennustyöt valmistuvat lokakuun 2025 loppuun mennessä. Tilojen kalustamisen, varustamisen ja tuuletuksen jälkeen pääpoliisiasema on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2025 alkupuolella ja vankila 2026 alkupuolella.

”Hanke etenee hyvin suunnitelmien mukaan. Valtakunnallisestikin merkittävä ja ainutlaatuinen rakennushanke on herättänyt hyvin kiinnostusta paikallisten toimijoiden keskuudessa, ja olemme saaneet hyvin tarjouksia pääpoliisiaseman osaurakoihin hankkeen aikana”, Senaatti-kiinteistöjen rakennuttamisryhmän päällikkö Harri Karjula kertoo.

Hanke toteutetaan Senaatin allianssimallilla ja päätoteuttaja on SRV Rakennus Oy. Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajakonsulttina toimii A-Insinöörit. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 130 miljoonaa euroa ja laajuus 32 400 bruttoneliömetriä. Senaatti-kiinteistöt rakennuttaa Oulun poliisin, Keskusrikospoliisin Oulun yksikön, Oulun käräjäoikeuden ja Oulun vankilan käyttöön tulevat tilat Ruskonselkään noin 13 hehtaarin suuruiselle tontille.

”Työmaa etenee hienosti aikataulussaan. Kohdetta rakennetaan tällä hetkellä noin 100 ammattilaisen voimin ja parhaimmillaan vahvuus kohoaa noin 150 henkilöön. Hanke tulee kokonaisuudessaan työllistämään noin 300 henkilötyövuoden verran ja tuo jo rakentamisvaiheessa paikallisesti merkittäviä työllistämisvaikutuksia. Muun muassa maanrakennusurakka, elementtitoimitukset ja elementtiasennukset hoidetaan Pohjois-Pohjanmaan maakunnasta tulevien yritysten voimin”, kertoo SRV:n projektipäällikkö Marko Ahvenlampi.

Ensimmäinen poliisin ja vankilan yhteishanke

Kyseessä on ainutlaatuinen poliisin, vankilan ja istuntosalin muodostava yhteishanke, joka on valtakunnallisestikin merkittävä ja ensimmäinen laatuaan. Tavoitteena on toteuttaa käyttäjien toimitilakonseptien mukaiset terveelliset, turvalliset ja toimintaa tukevat tilat, joissa tulee työskentelemään yhteensä noin 500 työntekijää.

Pääpoliisiasemaan sijoitetaan poliisilaitoksen johto ja hallintoa, valvonta- ja hälytystoiminta, rikostutkinta ja poliisivankila. Lisäksi uudisrakennukseen sijoittuu Keskusrikospoliisin Oulun yksikkö. Oulun vankilaan toteutetaan satapaikkainen tutkinta- ja vankeusvankila miehille, naisille ja erityistä tukea tarvitseville alaikäisille ja nuorille.

Poliisiaseman ja vankilan väliin sijoitetaan sisäyhteydellä toimijoiden yhteisiä tiloja, kuten asiakkaiden vastaanotto ja tarkastustilat, turvatarkastus ja kokoustiloja. Yhteiseen käyttöön sijoitetaan myös käräjäoikeuden istuntosali, jossa käsitellään vangittuja koskevia rikosasioita.

Poliisin lupapalvelut, palvelupäivystys ja osa tutkintahenkilöstöä ovat sijoittuneet osoitteeseen Kirkkokatu 13. Lupapalvelut jäävät Oulun keskustaan myös jatkossa uuden poliisitalon valmistuttua.

Lisätiedot:

Senaatti-kiinteistöt: Harri Karjula, rakennuttamisryhmän päällikkö, harri.karjula@senaatti.fi
Poliisihallitus: Jarmo Partanen, toimitilapäällikkö, jarmo.partanen@poliisi.fi
Oulun poliisilaitos: Urpo Kössö, ylikomisario, urpo.kosso@poliisi.fi
Rikosseuraamuslaitos: Asko Miettinen, erityisasiantuntija, asko.miettinen@om.fi
Oulun rikosseuraamuskeskus: Minna Saukko, johtaja, puh. +358 29 56 82802, minna.saukko@om.fi Keskusrikospoliisi: Reine Inkeroinen, hallintojohtaja, reine.inkeroinen@poliisi.fi
SRV: Marko Ahvenlampi, projektipäällikkö, puh. 050 594 6165, marko.ahvenlampi@srv.fi

Oulun pääpoliisiasema ja Oulun vankila (Senaatti-kiinteistöt)

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

I fortsättningen kan man söka till utbildning som kvalificerar som fångvaktare två gånger per år − nästa ansökan startar den 7 augusti3.8.2023 08:59:02 EEST | Tiedote

Du kan söka till examensutbildning inom brottspåföljdssektorn från den 7 till 31 augusti 2023 på webbplatsen rskk.fi. I år är det för första gången på 35 år som man har två antagningar. Av dem som söker i år ska sammanlagt 120 utbildas till väktare. Bakom de två ansökningstiderna och det ökade antalet personer som utbildas ligger behovet av arbetskraft i fängelserna och det ökande antalet fångplatser.

Lyckad placering av bötesfångar och korttidsfångar i externa missbrukarvårdsenheter — modellen fortsätter efter projektslutet28.6.2023 07:10:00 EEST | Tiedote

Brottspåföljdsmyndigheten startade 2021 ett projekt kring bötesfångar och korttidsfångar. Syftet med projektet var att ta fram tjänster under fängelsetiden för denna klientgrupp och att placera dem i externa rehabiliteringsinrättningar inom missbrukarvården. Man ville också utreda hur extern placering kunde bidra till reducerat återfall i brott. Baserat på de positiva erfarenheterna kommer extern placering att bli ett ordinärt alternativ från och med juli 2023, efter att projektet har avslutats.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme