Laurea-ammattikorkeakoulu Oy

Kuka ottaa koppia vankien palveluista?

Jaa

Suomen vankiloista vapautuu vuosittain noin 5 000 vankia. Eri selvityksien ja tutkimuksien mukaan yli 80 prosenttia vankeusrangaistuksen suorittaneista on päihderiippuvaisia ja lähes jokaisella on erilaisia mielenterveyden häiriöitä. Ilman asuntoa vapautuvia on 30 prosenttia. Laurea-ammattikorkeakoulussa rikosseuraamusalalle kouluttautuneiden kokemusasiantuntijoiden mukaan rikostaustaisille ja vangeille suunnatuissa palveluissa on kehittämisen varaa.

Kuluvan vuoden alusta alkaen vastuu vapautuvien vankien palvelutarpeen arvioinnista ja sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä on ollut hyvinvointialueilla. Koulutuksesta vastaavat vankien kotikunnat. Työllistymisen palveluista vastaavat TE-toimistot. Vangit tarvitsevat etenkin vapautumisvaiheessa monia palveluita. Monet vangit kaipaavat vapautuessaan kokonaisvaltaisesti heidän tilanteensa huomioivaa tukea. Käytännössä siitä vastaavat usein eri yhdistykset ja säätiöt. Rikostaustaisten ja vankien palveluiden näkökulmasta yhteistyön ra­ken­ta­mi­nen moninaisten toimijoiden välillä onkin erityisen tärkeää.

Laurea-ammattikorkeakoulussa rikosseuraamusalalle kouluttautuneiden kokemusasiantuntijoiden mukaan rikostaustaisille ja vangeille suunnatuissa palveluissa on kehittämisen varaa. Jatkumoita elämän eri nivelvaiheisiin sekä työllistymistä tukevia palveluita tarvitaan lisää, jotta yhteiskunnalliseen osallisuuteen sekä toimijuuteen olisi aidosti mahdollisuus. Usein paras lopputulos saavutetaan ammattilaisen ja koulutetun kokemusasiantuntijan yhteistyönä. 

Vailla vakinaista asuntoa ry:n Kokema-tiimissä kokemusasiantuntijana toimivan Tii Judenin mukaan myös vankeuden aikaisessa rangaistusaikasuunnittelussa olisi tärkeää tehdä nykyistä yksilöllisemmin kuntoutussuunnitelmia. 

– Etenkin naisvankien erityisiä tarpeita ei välttämättä tunnisteta riittävästi. Rangaistuksen sisällä ei tulisi olla rangaistusta toisintavia käytänteitä vaan enemmän tukea, jotta ihminen saa aidosti välineitä muutostyöskentelyynsä, Juden sanoo.

Juden peräänkuuluttaa myös kokemusasiantuntijoiden ja Rikosseuraamuslaitoksen välistä yhteistyötä. 

– Rikosseuraamuslaitos voisi ottaa enemmän yhteistyöhön mukaan kokemusasiantuntijoita ja osaltaan edistää heidän paluutaan yhteiskuntaan. Myös luottamuksellista suhdetta vankien kanssa on usein helpompaa rakentaa, kun työskentelyssä virkamiehien kanssa olisi vertaistoimijoita.

Helsingin rikosseuraamuskeskuksen johtaja Karoliina Taruvuoren mukaan Rikosseuraamuslaitoksessa on viritelty keskustelua kokemusasiantuntijoiden vahvemmasta roolista osana työyhteisöä. Kokemusasiantuntijuus nähdään tärkeänä osana rikosseuraamusasiakkaiden integroitumisessa yhteiskuntaan ja kohti rikoksettomuutta. 

– Toivotaan, että asia saa tuulta siipien alle ja kokemusasiantuntijuus tulee vahvemmin osaksi Rikosseuraamuslaitoksen työtä, Taruvuori toteaa.

Vankimessuilla on tarjolla monipuolisesti tietoa palveluista


Vankimessut-tapahtuman avulla edistetään vuoropuhelua, torjutaan toiseutta sekä puolustetaan rikostaustaisten uusia mahdollisuuksia yhteiskunnassa. 

Vankimessujen tarkoituksena on ohjata ja tuoda tietoa palveluista, joita vangit ja muut rikostaustaiset sekä heidän läheisensä voivat käyttää rangaistuksen aikana ja sen jälkeen. 

Messuilla esittäytyy asumispalvelujen, oppilaitosten ja työllisyystoimijoiden edustajia, päihdetyön yksiköitä, lapsi-, perhe- ja omaistyön palveluja sekä monia muita vankien ja rikostaustaisten parissa toimivia yhteisöjä. Tapahtuman lukuisat näytteilleasettajat tekevät näkyväksi sitä, miten paljon yhteiskunnassamme on tarvetta mutta myös saatavilla apua ja tukea. 

Suomessa arvioidaan olevan noin 8 000–10 000 lasta, joiden vanhempi tai molemmat vanhemmat ovat vankilassa. Vankeusrangaistus vaikuttaakin aina moniin ihmisiin vangin lähipiirissä. Heidän tarvitsemaan tukeen uudessa tilanteessa on laajemmin havahduttu vasta viime vuosina. Lapsi- ja perhetyön toimijat ovat tarjonneet messuilla tietoa vankien perheille ja lapsille tarjolla olevista palveluista ja tuesta.

Tämän vuoden tapahtuman järjestävät: Laurea-ammattikorkeakouluKalliolan Setlementti ry, Silta-Valmennusyhdistys ry, Irti Huumeista ryStop Huumeille ryNuorisoasuntoliiton Katu-hanke, Romanifoorumin D7-hanke sekä Naistenkartanon & VVA ry:n Supernovat-hanke

Tapahtuma järjestetään 4.6.2023 klo 10.00-15.00 Helsingissä Kalliolan Setlementtitalossa Sturenkatu 11. 

Lisätietoja:      
Laurea-ammattikorkeakoulu, rikosseuraamusalan lehtori Janika Lindström,  p.  040 637 5006 / janika.lindstrom@laurea.fi

Silta-Valmennusyhdistys ry, toimitusjohtaja Kimmo Kumlander,  p. 050 529 9675

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Laurea-ammattikorkeakoulu

Laurea on Uudellamaalla kuudella kampuksella toimiva ammattikorkeakoulu. Opiskelussa Laureassa keskeistä ovat työelämän tarpeista tulevat aidot toimeksiannot, joiden ansiosta opiskelijat verkostoituvat jo opiskeluaikanaan ja oppivat tärkeitä työelämässä tarvittavia taitoja.

Laurea-yhteisöön kuuluu noin 8 500 opiskelijaa, 650 henkilökunnan jäsentä ja 34 000 Laureasta valmistunutta alumnia. Laureassa tehdään käytännönläheistä tutkimus- ja kehitystyötä strategisilla tutkimusalueilla, jotka perustuvat tulevaisuuden tarpeisiin ja vahvaan osaamiseen sosiaali- ja terveysalalla, palveluliiketoiminnassa sekä turvallisuudessa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Laurea-ammattikorkeakoulu Oy

Kriittisen tiedonvaihtoinfrastruktuurin ja kyberturvallisuuden kansainväliset asiantuntijat kokoontuvat Vantaalle8.9.2023 08:20:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen CRITIS2023-konferenssi kokoaa yhteen johtavia asiantuntijoita, tutkijoita ja ammattilaisia kriittisen infrastruktuurin ja kyberturvallisuuden alalta jakamaan tietoa, kokemuksia ja ratkaisuja kriittisen tiedonvaihtoinfrastruktuurin suojelemiseksi. Konferenssin tavoitteena on parantaa valmiussuunnitelmia, taata kriittisten toimintojen jatkuvuus ja tiedonvaihto häiriöiden ja hätätilanteiden aikana sekä varmistaa yhteiskuntamme johdonmukainen turvallisuus. Lisäksi tavoitteena on löytää uusia keinoja toimijoiden väliseen yhteistyöhön.

Korkeakoulujen yhteishaku käynnistyy 4.9. - Laurean syksyn uutuuskoulutukset vastaavat työelämän tarpeisiin1.9.2023 09:10:57 EEST | Tiedote

Korkeakoulujen syksyn yhteishaku käynnistyy jälleen maanantaina 4. syyskuuta. Viime kevään yhteishaussa jälleen Suomen vetovoimaisimmaksi ammattikorkeakouluksi nousseessa Laurea-ammattikorkeakoulussa tarjolla on yli 1 100 aloituspaikkaa. Laureassa syksyn yhteishaussa ensimmäistä kertaa mukana olevat rikosseuraamus- sekä matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan koulutukset vastaavat työelämän valtakunnallisiin osaajatarpeisiin.

Lähes kaikkien Laureassa opiskelevien kenialaisten jatko turvattu25.8.2023 10:26:50 EEST | Uutinen

Uudellamaalla toimivassa Laurea-ammattikorkeakoulussa vuonna 2022 aloittaneiden kenialaisopiskelijoiden maksuongelmien syitä on selvitetty kevättalvesta 2023 lähtien. Tutkinto-opintoja on keväällä suorittanut yli 90 kenialaisopiskelijaa. Heistä 60 haluaa ja voi jatkaa opintojaan Laureassa maksujärjestelyn turvin ja 31 on siirtymässä oppisopimuskoulutukseen toisen asteen oppilaitoksiin. Vain kahden opiskelijan opinto-oikeus päättyy. Laurea haluaa varmistaa jatkossa, ettei vastaavia epäselvyyksiä jatkossa ilmene ja on tehnyt parannuksia tilauskoulutusprosessiin. Tilauskoulutus tulee jatkumaan, sillä se on keskeinen osa korkeakoulun yhteiskunnallista tehtävää sekä osa Laurean ja Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa sovittua tahtotilaa.

Ammattikorkeakoulu on kilpailukykyinen työpaikka korkeatasoisille tutkijoille24.8.2023 12:06:05 EEST | Tiedote

Tutkijan urapolun tarkoitus on vahvistaa Laurea-ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio- eli TKI-toiminnan vaikuttavuutta. Hallitusohjelmaan kirjatun neljän prosentin TKI-tavoitteeseen sitoutuminen ja sen yhteiskunnallinen vaikuttavuus on tärkeä viesti ammattikorkeakoulun tutkimuskentälle. Laurean tavoite on tehdä ammattikorkeakoulusta houkutteleva vaihtoehto myös akateemista uraa luoville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme