Työterveyslaitos

Siisteydellä merkittävä vaikutus työtapaturmien ehkäisemisessä

Jaa
Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto muistuttaa, että noin joka kolmas työtapaturma sattuu Suomessa työpaikalla liikuttaessa. Huono järjestys, kuten kulkuväylille jätetyt paketit tai työvälineet, on usein osasyynä vaaratilanteissa ja työtapaturmissa.

Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto (EU-OSHA) ja Työterveyslaitos tiedottavat 30.5.2023

Tapaturmavakuutuskeskuksen vuoden 2022 tilaston mukaan henkilön liikkumisen yhteydessä aiheutuneiden työtapaturmien määrä ja osuus ovat merkittäviä. Kaatumisiksi luokiteltavia työtapaturmia sattui viime vuonna 35 % kaikista työpaikka- ja työmatkatapaturmista.

– Yksi helpoimmin torjuttavissa oleva työtapaturmatyyppi on työtilojen ja kulkuväylien epäjärjestyksestä johtuvat kaatumiset tai kompastumiset. Esimerkiksi kulkuväylille jääneet työvälineet, johdot tai paketit aiheuttavat turhia kompastumisia, Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Susanna Visuri toteaa.

Tyypillisimmin liikkumistapaturmassa jalka tai käsi venähtää, nyrjähtää tai murtuu. Vakavimmat seuraukset aiheutuvat päähän kohdistuvista iskuista.

Kuvat auttavat havaitsemaan vaaratilanteita

Vuorovaikutteisen riskienarviointyökalun OiRAn käyttöön ottaneessa PunaMusta Mediassa on kiinnitetty tänä vuonna erityistä huomiota yleiseen järjestykseen eri toimipisteissä. Henkilöstöä on kannustettu tekemään kuvallisia turvallisuushavaintoja, ja moni niistä onkin liittynyt juuri tavaroiden säilytykseen.

– Vieraillessani toimipisteissämme kiinnitän yleensä ensimmäisenä huomiota siihen, ovatko tavarat järjestyksessä. Graafisella alalla tavaraa liikkuu paljon ja varsinkin säilytykselle tuntuu aina olevan liian vähän tilaa. Asiaan on kuitenkin saatu merkittävä parannus, kun työntekijöiden ymmärrys on lisääntynyt siitä, kuinka merkittävä tekijä turvallisuuden kannalta järjestys on, PunaMustan työturvallisuuspäällikkö Kari-Pekka Turunen kertoo.

PunaMusta Mediassa on saatu positiivia kokemuksia turvallisuushavaintojen jakamisesta viikoittain järjestettävissä työturvallisuustuokioissa. Yksiköiden infotelevisioissa on esillä turvallisuustietoa numeroin ja havainnollistavia ennen ja nyt -valokuvia.

– Monille on silmiä avaavaa, kun he näkevät, millaisia ansoja käytäville on viritetty. Vakityöntekijät niitä saattavat toki osata väistellä, mutta esimerkiksi tuuraamaan tulevalle henkilölle ne ovat aina yllätyksiä.

Silmät auki turvallisuudelle

Vaikka kännykästä saattaa olla apua kuvallisten turvallisuushavaintojen tekemisessä, se kannattaa jättää liikkuessa pöydälle tai sujauttaa taskuun.

– Liian usein multitaskaamme liikkuessamme, ja huomio herpaantuu. Moni meistä kävelee työpaikalla tai kulkee portaissa katse kännykässä ja tällöin jäävät huomaamatta vaikkapa lattialla olevat johdot tai astutaan epähuomiossa porrasaskelmalla harhaan. Ollaan läsnä tilanteessa ja keskitytään siihen, mitä ollaan tekemässä, pätee myös turvallisuusasioissa, Visuri muistuttaa.

​​​​​Lisätiedot

OiRA – vuorovaikutteinen riskinarvioinnin työkalu

Tutustu

  • Työterveyslaitos ja EU-OSHA järjestävät yhdessä Työturvallisuuskeskuksen ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien kanssa maksuttoman Riskienarvioinnilla kriisitilanteet hallintaan -webinaarin 6.6.2023.
  • Webinaarissa keskustellaan siitä, miten työpaikoilla voidaan varautua ennakoimattomiin uhkiin ja kriiseihin.
  • Ilmoittaudu: Riskienarvioinnilla kriisitilanteet hallintaan | Työterveyslaitos (ttl.fi)

Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto (EU-OSHA)

  • Tiedote on osa Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston (EU-OSHA) toimintaa. Viraston tehtävänä on edistää työturvallisuutta, työterveyttä ja tuottavuutta Euroopassa. Suomessa toimintaa koordinoi Työterveyslaitos.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Kutsu: Mitä tutkimus kertoo vanhemmista työntekijöistä ja työurien pidentämisestä?18.9.2023 08:15:00 EEST | Kutsu

Työterveyslaitos järjestää Työpuntari-tilaisuuden perjantaina 27. lokakuuta Helsingin kaupungintalon Tapahtumatorilla. Julkaisemme yli 55-vuotiaisiin työntekijöihin liittyviä poimintoja Miten Suomi voi? -tutkimuksesta. Lisäksi esittelemme ilmiöt, joiden vuoksi moni konkari jää liian aikaisin sivuun työelämästä. Luvassa on eri tutkimuksista nousevia ratkaisuja työurien pidentämiseen sekä näkökulmia konkareiden mahdollisuuksiin työelämässä.

Undersökning: Förebyggande och identifiering av irritationsastma kan rädda arbetsförmågan15.9.2023 08:30:00 EEST | Tiedote

I Arbetshälsoinstitutets projekt Irritationsastma har utarbetats konkreta anvisningar för företagshälsovården och arbetsplatser med hög risk om hur man kan identifiera, förebygga och behandla yrkesastma. Anvisningarna grundar sig på internationellt omfattande forskningsmaterial. I Finland exponeras uppskattningsvis tusentals arbetstagare för ämnen som kraftigt irriterar luftvägarna och som kan orsaka yrkesastma som i sin tur försämrar funktions- och arbetsförmågan samt livskvaliteten.

Tutkimus: Ärsytysastman ehkäisy ja tunnistaminen pelastaa työkyvyn15.9.2023 08:30:00 EEST | Tiedote

Työterveyslaitoksen Ärsytysastma-hankkeessa on laadittu konkreettisia ohjeita työterveyshuolloille ja korkean riskin työpaikoille siitä, mikä auttaa ammattiastman tunnistamista, ehkäisyä ja hoitoa. Ohjeet perustuvat kansainvälisesti laajaan tutkimusaineistoon. Suomessa altistuu arviolta tuhansia työntekijöitä hengitysteitä voimakkaasti ärsyttäville aineille, jotka voivat aiheuttaa toiminta- ja työkykyä sekä elämänlaatua heikentävän ammattiastman.

Study: Prevention and identification of irritant-induced asthma protects work ability15.9.2023 08:30:00 EEST | Press release

The Irritant-induced Asthma project of the Finnish Institute of Occupational Health drew up practical guidelines that help occupational health services and high-risk workplaces identify, prevent and treat occupational asthma. The guidelines are based on internationally extensive research data. It is estimated that in Finland tens of thousands of employees are exposed to substances that cause significant irritation to the respiratory tract and can cause occupational asthma, which can decrease functional and work ability as well as quality of life.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme