Istanbulin maamerkki Neidontorni avautuu jälleen

Jaa
Istanbulin legendaarinen Neidontorni on avattu uudelleen Turkin satavuotisjuhlan kunniaksi. Huolellisten kunnostustöiden ja useiden parannusten jälkeen muistomerkki toimii nyt myös museona.

Kiz Kulesi, eli Neidontorni on ikoninen rakennus Istanbulin Aasian puoleisen rannikon edustalla. Kulttuuri- ja matkailuministeriön vuonna 2021 aloittaman kunnostustyön valmistuttua sen ovet ovat jälleen avoinna. Bosporinsalmella sijaitseva muistomerkki toimii nyt myös museona. 

Neidontorni rakennetiin alun perin 500-luvulla eaa. saarelle noin 20 metrin päähän nykyisestä Üsküdarin rannikosta tullin tarkastuspisteeksi hallinnoimaan Bosporinsalmen läpi kulkevia aluksia ja keräämään veroja. 1200-luvulla Itä-Rooman keisari Manuel Komnenos määräsi tälle pienelle saarelle rakennettavaksi puolustusrakennelman. Bosporinsalmen sisään- ja ulospääsyä valvoi rautaketju, joka kulki tornien välillä. 

Sulttaani Mehmed II valloitti Istanbulin vuonna 1453, jolloin saarelle rakennettiin puinen torni, joka toimi vuosisatojen ajan vartiotornina, majakkana ja karanteenipaikkana. Tasavallan aikakaudella kaupungin satamaviranomaisen pitkään käyttämä torni luovutettiin Turkin puolustusministeriölle vuonna 1964 ja Turkin merenkulkualan yrityksille vuonna 1983. Tällöin se toimi tutka-asemana ja varastona. Myöhemmin se toimi lyhyen ajan ravintolana, jonne pääsi vain veneillä Üsküdarin rannalta.

Neidontornin rikkaalla historialla on useita legendoja

Keskellä Bosporinsalmea sijaitsevalla Neidontornilla on myös useita legendoja, jotka lisäävät tornin mainetta. Ensimmäinen legenda kertoo tarinan kuninkaasta ja hänen prinsessatyttärestään, jonka ennustaja näki ennustuksessaan kuolevan käärmeen puremaan. Kuningas rakensi Salacakin edustalla oleville kallioille Neidontornin suojellakseen tytärtään. Prinsessa ei kuitenkaan lopulta voinut välttyä kohtaloltaan, vaan häntä puri käärme, joka tuli linnaan hedelmäkorissa.

Toisen legendan mukaan Leandros rakastui Heroon, joka oli tornissa asuva Afroditen nunna. Leandros ui joka yö tornin valoa seuraten Heron luokse. Eräänä yönä myrsky sammutti tornin valon, Leandros eksyi ja hukkui Bosporinsalmeen. Surun ja menetyksen murtamana Hero teki itsemurhan. 

Kunnostushankkeessa on arvostettu alkuperäistä arkkitehtuuria

Neidontorni vaatii jatkuvaa huoltoa, koska se sijaitsee keskellä merta. Turkin kulttuuri- ja matkailuministeriö käynnisti vuonna 2021 kunnostushankkeen nimeltä ”Neidontorni avaa jälleen silmänsä”. Hanke toteutettiin ministeriön valvonnassa ja asiantuntevien akateemikkojen ja arkkitehtien, kuten professori Zeynep Ahunbayn ja Han Tümertekinin, konsultoimana. Osana viimeisintä kunnostusta tornin päärakenteista on poistettu kaikki betoniset lisäosat, joita ei ollut olemassa sen historiallisissa asiakirjoissa. Lisäksi torni ja saari, jolla se seisoo, on tuettu paaluilla ja seismisiä aaltoja estävillä eristeillä. Tornin sisäpihan yläpuolella oleva katto on poistettu ja korvattu puisella katolla, joka on valmistettu alkuperäisen muodon mukaisesti. Myös sisäpiha ja ulkolattiat on palautettu alkuperäiseen, historiallisissa asiakirjoissa määritettyyn materiaaliin. 

Istanbulin asukkaat ja vierailijat ovat saaneet ihailla tätä eleganttia rakennusta kaupungin useista eri paikoista. Nyt kun se on avattu uudelleen museoksi, kävijät pääsevät ihastelemaan kaunista Istanbulia Neidontornista käsin.  

Lue lisää: https://kizkulesi.gov.tr/en

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arzu Emel Polat
Lähetystöneuvos, Turkin tasavallan suurlähetystö
puh. 044 988 8196
emel.polat@go-turkiye.fi


Lilli Lehkosuo
Viestintätoimisto Manifesto
puh. 040 762 1999
lilli.lehkosuo@manifesto.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Viestintätoimisto Manifesto Oy
Viestintätoimisto Manifesto Oy
Salomonkatu 17 B (Autotalo, 12. krs)
00100 Helsinki

https://www.manifesto.fi

Olemme kokenut ja sitoutunut viestintätoimisto, joka kuuntelee asiakasta ja saa tuloksia aikaiseksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Viestintätoimisto Manifesto Oy

Suomalaisten suhtautuminen asunnon omistamiseen vaihtelee sukupuolen ja iän mukaan23.9.2023 09:30:00 EEST | Tiedote

Asunnon omistaminen on suomalaismiehille tärkeämpää kuin naisille. Suomalaismiehistä lähes joka kolmas kokee, että oma koti pitää jossain vaiheessa omistaa, kun naisista noin kymmenys ajattelee samoin. Kaikkein tärkeintä oman asunnon hankinta on kuitenkin nuorille: 18–24-vuotiaista yli 35 prosenttia on sitä mieltä, että oma koti tulee omistaa. Vastaavasti yli 65-vuotiaista samoin kokee vain 20 prosenttia. Tämä selviää asuntolainoihin keskittyneen Bluestep Bankin IRO Researchilla teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Asuntomessujen Talo LEDVANCE lumoaa monipuolisella pihavalaistuksellaan syksyn pimenevissä illoissa21.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Loviisan Asuntomessuilla mukana ollut Talo LEDVANCE sijaitsee upealla tontilla merenrannan äärellä. Kokonaisuuteen kuuluu talon ja autokatoksen lisäksi erillinen saunarakennus rannan tuntumassa. Tontin erikoisuutena ovat suuret korkeuserot ja hulppeat näkymät vastarannalla sijaitsevaan Loviisan kaupunkiin. Talon ja tontin muotoja sekä esteettisiä yksityiskohtia on korostettu LEDVANCEn valaistusratkaisuilla, jotka luovat valoa ja tunnelmaa ulkotiloihin. Ulkovalaistus pääsee oikeuksiinsa syysiltojen pimetessä.

Tunnetko nämä Turkin kauniit saarisisarukset pohjoisella Egeanmerellä?14.9.2023 10:01:47 EEST | Tiedote

Gökçeada, Bozcaada ja Cunda, Turkin kolme tunnelmallista saarta Egeanmerellä, ovat toivottaneet matkaajat tervetulleiksi jo vuosisatojen ajan. Päivät saarilla alkavat turkkilaisella aamiaisella auringon lämmittämissä kivitaloissa ja jatkuvat uimaretkellä paikallisille rannoille. Auringon laskiessa nautitaan illallinen perinteisissä tavernoissa, joissa vuosisatoja vanhojen perinteiden mukaisesti pöytään kannetaan ensin mezet, joita seuraavat saaren kuulut merenelävät. Kolme erilaista saarta tarjoavat elämyksiä joka makuun ­– lue jutusta parhaimmat vinkit joka saarelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme