Korjattu tiedote: Pohteen tarkastuslautakunta antaa 36 suositusta hyvinvointialueen toiminnan kehittämiseksi

Jaa

Pohteen tarkastuslautakunta on arvioinut hyvinvointialueen toiminnan käynnistymistä, hyvinvointialueen strategiaa, henkilöstön riittävyyttä sekä talouden tilannetta ja taloudellisia lähtökohtia toiminnan käynnistyessä. Toteutettujen arviointien pohjalta tarkastuslautakunta antaa 36 suositusta hyvinvointialueen toiminnan kehittämiseksi. Suositukset liittyvät hyvinvointialueen toimintaan, talouteen ja hallintoon sekä henkilöstöön ja asiakkaisiin.

Tarkastuslautakunta toteaa arviointikertomuksessaan, että hyvinvointialueen käynnistyminen toteutui osittain tavoitteiden mukaisesti, mutta käynnistyminen näyttäytyi henkilöstölle keskeneräisenä vaikeuttaen asiakastyötä.

Talouden osalta hyvinvointialue joutuu ratkomaan mittavia taloushaasteita heti toiminnan käynnistymisestä lähtien. Hyvinvointialueen taloustilanne on heikko toiminnan käynnistyessä ja talouden liikkumavara pieni. Hyvinvointialuelain 122 §:n mukainen arviointimenettelyn uhka on olemassa.

Arvioinnissaan tarkastuslautakunta totesi, että yhteys hyvinvointialuestrategian ja talousarvion välillä on heikko eikä talousarviossa ole asetettu toiminnallisia tavoitteita ainoastaan toimenpiteitä. Talousarviossa sitovuustasot aluevaltuustoon nähden on asetettu niin yleispiirteisenä, että aluevaltuustolle kuuluvaa talousarviovaltaa voidaan katsoa siirtyneen aluehallitukselle. Aluevaltuustolla ei ole mahdollista seurata hyvinvointialuestrategian toteutumista talousarvion avulla.

Henkilöstön saatavuus vaikeuttaa palvelutuotannon toimintaa sekä palvelujen saatavuutta. Henkilöstön työhyvinvoinnin tukeminen sekä veto- ja pitovoiman edistäminen edellyttävät konkreettisia ja nopeasti käytäntöön vietäviä toimenpiteitä.  

Tarkastuslautakunta luovutti arviointikertomuksen 2022 aluevaltuuston puheenjohtajistolle 30.5.2023. Tilaisuudessa olivat mukana myös aluehallituksen puheenjohtaja, puolueiden ryhmäpuheenjohtajat ja hyvinvointialuejohtaja. Samassa yhteydessä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tarkastuslautakunta luovutti viimeisen arviointikertomuksensa vuodelta 2022. 

Aluevaltuusto käsittelee arviointikertomuksen 2022 kokouksessaan 12.6.2023 samassa yhteydessä tilinpäätöksen 2022 kanssa. Aluehallituksen tulee esittää syksyllä 2023 aluevaltuustolle lausuntonsa siitä, mihin toimiin arviointikertomuksen johdosta on ryhdytty.

Arviointikertomus 2022 sekä siihen liittyvät arviointimuistiot löytyvät hyvinvointialueen verkkosivustolta tarkastuslautakunnan sivulta.

Tiedote korjattu 30.5. kello 13.25. Korjattiin lisätietojen antajan nimi Kari Pentti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Tulevaisuuslautakunta päätti turva-auttamispalvelun myöntämisen perusteista21.9.2023 12:55:19 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen tulevaisuuslautakunta teki kokouksessaan 20.9. päätöksen turva-auttamispalvelun myöntämisen perusteista. Perusteet tulevat voimaan 1.11.2023 alkaen. Tuolloin myös jo palvelun piirissä oleville asiakkaille aletaan tehdä uudet palvelutarpeen arvioinnit uusien myöntämisen perusteiden mukaan. Näissä arvioinneissa huomioidaan, että Pohteelle on siirtynyt kunnilta ja kuntayhtymiltä vastaavia palveluita koskevia sopimuksia, jotka jatkuvat sellaisenaan sopimuksien päättymiseen saakka tai kunnes ne irtisanotaan.

Henkilöstöjaosto teki ratkaisun lääkäriryhmän palkka-asiassa: Pitkään jatkunut soveltamiskäytäntö on muodostunut vakiintuneeksi tulkinnaksi – työnantajalla ei ole oikeutta takaisinperintään21.9.2023 12:09:38 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen henkilöstöjaosto käsitteli yksittäisen lääkäriryhmän palkanmaksuasiaa kokouksessaan 21.9.2023. Kyseessä on viiden vuoden ajan sovellettu paikallinen sopimus ja mahdollinen palkkojen takaisinperintä. Ratkaisun mukaan takaisinperintää ei tehdä, koska paikallisen sopimuksen tulkinta on katsottava vakiintuneeksi ja sellaisena työnantajaa velvoittavaksi toteutuneen soveltamiskäytännön vuoksi.

Aluehallitus keskusteli hoidon jatkuvuusmallista. Päätöksiä tehtiin toimistotilojen käytön tehostamisesta ja potilastietojärjestelmien yhdistämisestä.20.9.2023 14:14:26 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen aluehallitus kokoontui 19.9.2023 puheenjohtaja Tapani Töllin johdolla. Aluehallitukselle esiteltiin Tuirassa pilotoidun hoidon jatkuvuusmallin tilannetta. Päätösasioina aluehallitus käsitteli muun muassa hallinto- ja toimistotilojen käytön tehostamista sekä Lifecare-potilastietojärjestelmän muutoksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme